Αυτό το άρθρο είναι 28 μηνών

FAO: Πακέτο 115 εκατ. δολαρίων για τους αγρότες της Ουκρανίας

03/05/2022
3' διάβασμα
fao-paketo-115-ekat-dolarion-gia-tous-agrotes-tis-oukranias-261791

Την παροχή 115,4 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει ο FAO με νέο ενισχυμένο «Σχέδιο Ταχείας Αντίδρασης» για την περίοδο Μάρτιος-Δεκέμβριος 2022, με στόχο τη στήριξη των Ουκρανών αγροτών και της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19 Απριλίου, ο Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα στήριξη της Ουκρανίας, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση μπαίνοντας στην εαρινή περίοδο, αλλά και για να σωθεί η συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών.

Το σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά μία αναθεώρηση του αντίστοιχου αιτήματος του περασμένου Δεκεμβρίου για 50 εκατ. δολάρια (ΗΠΑ), ανταποκρινόμενο στην «επιδεινούμενη κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην περιορισμένη διαθεσιμότητα κρίσιμων γεωργικών εισροών… που προκύπτουν από έναν συνδυασμό υλικοτεχνικών & οικονομικών παραγόντων», εξηγεί ο Οργανισμός. Ο σχεδιασμός αυτός πρόκειται να συμπληρώσει την αντίδραση της κυβέρνησης της Ουκρανίας και θα εφαρμοστεί σε συντονισμό με κυβερνητικούς εταίρους, όπως αναφέρεται. Ο Οργανισμός θα παράσχει «εισροές για καλλιέργειες και κτηνοτροφία άμεσα και μεσοπρόθεσμα», με το πρώτο σκέλος να περιλαμβάνει την παροχή σπόρων και μετρητών σε 100.000 νοικοκυριά και μικροκαλλιεργητές κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου, φτάνοντας στους 200.000, σε δεύτερο επίπεδο, το φθινόπωρο, ώστε να «τηρηθούν οι εποχικές προθεσμίες για την παραγωγή τροφίμων».

Επιπλέον, με τη διανομή μικρών ζώων, εισροών για την υγεία τους και ζωοτροφών, αναμένεται να συνδράμει 76.660 νοικοκυριά για την παραγωγή γάλακτος, κρέατος και αβγών, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση.

Μεσοπρόθεσμα, ο FAO «θα συνεχίσει να στηρίζει μεσαίους παραγωγούς και βασικούς παράγοντες της αγοράς κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα της αγοράς και την πρόσβαση σε τρόφιμα σε βασικές κοινότητες και αστικά κέντρα», επισημαίνει, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή εισροών για τη φύτευση χειμερινού σιταριού το φθινόπωρο σε μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις.

«Η επιδείνωση της κατάστασης καθιστά τις προσπάθειες ενίσχυσης της παραγωγής και της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων κρίσιμες για την αποτροπή μίας επισιτιστικής κρίσης το 2022 και το 2023», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Rein Paulsen, διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών & Ανθεκτικότητας του FAO (φωτό), τονίζοντας το μέλημα του Οργανισμού για στήριξη της εαρινής περιόδου φυτεύσεων και την επερχόμενη συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών, δεδομένου ότι το 1/3 των καλλιεργειών μπορεί να μη συγκομιστεί το 2022 και αντίστοιχο μέρος της γης να μην καλλιεργηθεί, όπως εκτιμά ο FAO.