Φέρνουν γκρίνια οι μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις

Η αισθητή μείωση των αποθεμάτων νερού στην Κωπαΐδα και στην Υλίκη, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων την προηγούμενη περίοδο, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον προγραμματισμό των καλλιεργειών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας αρδεύονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο πάνω από 180.000 στρέμματα, με τις ανάγκες άρδευσης να καλύπτονται από το πλωτό αντλιοστάσιο της λίμνης Υλίκης. Όμως, το αντλιοστάσιο είναι ανενεργό και, όπως αναφέρουν τα μέλη της νέας Συνεταιριστικής Οργάνωσης Συναγροτικής Θεσπιών, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Επισημαίνουν ότι κάθε χρόνο πληρώνουν τα πάγια τέλη για την άρδευση και τη συντήρηση των αναγκαίων υποδομών, αλλά δεν καλύπτονται στο σύνολο από τη διαχειριστική αρχή.

Την αναγκαιότητα του ορθού προγραμματισμού επισημαίνει και ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής από την Αλίαρτο. «Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τη νέα αρδευτική περίοδο. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε τυχόν ελλείψεις στη συντήρηση του πλωτού συστήματος άρδευσης να καλυφθούν. Το σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και να είναι έτοιμο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο», σημείωσε.