Ευτύχης Ανδρουλάκης: Με συνταγογράφηση το λάδι από την Τσουνάτη Χανίων στο εξωτερικό

Στις πλαγιές του ορεινού Σέλινου στα Χανιά της Κρήτης, σε υψόμετρο 750 μέτρων περίπου, έχει γεννηθεί το «Pamako», το πρώτο βιολογικό ελαιόλαδο που πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής στα φαρμακεία του εξωτερικού, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια των φαινολών που τίθενται στον ισχυρισμό υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημιουργός του ο 37χρονος Κρητικός Ευτύχης Ανδρουλάκης, ο οποίος το έβαλε ως πείσμα να αποκαταστήσει το όνομα της ποικιλίας Τσουνάτης. Μιας παρεξηγημένης ποικιλίας, που, όπως αναφέρει ο Ευτύχης στην «ΥΧ», οι παραγωγοί, έμποροι και αναγνωρισμένοι ελαιογνώστες, που του είπαν να μην ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ποικιλία, ήταν πολλοί.

Σήμερα ο Ευτύχης, με τον συνεργάτη του, Μιχάλη Μάρακα, εκτός του ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο ελαιόλαδο παγκοσμίως που πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής, έχει καταφέρει μετά από χρόνια πειραματισμών να βγάλει ένα ελαιόλαδο οργανοληπτικά άριστο. Μία απόδειξη των παραπάνω είναι και οι 75 βραβεύσεις που έχει λάβει το ελαιόλαδο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέχρι και το 2020.

Συγκομιδή σκαρφαλώματος

Η εμπειρία του Ευτύχη με το ελαιόλαδο ξεκινά από μικρή ηλικία, όταν μάζευε με τον πατέρα του τις ελιές για το λάδι της οικογένειας. Με την αγάπη του για τη γη και το ελαιόλαδο να μην έχει φύγει ποτέ από μέσα του, αποφάσισε την περίοδο 2010-2011 να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Όταν κάποιος του είπε ότι η περιοχή του Σέλινου δεν βγάζει λάδι, εκείνος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο τα ελαιόλαδα της περιοχής έβγαιναν με πολύ μεγάλες οξύτητες.

Τότε ήταν που ξεκίνησε τους πειραματισμούς του. «Φυσικά είχε να κάνει με τον τρόπο συγκομιδής, αλλά και την ημερομηνία συγκομιδής, που συνήθως ήταν Φεβρουάριο με Απρίλιο. Το 2012 ξεκινήσαμε τη συγκομιδή πολύ νωρίτερα και εφαρμόσαμε ένα σύστημα με σχοινιά για να μπορούμε να ανεβαίνουμε σε όλο το ύψος της ελιάς, γιατί κάθε ελιά έχει 12-13 μέτρα ύψος. Η συγκομιδή είναι δύσκολη, δεν χωράνε μηχανήματα, δεν έχει δρόμους για να ανέβεις με το αυτοκίνητο, είναι πλαγιές απόκρημνες, βουνά. Οπότε πρέπει να “σκαρφαλώσουμε” πάνω στο βουνό και μετά να σκαρφαλώσουμε πάνω στο δέντρο».

Το 2012 ξεκίνησε, λοιπόν, και το σκαρφάλωμα πάνω στα δέντρα, θέλοντας να μαζέψουν όλη την κόμη του δέντρου. Εκεί άρχισαν να βγαίνουν και τα πρώτα καλά οργανοπληπτικά και χημικά αποτελέσματα.

Πατέντες μηχανημάτων

Ο Ευτύχης δημιούργησε το 2013 ένα μικρό τυποποιητήριο, για να συσκευάσει για πρώτη φορά το προϊόν του το 2014. Το 2015 ήταν η χρονιά που γνώρισε τον συνεργάτη του, Μιχάλη Μάρακα, βιολογικό παραγωγό, ο οποίος διέθετε το δικό του ελαιουργείο.

Οι δυο τους ξεκίνησαν τους πειραματισμούς στο ελαιουργείο και στις διαδικασίες που απαιτούνται, ενώ άρχισαν να μετατρέπουν τα μηχανήματα του ελαιουργείου, δημιουργώντας δικές τους πατέντες. Η πρώιμη συγκομιδή μαζί με τις αλλαγές στο ελαιουργείο, οδήγησαν στην αύξηση των φαινολών του ελαιολάδου.

Συμπλήρωμα διατροφής

«Όσο ανέβαιναν τα νούμερα των φαινολών, την περίοδο 2015-2016, ήρθε και με βρήκε στο τυποποιητήριο ο ιδιοκτήτης μίας εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής από το Βέλγιο, ο οποίος είχε δοκιμάσει και είχε κάνει αναλύσεις στο ελαιόλαδο, λέγοντάς μου “δεν ξέρεις τι έχεις στα χέρια σου”», αναφέρει ο Ευτύχης.

«Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας, αποφασίζοντας να απευθυνθούμε στον αντίστοιχο ΕΟΦ του Βελγίου, παρόλο που είναι ένα από τα δυσκολότερα κράτη για να πάρει κάποιος πιστοποίηση ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρειάζονται δυόμισι χρόνια τεστ, κλινικών ερευνών και συνταγογράφηση από γιατρούς. Στην αρχή το προϊόν είχε προσωρινή άδεια συνταγογράφησης από το Βέλγιο. Τώρα πια, μπορεί νόμιμα να συνταγογραφηθεί, να τοποθετηθεί στα ράφια των φαρμακείων και να πωλείται νόμιμα ως συμπλήρωμα διατροφής, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει για ελαιόλαδο παγκοσμίως. Εκτός από το Βέλγιο, έχουμε άδεια και για το Λουξεμβούργο και σύντομα για άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο 2021».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ίδιος αναφέρει ότι, από όσο γνωρίζει, «η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει την αντίστοιχη πιστοποίηση σε προϊόντα. Επομένως, απευθυνόμαστε σε χώρες του εξωτερικού που μπορούν να τιμήσουν τα προϊόντα μας».

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Όταν ξεκινούσε την ενασχόλησή του με το ελαιόλαδο, ο Ευτύχης είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα ελαιόλαδο που να είναι ταυτόχρονα υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, αλλά και άριστο οργανοληπτικά. Ο ίδιος κατάφερε να πετύχει τον στόχο του καθώς, πάλι μέσα από πολλούς πειραματισμούς και έρευνα για τις κατάλληλες συνθήκες παραγωγής, δημιούργησε ένα άριστο οργανοληπτικά προϊόν. «Κάθε χρόνο με τον Μιχάλη κάνουμε 30-40 καταγεγραμμένα πειράματα, δηλαδή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τόσο χημική, όσο και οργανοληπτική. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από επτά σεφ παγκοσμίως οι οποίοι είναι βραβευμένοι με τουλάχιστον ένα αστέρι Μισελέν και οι οποίοι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδό μας στην κουζίνα τους».

Προώθηση προϊόντων

Το «Pamako» βρίσκεται σε 17 χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε καταστήματα ντελικατέσεν της Ελλάδας. Όπως εξηγεί ο Ευτύχης, η μόνη βοήθεια που έχει λάβει ήταν από το παλιό Επιμελητήριο Χανίων στην προώθηση των προϊόντων του. Από εκεί και πέρα «δεν είχαμε καμία βοήθεια από το κράτος, η χρηματοδότηση για ό,τι χρειαστήκαμε μέχρι και σήμερα γίνεται με ιδία μέσα».

Κινήσεις που θα ταράξουν τα νερά

Ένα προϊόν που θα ταρακουνήσει την αγορά ετοιμάζεται να βγει μέσα από τη συνεργασία του Ευτύχη με ανθρώπους στον κλάδο των τροφίμων, μέσα στο 2021, όπως αναφέρει ο ίδιος. «Είναι μια υπέροχη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ενάμιση χρόνο τώρα για ένα προϊόν το οποίο από όσο ξέραμε δεν μπορούσε να ανακατευτεί με το ελαιόλαδο και όμως το καταφέραμε. Υπολογίζουμε ότι θα βγει κάποια στιγμή μέχρι το Πάσχα μετά από πάρα πολύ κόπο, πάρα πολλά πειράματα και με φυσικό τρόπο».