ΕΖΑ: Ζωηρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα συμβολαιακής

Αντίστροφα για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του συμβολαιακού προγράμματος καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού, για το οποίο πρώτη έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», μετρούν στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», οι επαφές με τους παραγωγούς βρίσκονται στο τελικό στάδιο και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθεί η λίστα με αυτούς που θα καλλιεργήσουν τη σεζόν 2017-2018 για λογαριασμό της περί τα 800 στρέμματα. «Η σπορά θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Θέλουμε να συνεργαστούμε με νέους παραγωγούς, με όρεξη για δουλειά και διάθεση να προσέξουν την καλλιέργεια –δεδομένου ότι, όπως είναι εύλογο, μας ενδιαφέρει το τελικό προϊόν– και οι οποίοι θα πιστέψουν στη μακροπρόθεσμη συνεργασία μαζί μας, αφού από την επόμενη χρονιά και μετά οι εκτάσεις θα αυξάνονται σταδιακά», λέει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γεωπόνος της ΕΖΑ, υπό την επίβλεψη του οποίου θα «τρέξει» το πρόγραμμα συμβολαιακής.

Παράλληλα, εντείνονται οι επαφές τόσο με τις συνεργαζόμενες εταιρείες εφοδίων (BASF, Ελάνκο) όσο και με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να διευθετηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες και οι χρηματοδοτικές παράμετροι του εγχειρήματος αντίστοιχα. Η εταιρεία έχει, επιπλέον, καταλήξει σε τρεις συγκεκριμένες ποικιλίες δίστιχου κριθαριού, εκ των οποίων θα γίνει η τελική επιλογή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο σπόρος θα παρέχεται σε προνομιακή τιμή στους καλλιεργητές, θα οριοθετηθούν χώροι συγκέντρωσης του προϊόντος, ενώ θα υπάρχει και συμβουλευτική στήριξη, σε ό,τι αφορά τη λίπανση και τη φυτοϋγεία.