Φ. Αραμπατζή: Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια

Ολοκληρώθηκαν τα τρία πρώτα Σχέδια ΠΔ για την θεσμοθέτηση ισάριθμων ΠΟΑΥ σε Κεφαλονιά, Οξιά και Χαλκιδική

Την ολοκλήρωση των τριών πρώτων Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θεσμοθέτηση ισάριθμων Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) σε Κεφαλονιά, Οξιά και Χαλκιδική, ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Όπως υπογραμμίζουν «τα Σχέδια αυτά θα λειτουργήσουν ως “οδηγός” για την γρήγορη ολοκλήρωση και έγκριση και των υπόλοιπων αντίστοιχων ΠΟΑΥ, που επίσης εκκρεμούν επί χρόνια».

Οι υπηρεσίες των υπουργείων ολοκλήρωσαν παράλληλα την απλοποίηση των διαδικασιών και την εκπόνηση των προδιαγραφών προκήρυξης του διαγωνισμού για τον ανάδοχο αξιολόγησης/αναθεώρησης του θαλάσσιου χωροταξικού.

Σημειώνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που κατατίθεται στη Βουλή, επιταχύνεται ακόμη περισσότερο η λειτουργία των μονάδων.

Συγκεκριμένα τίθεται ανώτατο χρονικό όριο έξι μηνών για την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας κάθε ΠΟΑΥ ενώ προβλέπεται η «σιωπηρή έγκριση» σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκριθούν στο ανωτέρω διάστημα.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών» καθώς «η εξασφάλιση του αναγκαίου “ζωτικού χώρου” γίνεται σε μια εποχή, που ο εξαιρετικά δυναμικός αυτός τομέας της ελληνικής οικονομίας, με το βαθύ αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα (πρώτη η Ελλάδα σε εξαγωγές στην ΕΕ, 12.000 θέσεις εργασίας και μάλιστα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές) δοκιμάζει τις οξείες συνέπειες του κορονοϊού».

«Η διευθέτηση της χωροταξίας τους είναι “κλειδί” για να μετουσιωθούν σε πράξη νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον» συμπλήρωσε η κ. Αραμπατζή επισημαίνοντας πως «το θετικό είναι ότι η επεξεργασία αυτών των τριών Σχεδίων λειτουργεί και ως πιλότος για την επεξεργασία των υπόλοιπων, άρα η εκφρασθείσα στην πράξη πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών είναι βέβαιο ότι θα “συναντηθεί” με την κτηθείσα εμπειρία και τεχνογνωσία των αρμόδιων Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να “τρέξουν” πολύ γρηγορότερα».

«Οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) αποτελούν μια μορφή οργανωμένης χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων, που αντιδιαστέλλεται προς την άναρχη χωροθέτηση και δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις μονάδες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, συμπληρώνοντας πως «η ολοκλήρωση των τριών Σχεδίων ΠΔ απαίτησε την επίλυση ερμηνευτικών και διαδικαστικών προβλημάτων που είχαν οδηγήσει, ουσιαστικά, στο πάγωμα της έγκρισης Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας επί πολλά χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ