FAO: Επιτέλους… αντιστροφή των τάσεων στις τιμές των τροφίμων

✱ Το κόστος ρεκόρ του Μαρτίου περιόρισε ελαφρώς την παγκόσμια ζήτηση ✱ Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης τιμών του οργανισμού εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 29,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021

Η χαλάρωση των τιμών των φυτικών ελαίων και των σιτηρών συνέβαλε τα μέγιστα στη μείωση του συνολικού επιπέδου των παγκόσμιων τιμών των βασικών τροφίμων τον Απρίλιο σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν «μετριοπαθείς» αυξήσεις σε ζάχαρη, κρέας και γαλακτοκομικά.

Συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO σημείωσε μείωση κατά 0,8% τον Απρίλιο, μετά το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 29,8% σε σχέση με τα επίπεδα του περσινού Απριλίου.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 5,7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με τον FAO να ξεκαθαρίζει ότι «παραμένουν αισθητά υψηλότερες» από τα περσινά επίπεδα. Οι πεσμένες τιμές του φοινικέλαιου, του ηλιελαίου και του σογιέλαιου αντιστάθμισαν και με το παραπάνω τις αυξήσεις στην ελαιοκράμβη.

Η πτώση στο φοινικέλαιο αποδίδεται κυρίως στις «συγκρατημένες παγκόσμιες εισαγωγές εν μέσω υψηλού κόστους, καθώς και σε μια εξασθένηση της προοπτικής ζήτησης από την Κίνα», υπογράμμισαν εκπρόσωποι του FAO.

«Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εξαγωγών από την Ινδονησία, την κορυφαία εξαγωγό χώρα φοινικέλαιου στον κόσμο, φρέναραν πιθανές περαιτέρω μειώσεις στις διεθνείς τιμές» πρόσθεσαν, συμπληρώνοντας ότι οι πτώσεις σε ηλιέλαιο και σογιέλαιο «συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον περιορισμό της ζήτησης μετά τις υψηλές τιμές-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν πρόσφατα».

Οι τιμές των σιτηρών μειώθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου. Οι τιμές των χονδροειδών ζωοτροφών μειώθηκαν κατά 1,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με το καλαμπόκι να υποχωρεί 3% «καθώς οι εποχικές προμήθειες από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία βοήθησαν να μετριαστεί η πίεση στις αγορές» ανέφερε ο FAO.

Υπήρξε πτώση 0,4% στο σόργο, αν και οι περιορισμένες προμήθειες σηματοδότησαν άνοδο 2,5% στο κριθάρι.

Μικρή άνοδος 0,2% σημειώθηκε και για το σιτάρι. «Το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα των λιμανιών στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας το 2022 στις ΗΠΑ διατήρησαν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι αυξήσεις των τιμών μετριάστηκαν από τις μεγαλύτερες αποστολές από την Ινδία και τις υψηλότερες του αναμενομένου εξαγωγές από τη Ρωσία», σύμφωνα με αξιωματούχους του FAO, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές τιμές έχουν «περιορίσει ελαφρώς την παγκόσμια ζήτηση».

Το ρύζι σημείωσε άνοδο 2,3% από τα επίπεδα του Μαρτίου, χάρη σε «ένα κράμα ισχυρής τοπικής ζήτησης σε διάφορους ασιατικούς εξαγωγείς, παραγγελιών από αγοραστές της Εγγύς Ανατολής και της Κίνας και των καιρικών συνθηκών στην Αμερική».

Οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν κατά 3,3% σε μηνιαία βάση, πάνω από 20% υψηλότερες σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021. Το όργανο του ΟΗΕ αποδίδει την τάση στις «υψηλότερες τιμές αιθανόλης στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τη διαρκή ενίσχυση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ», καθώς και τις «ανησυχίες για την αργή έναρξη της συγκομιδής του 2022 στη Βραζιλία».

Η τιμή του κρέατος έφτασε σε νέο παγκόσμιο υψηλό, μετά από μια μηνιαία άνοδο της τάξης του 2,2%, με τις τιμές του κρέατος πουλερικών, του χοιρινού και του βοείου κρέατος να καταγράφουν ανεξαιρέτως άνοδο.

Για τα πουλερικά, ο FAO είπε ότι η άνοδος οφείλεται «στη σταθερή ζήτηση εν μέσω περιορισμένων παγκόσμιων προμηθειών, αντανακλώντας τις διαταραχές στις εξαγωγές από την Ουκρανία και τα αυξανόμενα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο βόρειο ημισφαίριο».

Η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε λόγω «της παρατεταμένης χαμηλής προσφοράς χοίρων σφαγής στη Δυτική Ευρώπη και της υψηλής εσωτερικής ζήτησης στις μεγάλες χώρες παραγωγής», ενώ η μετριοπαθής άνοδος του βοείου κρέατος αντανακλά «υψηλούς όγκους εξαγωγών από τη Βραζιλία, παρά τη χαμηλή προσφορά βοοειδών σφαγής».

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν την όγδοη μηνιαία άνοδο στη σειρά (+0,9% σε σχέση με τον Μάρτιο), φτάνοντας στο +23,5% σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου 2021. Ο FAO σημείωσε «επίμονη παγκόσμια στενότητα στον εφοδιασμό, καθώς η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία συνέχισε να κινείται κάτω από τα εποχιακά τους επίπεδα».

Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο βούτυρο, «αντανακλώντας τις περιορισμένες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών αποθεμάτων, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, εν μέσω αύξησης της ζήτησης για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις, εν μέρει λόγω της τρέχουσας έλλειψης ηλιέλαιου και μαργαρίνης».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 13 Μαΐου 2022