Σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

γράφει η Ειρήνη Σωτηροπούλου, δημοσιογράφος Euractiv Ελλάδος

-Διαφήμιση-
Η Ευρώπη βίωσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στις τελευταίες εκλογές του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014 – τρομοκρατικές επιθέσεις, μεταναστευτική κρίση και διάβρωση του κράτους δικαίου.

Εντούτοις, καθώς πλησιάζει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση εξακολουθούμε να αναζητάμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε την τελευταία φορά: Πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει η λαϊκίστικη παλίρροια;

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι ο λαϊκισμός σάρωσε τις ΗΠΑ, οδήγησε στο Brexit και επικράτησε στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Αυστρία. Σε περίπτωση που η αυξητική αυτή τάση δεν αντιμετωπιστεί, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ο λαϊκισμός επιτίθεται στην προοπτική της συνοχής της Ευρώπης, καθώς βρίσκει γόνιμο έδαφος στον τρόπο ανάπτυξης της παγκοσμιοποίησης, τις διαρκείς γεωπολιτικές συγκρούσεις, αλλά και στην υπεροψία των ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ.

Στο σημείο αυτό, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά, υπερβαίνοντας το στενό εθνικό ακροατήριό τους και τις κομματικές αντιθέσεις. Αντίθετα, θεωρείται επιτακτική ανάγκη η άρθρωση εναλλακτικών πολιτικών λύσεων και προτάσεων με γνώμονα τη δημοκρατική νομιμότητα, την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης.

Μέσα από την προεκλογική εκστρατεία τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν ενωμένοι να εγγυηθούν στους πολίτες ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

-Διαφήμιση-