Φάβα και φασόλια στον Φενεό κερδίζουν τη μάχη

Μία καλή χρονιά φαίνεται ότι θα καταγράψουν οι παραγωγοί του Φενεού που ασχολούνται με την καλλιέργεια του φασολιού και της φάβας. Σε ό,τι αφορά τη φάβα, όπως μας ενημέρωσε ο παραγωγός βιολογικής φάβας Κώστας Καρούσιος, η φετινή παραγωγή είναι μέτρια, αφού επηρεάστηκε από τις κλιματολογικές συνθήκες και μειώθηκε κατά 30% με βάση τις κανονικές συνθήκες.

«Η μείωση της παραγωγής λόγω παγετού την περσινή χρονιά είχε φτάσει το 50% τουλάχιστον», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει πως «σε ό,τι αφορά την τιμή της φάβας ως ακατέργαστο προϊόν κυμαίνεται από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. Η φάβα που έχει υποστεί μια σχετική διαδικασία καθαρισμού, σπασίματος, αποφλοίωσης και μπαίνει στο σακουλάκι έχει τιμή από 2,50 έως 3,50 ευρώ στη χονδρική. Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές μεταξύ συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας δεν έχουν μεγάλη διαφορά πλέον».

Για τα φασόλια Βανίλια, που είναι προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), εξηγεί ότι «φέτος υπάρχει μία ικανοποιητική παραγωγή σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά. Η τιμή είναι ανεβασμένη φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά και έχει φθάσει στα 2,50 ευρώ έως 3,50 ευρώ».

Η καλλιέργεια της φάβας κρατιέται σε σταθερά επίπεδα και η παραγωγή απευθύνεται κυρίως στην εσωτερική αγορά. Κλείνοντας, ο κ. Καρούσιος δήλωσε ότι για να προχωρήσει το προϊόν πρέπει να δημιουργηθεί Ομάδα Παραγωγών ή συνεταιρισμός που θα στηρίζουν τη διάθεση του προϊόντος.