Φέτα: Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής για τη νοθεία

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Ρούστα

Στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στρέφονται τα βλέμματα για το αν επιβεβαιώνονται τελικά οι καταγγελίες, αλλά και κατ’ επέκταση για τον εντοπισμό και την «τιμωρία» των εταιρειών, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σχετικά με κρούσματα νοθείας στη φέτα που έχουν έρθει εκ νέου στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύο μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, σε Γαλλία και Γερμανία, φαίνεται ότι εντόπισαν δείγματα ελληνικού τυριού, δύο εταιρειών, που διατίθεται ως φέτα με 40%-70% περιεκτικότητα σε αγελαδινό γάλα, κάτι που φυσικά δεν επιτρέπεται, καθώς βάσει της νομοθεσίας γι’ αυτό το εμβληματικό ελληνικό ΠΟΠ προϊόν η πρώτη ύλη πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών τον κλάδο, με εκπροσώπους του να μιλούν για χρόνια ατιμωρησία και αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ιωάννης Βιτάλης: «Έχουμε ήδη κάνει καταγγελία στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ»

Μετά από αιτήματα των μελών πραγματοποιείται τελικά αύριο, Σάββατο, συνεδρίαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο το εν λόγω ζήτημα. Κατά την επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με τον πρόεδρο της ΕΔΟΦ, Ιωάννη Βιτάλη, ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη έχει απευθυνθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και έχει δώσει τα στοιχεία των δύο αλυσίδων λιανικής και των υπευθύνων που κάνουν τις αγορές, καταθέτοντας και τη σχετική καταγγελία, ώστε ο Οργανισμός να «ενεργήσει τα δέοντα».

«Ο ΕΛΓΟ πρέπει να κινηθεί πρώτα και μετά να κάνουμε εμείς ό,τι είναι να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι η ΕΔΟΦ δεν έχει ούτε το δικαίωμα, αλλά ούτε και τις δυνατότητες για τέτοιους ελέγχους, όπως εξήγησε. «Εγώ δεν είμαι ούτε εισαγγελέας, ούτε ανακριτής, ούτε έχουμε στοιχεία», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής ούτε το ΥΠΑΑΤ, ούτε ο ΕΛΓΟ γνωρίζει τίποτα.

Αιχμές για τη διοίκηση αφήνουν μέλη της Διεπαγγελματικής

Στα θέματα που θα θέσουν στην αυριανή συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και πρόεδρος του ΑΣ Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, εστίασε αφενός στην «αναζήτηση στοιχείων από τις συγκεκριμένες εταιρείες, τι είναι αυτό που έχει κυκλοφορήσει, τι ακριβώς έχουν βρει στους ελέγχους και μιλάνε για νοθεία» και αφετέρου αν επιβεβαιώνεται η πληροφορία και πρόκειται για μέλη της Διεπαγγελματικής, να φύγουν από αυτήν. «Κάποια στιγμή, πρέπει να λειτουργήσουμε ως Διεπαγγελματική και το προϊόν το οποίο βγαίνει έξω ως φέτα να έχει πιστοποίηση από τη Διεπαγγελματική με συγκεκριμένο λογότυπο», πρόσθεσε.

«Εγώ, τουλάχιστον, βλέπω ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει πλήρης ατιμωρησία, γι’ αυτά που έχουμε βρει για τη νοθεία της φέτας. Αυτό επιβεβαιώνει ότι εξαιτίας της νοθείας πέφτουν και οι τιμές (σ.σ. στο αιγοπρόβειο γάλα) στην Ελλάδα και είναι σοβαρό το ζήτημα», υπογράμμισε.

«Έχω συγκεκριμένες προτάσεις να κάνω το Σάββατο», ανέφερε στην «ΥΧ» από πλευράς του ο Μιχάλης Σαράντης, μέλος της ΕΔΟΦ, δηλώνοντας ότι παίρνει «το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στη μη λειτουργία της Διεπαγγελματικής». Ο ίδιος υπογράμμισε το αίτημα που θα καταθέσει στον πρόεδρο ως τον αρμόδιο συνομιλητή με το υπουργείο και τον ΕΛΓΟ να ενημερώσει ποιες εταιρείες εμπλέκονται και ποια είναι τα παραπτώματα. «Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβω θα τοποθετηθώ», κατέληξε.

«Να μείνουμε στην ουσία του πράγματος και στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και όχι να πάμε στην ονοματολογία», συνέστησε από την πλευρά των Ελληνικών Τυροκομείων ο πρόεδρος Νίκος Τάχας, ζητώντας να προβεί στο όποιο σχόλιο μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου. Στα αποτελέσματα του Σαββάτου παραπέμπουν και άλλοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας που μετέχουν στη Διεπαγγελματική, καταδικάζοντας την ύπαρξη κρουσμάτων νοθείας, που μόνο αρνητικά μπορούν να λειτουργήσουν για το προϊόν και τον κλάδο.

«Μηνύσεις όχι μόνο στις εταιρείες, αλλά και σε όσους υπογράφουν τα χαρτιά των εξαγωγών»

«Άκρως ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισαν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΔΟΦ οι δύο Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο 9μελές ΔΣ, κ.κ. Μιχάλης Τζιότζιος (εκπρόσωπος ΠΕΚ) και Γιάννης Γκουρομπίνος (πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας), καθώς αναμένεται να συζητηθεί το καυτό θέμα της νοθείας της φέτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι θα ζητήσουν να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που προβλέπουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δύο εταιρειών που δυσφημούν και βάζουν σε περιπέτειες τη φέτα.

Θα επαναλάβουν το πάγιο αίτημά τους περί εντατικοποίησης των ελέγχων και θα ζητήσουν μάλιστα αυτοί να επικεντρωθούν σε χώρους μαζικής εστίασης, όπου κάποιος μπορεί εύκολα να νοθεύσει το προϊόν, και όχι σε τυροκομεία.

Ο κ. Τζιότζιος σκοπεύει, μάλιστα, να επαναφέρει την πρόταση περί πιστοποιητικού κατοχύρωσης φέτας. «Αυτό το πιστοποιητικό, που θα λειτουργεί όπως το κτηματολόγιο, έχει βοηθήσει τα τυροκομικά προϊόντα της Ιταλίας.

Στο pecorino romano, για παράδειγμα, η Ιταλική Διεπαγγελματική Οργάνωση ελέγχει το προϊόν αν είναι απομίμησης ή όχι, πριν αυτό εξαχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελασσονίτης κτηνοτρόφος. «Κάποιοι προτείνουν να γίνουν μηνύσεις. Συμφωνούμε, όμως, όχι μόνο στις εταιρείες που εμπλέκονται, αλλά κατά παντός υπευθύνου. Ας εξετάσει η πολιτεία ποιοι είναι αυτοί που υπέγραψαν για την εξαγωγή του προϊόντος. Τόσο οι ίδιοι, όσο και η εποπτεύουσα Αρχή φέρουν ευθύνες που πρέπει να καταλογισθούν», κατέληξε.