Φάρμα Μουσθένης Καβάλας – Η καινοτομία συναντά την παράδοση

Στην τρίτη γενιά αιγοπροβατοτρόφων, ο Απόστολος Αδάλιαλης, με εμπειρία από επισκέψιμες ευρωπαϊκές φάρμες, έβαλε τη Φάρμα Μουσθένης στον χάρτη των επισκέψιμων αγροκτημάτων, συνδέοντας την κτηνοτροφία με τον αγροτουρισμό. «Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει στο άρμεγμα και το τάισμα των ζώων, να δει τη σπορά του λαχανόκηπου, να μαζέψει φρούτα».

Η επιλογή του Απόστολου, που σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, να ανοίξει πριν από έναν χρόνο την πόρτα σε οικογένειες και σχολεία με τη στήριξη της οικογένειάς του δικαιώθηκε την περίοδο της πανδημίας, καθώς η φάρμα συνιστά ασφαλή εξωτερικό χώρο, όπου αναπτύσσονται ποικίλες δραστηριότητες. Παρασκευή ρυζόγαλου, καφές με θέα το Παγγαίο, φεστιβάλ οινογνωσίας με sommelier, αλλά και goat γιόγκα, είναι κάποιες από τις παρεχόμενες εναλλακτικές δυνατότητες. Εύλογα τον χώρο λατρεύουν τα παιδιά. «Εξοικειώνονται με τη φάρμα και δεν θέλουν να φύγουν», λέει.

Alpin και μοναδικοί κωδικοί

Η Φάρμα Μουσθένης αριθμεί 25 κωδικούς τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που διακινούνται στην αγορά της Καβάλας και σε όλη την Ελλάδα μέσω διαδικτύου, ενώ σχεδιάζεται κατάστημα λιανικής στο κέντρο της Καβάλας. Ο ίδιος επένδυσε σε μια «υγιή», όπως λέει εκτροφή, τη γαλλική ράτσα Alpin που έφερε από την Τουλούζ και αποτελεί το ισχυρό χαρτί της φάρμας. «Μεγαλώσαμε σταδιακά το κοπάδι, προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα και στον δικό μας τρόπο διαχείρισης. Τα Alpin είναι γενετικά βελτιωμένα ζώα με υψηλές αποδόσεις σε γάλα. Σε μια οργανωμένη εκτροφή, πρέπει να είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των μικρών που γεννιούνται, συγκεκριμένη η παραγωγή και η ποσότητα του γάλακτος και ο χρόνος ζωής τους», εξηγεί.

Με την εκτροφή και τη φροντίδα των ζώων ασχολούνται οι θείοι του 365 μέρες τον χρόνο. Ως τυροκόμος της Φάρμας, ο κ. Αδάλιαλης φροντίζει να εμπλουτίζεται ο κατάλογος με νέους κωδικούς, ορισμένοι μάλιστα είναι ξεχωριστοί, όπως η μωβ γραβιέρα, ωριμασμένη σε κόκκινο κρασί, το καλαθύρι και το ψηστύρι. «Φέτος, παρουσιάζουμε παγωτό κρέμα και σοκολάτα από κατσικίσιο γάλα και φρέσκο παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα».

Επίσης, σχεδιάζουν ιδιαίτερα επιδόρπια γάλακτος, όπως είναι το καραμελωμένο κατσικίσιο γάλα που συνοδεύει το παγωτό, τις κρέπες, όλα τα γλυκά και μπορεί να μπει στον καφέ. «Είναι μια παραδοσιακή συνταγή του Μεξικού που στα πρώτα της βήματα αφήνει ήδη εξαιρετικές εντυπώσεις», μεταφέρει.

Επίσης, διακρίνει ότι τις περιόδους που κινούνται τα πακέτα δώρων που περιλαμβάνουν chutney και μαρμελάδες, παραγόμενα από δικά τους κηπευτικά και φρούτα, οι καταναλωτές επιλέγουν εξεζητημένα τυροκομικά, άρα υπάρχει κοινό καταναλωτών που αναγνωρίζει και πληρώνει την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα.