Ροδόπη: Το Φανάρι μεταποιεί την παράδοση

Καπνιστά και αλίπαστα με την οικογενειακή συνταγή της οικογένειας Βασταρδέλη

Από την δεκαετία του 1950 η οικογένεια Βαστερδέλη ασχολήθηκε με την αλιεία στο ψαροχώρι Φανάρι στα βόρεια του Θρακικού Πελάγους.
Από την δεκαετία του 1950 η οικογένεια Βαστερδέλη ασχολήθηκε με την αλιεία στο ψαροχώρι Φανάρι στα βόρεια του Θρακικού Πελάγους.
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Πολύ πριν αποτελέσει τουριστικό θέρετρο η περιοχή, όταν το Φανάρι στον Νομό Ροδόπης ήταν ψαροχώρι, ο Πέτρος Βασταρδέλης, μέσα από ένα μικρό ψαράδικο, ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης – μεταπώλησης φρέσκων ψαριών. Αγαπώντας να μοιράζεται τις γεύσεις με τους δικούς του ανθρώπους, προχώρησε στο κάπνισμα των ψαριών, που προσέθετε το κάτι παραπάνω. «Τότε, το κάπνισμα γινόταν για κατανάλωση εντός της οικογένειας ή μεταξύ φίλων. Τη δεκαετία του ’80, ο πατέρας μου δημιούργησε μια σύγχρονη μονάδα, στην οποία διατήρησε την παράδοση, με φούρνους χτιστούς, παραδοσιακούς, που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα των προϊόντων γιατί το κάπνισμα γίνεται με φυσικό ξύλο στους φούρνους και όχι σε ηλεκτρικούς με αμπούλες αρωμάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες εταιρείες» περιγράφει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Αλέξανδρος Βασταρδέλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ», μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση μεταποίησης-συσκευασίας-διάθεσης καπνιστών και αλίπαστων ψαριών.

Η πρώτη ύλη προέρχεται από το Θρακικό και το Αιγαίο Πέλαγος για όσα αλιεύματα υπάρχουν, όπως σαρδέλα, γαύρος, χταπόδι, κεφάλι. «Το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγγα και ο βακαλάος προέρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό, γιατί είναι καλύτερης ποιότητας», εξηγεί. «Όλα τα ψάρια είναι βαπορίσια, καθώς αλιεύονται και καταψύχονται μέσα στα μεγάλα αλιευτικά για να μην χάσουν τις εξαιρετικές τους ιδιότητες. Πρόκειται για ψάρια υψηλά σε περιεκτικότητα Ω3». Κύριο χαρακτηριστικό των προϊόντων είναι η απουσία συντηρητικών σε όλες τις διαδικασίες. «Διατηρούνται για εννέα μήνες στη συσκευασία χωρίς κανένα συντηρητικό, καθώς πρόκειται για φυσικά προϊόντα».

Η μυστική συνταγή

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η ποιότητα των ψαριών είναι το ένα στοιχείο της επιτυχίας, η αγάπη και το μεράκι της οικογένειας το δεύτερο. Όμως, όπως σε όλες τις πετυχημένες ιστορίες, υπάρχει μια μυστική συνταγή την οποία ο Αλέξανδρος Βασταρδέλης κληρονόμησε από τον πατέρα του. «Το μυστικό αφορά στην όλη επεξεργασία των ψαριών: Πρώτη ύλη, φιλετάρισμα, κάπνισμα σε πιστοποιημένους παραδοσιακούς φούρνους».

Παραδοσιακά χειροποίητα καπνιστά αλιεύματα εξαιρετικής ποιότητοςΣτα προϊόντα περιλαμβάνονται οι κλασικοί κωδικοί, όπως η τσιροσαλάτα και ο θρακιώτικος λικουρίνος, καθώς ο τόπος φημίζεται για τα κεφάλια και ειδικά τα μυξινάρια, που αλιεύονται στη Βιστωνίδα και τις άλλες λίμνες. Πρώτο σε πωλήσεις είναι το καπνιστό σκουμπρί, η δε ρέγγα συνιστά πολύ δυνατό εξαγωγικό προϊόν και μπορεί να γίνει μονοκαπνιστή, διπλοκαπνιστή ή χρυσοκαπνιστή. Για τις ανάγκες ικανοποίησης των γευστικών απαιτήσεων των καταναλωτών προστίθενται διαρκώς νέα προϊόντα και ο Αλέξανδρος Βασταρδέλης είναι ο πρώτος που εισήγαγε τον παστουρμά θαλάσσης. «Είναι μια σπεσιαλιτέ που φτιάχνεται με τα καρυκεύματα του παστουρμά, μόνο που η βάση του είναι βακαλάος», εξηγεί. Τα καπνιστά μύδια και οι γαρίδες επίσης αγαπήθηκαν από τους καταναλωτές.

Νέες συνταγές – αγορές

Στα εδέσματα που προτείνουν στους πελάτες οι άνθρωποι που διασφαλίζουν τη γεύση και την ποιότητα στο ΦΑΝΑΡΙ θα συμπεριληφθούν δυο νέα προϊόντα, η καπνιστή πέστροφα και ο καπνιστός σολομός, γιατί τα ζητάει η αγορά.

Τα προϊόντα κυκλοφορούν πανελλαδικά σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, και βέβαια κυκλοφορούν τοπικά.

Επίσης, εξάγονται σε 9 χώρες. Η παρουσία της θρακιώτικης επιχείρησης στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 2018, εξασφάλισε καλές επαφές με τις αραβικές χώρες, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Κορέα, όπου προετοιμάζονται εξαγωγές

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress