Οι Ευρωπαίοι αγρότες φοβούνται για νέα πλημμύρα εισαγωγών κοτόπουλου και αβγών από την Ουκρανία

Μετά τον σάλο με τα ουκρανικά σιτηρά, οι Ευρωπαίοι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο απεριόριστων εισαγωγών κοτόπουλου και αβγών από την Ουκρανία. Από τις αρχές του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε σημαντική άνοδο στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων από την Ουκρανία, μετά την άρση των ποσοστώσεων για τη στήριξη της χώρας, ωστόσο η εισροή προϊόντων πουλερικών έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στους παραγωγούς της ΕΕ.

Τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του νέου έτους, η Ουκρανία εξήγαγε 94% περισσότερο κρέας κοτόπουλου στα κράτη-μέλη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, 32.306 τόνοι κατέφθασαν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, όπως εκτιμά η Ένωση Ευρωπαίων Παραγωγών Πουλερικών (AVEC). Το κατεψυγμένο κρέας κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής σημείωσε αύξηση 171%, φθάνοντας στους 16.663 τόνους, ενώ στα τεμάχια που είναι διατηρημένα σε απλή ψύξη οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 40%, φθάνοντας στους 12.439 τόνους.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η άνοδος των εισαγόμενων ουκρανικών αβγών. Μετά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2023, οι εισαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε 4.457 τόνους, δηλαδή 1.370% περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει 3.317 τόνους επιτραπέζιων αβγών, μια αύξηση 2.570% σε σύγκριση με τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2022.

Τα ανωτέρω στοιχεία έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σχετικά με το εάν οι εξαγωγές της Ουκρανίας αποτελούν απειλή για τη δυναμική των τοπικών ευρωπαϊκών αγορών. «Το πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί παραγωγοί δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ποιότητας και καλής διαβίωσης των ζώων που επιβάλλονται στους παραγωγούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, μπορούν να παράγουν πολύ φθηνότερα τρόφιμα από εμάς», λέει ο Pawet Podstawka, πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του πολωνικού Ταμείου Προώθησης Κρέατος Πουλερικών.