Στη φάση της υλοποίησης το υδροπονικό πρότζεκτ στον Αλμυρό

Στην ντομάτα θα επικεντρωθεί το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο που υλοποιεί η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Aurarius

Στη φάση της υλοποίησης περνάει μέσα στο επόμενο διάστημα η επένδυση της Aurarius Investment Group για τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει εφαλτήριο για τουλάχιστον δύο παρόμοια πρότζεκτ του ομίλου στη χώρα μας.

Μάριος Ρίζος, διευθύνων σύμβουλος της Aurarius

Φορέας του έργου είναι η «Υδρανθός ΜΙΚΕ», 100% θυγατρική της αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικής εταιρείας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ένας Έλληνας με καταγωγή από την Ήπειρο και μια μεγάλη διαδρομή στον τομέα των κατασκευών και των έργων υποδομής.

Ο Μάριος Ρίζος, διευθύνων σύμβουλος της Aurarius, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, όμως από το 1994 αποχώρησε από την Ελλάδα για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και σε κοινοτικά πόστα, προτού εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ το 2004. Εκεί, σε συνεργασία με συναδέλφους που μοιράζονταν το ενδιαφέρον του για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τη διατροφική ασφάλεια των επόμενων γενεών, ίδρυσαν το 2011 την Aurarius Investment Group.

«Έχουμε πίσω μας αρκετά funds, τα οποία μας υποστηρίζουν, ανάλογα με το είδος και το αντικείμενο της επένδυσης που υλοποιούμε κάθε φορά», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Ρίζος. Η «πράσινη» ενέργεια αποτελεί τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του γκρουπ και εκεί όπου επικεντρώθηκαν τα πρώτα επενδυτικά του πρότζεκτ, ωστόσο σύντομα οι δρόμοι του έμελλε να διασταυρωθούν με την πατρίδα του ιδρυτή του.

Παντρεύοντας πράσινη ενέργεια και έξυπνη γεωργία

«Όταν τελείωνε η οικονομική κρίση, διακρίναμε μια οικονομική ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε κάποια αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ρυθμιστικό πλαίσιο ήταν πλέον αρκετά ευνοϊκό. Πέραν αυτών, όμως, δεν σας κρύβω ότι, ως Έλληνας, ήθελα να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου και να βοηθήσω στην ανάκαμψη της χώρας», εξηγεί ο κ. Ρίζος.

«Έχοντας, λοιπόν, κατά νου ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της Ελλάδας, αποφασίσαμε να δουλέψουμε πάνω σε έναν κύκλο έργων που παντρεύουν την ενέργεια με την έξυπνη γεωργία και αυτόν τον συνδυασμό τον συναντάμε στην υδροπονία», προσθέτει.

Ο πρώτος σταθμός αυτού του κύκλου είναι στον Αλμυρό Μαγνησίας, όπου η εταιρεία προχωράει στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου θερμοκηπίου ντομάτας σε μια έκταση 400 στρεμμάτων. Οι υδροπονικές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν συνολικά 150 στρέμματα, χωρισμένες σε δύο τμήματα των 85 και 65 στρεμμάτων, ενώ το συγκρότημα θα περιλαμβάνει, επίσης, ένα μεγάλο συσκευαστήριο που, αξιοποιώντας και τα «διδάγματα» του κορωνοϊού, θα τηρεί τις πλέον αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές.

Ο κ. Ρίζος είναι αρκετά φειδωλός, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί το έργο. «Αυτό που μπορώ να πω σε αυτήν τη φάση είναι ότι πρόκειται για γυάλινο, ημίκλειστο (semi-closed) θερμοκήπιο, όπου όλα τα κλιματικά δεδομένα, αλλά και παράμετροι, όπως η άρδευση, η λίπανση κ.λπ., ελέγχονται από συστήματα αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες υδροπονικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτή θα είναι η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη», υπογραμμίζει.

Στο πλάνο και οι εξαγωγές

«Η αλήθεια είναι ότι μας πήρε αρκετό καιρό για την ανάπτυξη του πρότζεκτ. Ξεκινήσαμε να το σχεδιάζουμε πριν από τριάμισι χρόνια περίπου. Εν μέρει, η καθυστέρηση οφείλεται στην δυσπραγία του ελληνικού Δημοσίου και στην πολυδαίδαλη νομοθεσία που ήθελε ξεκαθάρισμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σημαντικό είναι ότι το έργο είναι πλέον ώριμο. Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια των αδειοδοτήσεων και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή, η οποία υπολογίζουμε ότι θα διαρκέσει μεταξύ 18 και 21 μηνών», σημειώνει ο κ. Ρίζος.

Στο διάστημα αυτό θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τους τύπους ντομάτας που θα παραχθούν. Αυτήν τη στιγμή, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η καλλιέργεια ντομάτας beef, η οποία άλλωστε είναι και η πλέον δημοφιλής στην ελληνική αγορά. «Έχουμε μπροστά μας περίπου δύο χρόνια για να καταλήξουμε στους τύπους που θα την πλαισιώσουν. Στο διάστημα αυτό πολλά μπορούν να συμβούν, βλέπουμε άλλωστε ότι οι εξελίξεις τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και ευρύτερα είναι δυναμικές, ενώ ρόλο φυσικά θα παίξουν και οι προσφερόμενες τιμές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι, εκτός από την εγχώρια αγορά, μας ενδιαφέρουν και οι εξαγωγές», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Ο επιλέξιμος από τον Αναπτυξιακό προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 25,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο το πραγματικό κόστος της επένδυσης, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, θα ξεπεράσει με μια συντηρητική εκτίμηση τα 70 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο από μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), συνολικής ισχύος 10 MW, ενώ το καλοκαίρι υπογράφηκε και η συμφωνία σύνδεσης στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ – ΘΕΣΣ.

Ακόμα δύο έργα είναι στα σκαριά

Το θερμοκήπιο στον Αλμυρό αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2025 και θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο της Aurarius στη χώρα μας, όχι όμως και το μοναδικό. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ρίζος, το πλάνο περιλαμβάνει ακόμα δύο μεγάλα υδροπονικά πρότζεκτ, τα οποία θα αφορούν άλλα κηπευτικά.

«Κι εδώ, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ. Η υδροπονία μάς προσφέρει άλλωστε μεγάλη ευελιξία. Θεωρούμε όμως ότι, σε αντίθεση με την πρώτη επένδυση που μας πήρε λίγο παραπάνω χρόνο απ’ όσο θα θέλαμε για τους λόγους που ήδη εξήγησα, τα επόμενα έργα θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς», τονίζει.

Ο ίδιος, αν και προφανώς παρακολουθεί διαρκώς τις μακροοικονομικές εξελίξεις, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τα λειτουργικά κόστη των μονάδων. «Αυτήν τη στιγμή, μας απασχολεί περισσότερο το κόστος κατασκευής, το οποίο και αντιμετωπίζουμε άμεσα. Σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας, η εκτίμηση των αναλυτών μας είναι ότι σε περίπου δύο χρόνια η κατάσταση στην αγορά ενέργειας θα έχει σε έναν μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, και προχωράμε με τέτοια αποφασιστικότητα στην επένδυση στον Αλμυρό», υπογραμμίζει.