Ευρυτανία: Γιορτή τσιγαρίδας στη Γρανίτσα Αγράφων

Με σημείο αναφοράς την παράδοση, αλλά και την τοπική γαστρονομία, ο πολιτιστικός σύλλογος της κοινότητας Γρανίτσας του Δήμου Αγράφων πραγματοποίησε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τη γιορτή της τσιγαρίδας.

Όπως μας εξηγεί η Αννέτα Κοτρώνα, μέλος του συλλόγου, πρόκειται για μία αναβίωση ενός παραδοσιακού τρόπου διαχείρισης του χοιρινού κρέατος, από τους κατοίκους της περιοχής. Για την ίδια, η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία αναμόχλευση του τρόπου ζωής των κατοίκων του χωριού, όπως και σε άλλες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, ταυτισμένη απόλυτα με την ιστορία και την παράδοση του τόπου της.

«Το χοιρινό κρέας συγκροτούσε το κύριο συστατικό της διατροφής των κατοίκων των ορεινών περιοχών και ήταν προσαρμοσμένο στις γιορτές των Χριστουγέννων. Παλαιότερα, η κάθε οικογένεια διατηρούσε ένα με δύο χοιρινά, τα οποία τάιζε για να μεγαλώσουν και αυτές τις μέρες γίνονταν οι σφαγές.

Στη συνέχεια, διαχώριζαν το λίπος από το κρέας και το έβαζαν σε μεγάλα καζάνια για να βράσει. Το λίπος που έπαιρναν αποτελούσε μέρος της διατροφής, αλλά και της συντήρησης του κρέατος για το επόμενο διάστημα της χειμερινής περιόδου», σημειώνει η κα Κοτρώνα.

Ο πολιτιστικός σύλλογος, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του χοιρινού κρέατος στη διατροφή των προγόνων των κατοίκων του χωριού, διοργανώνει κάθε χρόνο αυτή την εκδήλωση. Στο πλαίσιο αυτής, παρουσιάζει τον τρόπο και τη διαδικασία αξιοποίησης του χοιρινού κρέατος, ώστε να το γνωρίσουν οι νέες γενιές.

Η Γρανίτσα αποτελεί ένα από τα κύρια χωριά των Αγράφων, με σημαντική ιστορία, παράδοση, αλλά και επισκεψιμότητα. Όπως μας ενημερώνει η κα Κοτρώνα, ο αριθμός των επισκεπτών την τρέχουσα περίοδο παρουσίασε αύξηση, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας, αλλά υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. Η απουσία σύγχρονων οδικών αρτηριών δυσκολεύει τους επισκέπτες στο να έρθουν στα μέρη μας, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος από αυτούς. Ωστόσο, η τοπική κουζίνα και η γαστρονομία, όπως επίσης και το καθαρό περιβάλλον, τους αποζημιώνει. Αυτή, εξάλλου, είναι και η ταυτότητά μας, την οποία προσπαθούμε να αναδείξουμε».