Ευρωπαϊκή Ένωση: Κορυφώνεται η συζήτηση για το ενιαίο σύστημα διατροφικής επισήμανσης

Στην τελική φάση της διαβούλευσης σχετικά με το μελλοντικό υποχρεωτικό σύστημα διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, που θα επικρατήσει σε επίπεδο ΕΕ, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Katia Merten-Lentz, ιδρύτρια της Food Law Science & Partners, νομικής εταιρείας που εξειδικεύεται σε θέματα δικαίου τροφίμων και ζωοτροφών, οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι συγκεκριμένες, με επιχειρήματα υπέρ και κατά, και αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία των ενδιαφερόμενων να τοποθετηθούν πριν από τις τελικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συναντώνται διάφοροι τύποι ετικετών στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Αυτοί μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: αριθμητικές ετικέτες, ετικέτες με χρωματική κωδικοποίηση, διαβαθμισμένοι δείκτες και λογότυπα έγκρισης.

Από αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να επιλέξει και να προτείνει ένα εργαλείο ως μοναδικό υποχρεωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η Επιτροπή προχωρά προς την εισαγωγή υποχρεωτικών διατροφικών πληροφοριών στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας μέσω της αναθεώρησης του κανονισμού 1169/2011. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν δημοσίευσε μια εκτίμηση επιπτώσεων το 2020, ακολουθούμενη από μια δημόσια διαβούλευση στις 13 Δεκεμβρίου 2021 –η οποία είναι ανοιχτή έως τις 7 Μαρτίου 2022–, όπου οι ερωτηθέντες μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ψηφίσουν υπέρ του αγαπημένου τους συστήματος», γράφει η Merten-Lentz σε άρθρο για το Food Navigator.

Στο στάδιο, που βρισκόμαστε, ήδη έχουν τροφοδοτηθεί έντονες συζητήσεις μεταξύ των κλάδων της βιομηχανίας και των κρατών-μελών σχετικά με το ποιο εργαλείο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί και ποια τρόφιμα αδικούνται.

«Καθένα από τα υπάρχοντα συστήματα έχει τις δικές του μεθόδους υπολογισμού, οι οποίες ωφελούν ορισμένα προϊόντα περισσότερο από άλλα», παραδέχεται η Merten-Lentz.

«Για παράδειγμα, οι Ιταλοί παραγωγοί τυριού parmigiano reggiano και προσούτο Πάρμας και οι Γάλλοι παραγωγοί τυριού ροκφόρ θεωρούν ότι αδικούνται από το σύστημα χρωματικής διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score και αντιτίθενται έντονα σε αυτό.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο του Nutri-Score, προϊόντα όπως τα παραπάνω ταξινομούνται σε επιβλαβή βαθμολογία D ή E, τη στιγμή που ορισμένα αναψυκτικά διαίτης αποσπούν πολύ καλή βαθμολογία, δεδομένου ότι ο αλγόριθμος δεν λαμβάνει υπόψη τα πρόσθετα τροφίμων».

«Η εν εξελίξει δημόσια διαβούλευση είναι η τελευταία ευκαιρία των άμεσα εμπλεκομένων να εκφραστούν επίσημα, με γραπτά σχόλια, προτού η Κομισιόν δημοσιεύσει την πρότασή της», τονίζει η νομικός. Παρ’ όλα αυτά, η αποτύπωσή τους στην τελική απόφαση που θα ληφθεί μένει να φανεί, καθώς «η Επιτροπή δεν δεσμεύεται από αυτές τις δημόσιες απόψεις».