Φάρμα και Βιοαέριο Κομοτηνής ΑΕ με την υπογραφή των αδελφών Γεωργακούδη

Από τις αγελάδες Χολστάιν στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων

Μια επίσκεψη στην πρότυπη φάρμα στη Ροδόπη δυο αδελφών, του Τατιανού και του Χρήστου Γεωργακούδη, που παράλληλα είναι και μια σύγχρονη μονάδα βιοαερίου, δείχνει τον εξαιρετικό κύκλο ζωής, αλλά και τις καλές πρακτικές μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τη χρήση της τεχνολογίας.

Το χτίσιμο της μονάδας ξεκίνησε το 1992 με 40 αγελάδες φυλής Χολστάιν και σταδιακά δημιούργησαν θέσεις για 450. «Στόχος μας είναι να εκτρέφουμε μόνοι μας τα ζώα αντί να τα αγοράζουμε από το εξωτερικό», σχολιάζει ο Τατιανός, εξηγώντας πως δημιουργούν τα ζώα με αναπαραγωγή στη μονάδα, επιτυγχάνοντας πολύ υψηλά στάνταρ.

Ο γιος του Κώστας, ως κτηνίατρος της μονάδας, ασχολείται με τη γενετική βελτίωση. «Βάζουμε στόχο πού θέλουμε να πάει η μονάδα τα επόμενα χρόνια. Η γενετική βελτίωση γίνεται με σπέρμα από τους καλύτερους ταύρους παγκοσμίως, από την Αμερική. Ο στόχος είναι η αύξηση της ποσότητας γάλακτος. Επίσης, στόχος είναι να ζουν περισσότερα χρόνια τα ζώα, αλλά και η μορφολογία του ζώου, για παράδειγμα ένας σωστός μαστός, που να βοηθάει τον αρμεχτή». Ο εκσυγχρονισμός της μονάδας βοηθάει στις αποδόσεις, αλλά και διευκολύνει τους κτηνοτρόφους. Ο κτηνίατρος της μονάδας σημειώνει ότι οι περισσότερες έρευνες γίνονται πάνω στη Χολστάιν.

Εκσυγχρονισμός

Στη φάρμα δημιουργήθηκαν φέτος τρεις καινούργιοι στάβλοι στη θέση υπαρχόντων, με στόχο την ευζωία των ζώων. «Είναι και προς όφελος του παραγωγού, γιατί με παρόμοιες σταβλικές εγκαταστάσεις επιτυγχάνονται καλύτερες παραγωγές», σημειώνει ο Τατιανός, καθώς οι καλές συνθήκες διαβίωσης βελτιώνουν ποσοτικά και ποιοτικά τις αποδόσεις. Ο ίδιος εξηγεί τους παράγοντες που καθορίζουν την υψηλή παραγωγή μιας μονάδας, επιτυγχάνοντας και τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Καλός σταβλισμός, σωστή διατροφή από ειδικούς διατροφολόγους, διαχείριση και αναπαραγωγή». Η φάρμα Γεωργακούδη διατηρεί συμβόλαια επί χρόνια με τη Friesland Campina Hellas (ΝΟΥΝΟΥ), κρατώντας μια πολύ καλή συνεργασία.

Η μονάδα πατάει γερά στα πόδια της, όμως τα αδέρφια προβληματίζονται για τη γενικότερη τιμή του γάλακτος. Παρόλα αυτά, θεωρούν διαβατήριο για την επιβίωση και την εξέλιξη το ποιοτικό προϊόν, που να ανταγωνίζεται ευθέως γάλατα «από τη Βόρεια Ευρώπη και τις όμορες χώρες που εκσυγχρονίζονται».

Ο Τατιανός τονίζει ότι η πολιτεία χρειάζεται να προστατεύσει τα ελληνικά προϊόντα, θέτοντας κανόνες στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Φέρνει το παράδειγμα της φέτας και χαρακτηρίζει αδιανόητο να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της γάλατα που έρχονται από όμορες χώρες. «Έρχεται ο τουρίστας και γνωρίζει ως ελληνικό ένα προϊόν που δεν έχει την ποιότητα και τη γεύση της φέτας, άρα δεν μπορεί να τη διαφημίσει στη χώρα του». Επομένως, η Ελλάδα χάνει το πλεονέκτημα διαφήμισης των διατροφικών της προϊόντων μέσω του τουρισμού γιατί δεν τα προστατεύει. «Βλέπω προϊόντα που αναγράφουν στη μικρή συσκευασία “ελληνικό προϊόν” και στους μεγάλους τενεκέδες αναγράφεται με μικρά γράμματα “Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δημιουργώντας στον καταναλωτή την εντύπωση ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα».

Biogasko

Η Φάρμα Γεωργακούδη πέρασε πριν από εννιά χρόνια σε έναν άλλο τομέα, που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση των αγροτικών αποβλήτων, όπως είναι η κοπριά. Τα δυο αδέλφια δημιούργησαν το 2011 την εταιρία Βιοαέριο Κομοτηνής ΑΕ, με διακριτικό τίτλο «Biogasko», με σκοπό την παραγωγή μεθανίου από απόβλητα βουστασίου σε συνδυασμό με ζύμωση διαφόρων φυτικών υποπροϊόντων και την τελική μετατροπή τους σε ηλεκτρική ενέργεια που συνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στη ΔΕΗ και η θερμική χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις τους για να ζεσταίνουν τους χωνευτήρες, να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία και για να παστεριώνουν το τελικό προϊόν που αφορά το οργανικό λίπασμα. Ο κ. Γεωργακούδης εξηγεί πως έχουν συνάψει με τη ΔΕΗ συμβόλαιο για 20 χρόνια και βρίσκονται στον έβδομο. «Ξεκινήσαμε με παραγωγή 250KW/ώρα για την επεξεργασία των δικών μας λυμάτων.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στα 500KW/ώρα και φτάσαμε στο 1ΜW/ώρα» περιγράφει, καθώς απορροφούν απόβλητα όχι μόνο βουστασίου αλλά και ελαιοτριβείων, γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί η πρώτη ύλη. «Όλος ο Νομός Ροδόπης με δυσκολία καλύπτει την παραγωγή 1ΜW. Προμηθευόμαστε υλικά από ελαιοτριβεία της Αλεξανδρούπολης, αλλά και από τη Friesland Campina Hellas, η οποία παράγει κάποιο ενεργοβόρο απόβλητο από το προϊόν τους, καθώς επίσης και από τυροκομεία».

Οργανικό λίπασμα

Ο Τατιανός εμμένει στο οργανικό λίπασμα και στην ανάγκη να κατανοήσουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα την αξία του. «Τα χωράφια μας είναι ελλειμματικά από πλευράς οργανικής ύλης. Το βιοαέριο διαθέτει πολύ οργανική ουσία κι έχει μεγάλη λιπασματική αξία», σημειώνει, λέγοντας πως το παρέχουν σε κοντινά αγροκτήματα και βέβαια το χρησιμοποιούν στα χωράφια τους έχοντας καταργήσει τα χημικά λιπάσματα.

Για τις ανάγκες της μονάδας καλλιεργούν λόλιουμ, τριφύλι και τριτικάλε που ενσιρώνουν. Σημειώνει ότι βρίσκονται σε αναγνωριστική περίοδο και όταν πάρει την αξία του θα προκύψουν έσοδα και από το οργανικό λίπασμα. Από τη μονάδα παράγονται περίπου 120 κυβικά μέτρα οργανικό λίπασμα ημερησίως. «Οι παραγωγοί που παίρνουν το οργανικό λίπασμα πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς για τη λίπανση στα χωράφια τους χωρίς να ζητάμε κανένα οικονομικό αντίτιμο.

Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό στον κόσμο» τονίζει, ενώ θέτει και μια άλλη παράμετρο απευθυνόμενος σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο βιοαέριο.

«Πολλοί προτείνουν να γίνουν μονάδες βιοαερίου, αλλά χρειάζεται συγκροτημένη σκέψη και έρευνα ώστε να προσφέρουν κερδοφορία. Οι μονάδες αξιοποιούν το απόβλητο και το χρησιμοποιούν στην παραγωγή. Μία μονάδα όταν αρχίσει να λειτουργεί ενδέχεται να καταστεί προβληματική εάν δεν υπάρχει στην περιοχή αρκετή πρώτη ύλη» επεξηγεί, τονίζοντας ότι απαιτούνται κανόνες. Η Biogasko επιτυγχάνει την παραγωγή βιοαερίου με 56%-60% μεθάνιο που το χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη.