Καλή η παράταση για τη φέτα, κακή η στάση «ούτε γάτα ούτε ζημιά», λέει ο ΣΕΒΓΑΠ

Sevgap-apostolopoulos

Την ικανοποίησή του για την αποτροπή της απώλειας κοινοτικής χρηματοδότησης για τα δύο προγράμματα της φέτας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καλεί το υπουργείο να προχωρήσει σε αυτοκριτική ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι παρά την παράταση που εξασφαλίστηκε υπάρχουν ορισμένες σοβαρές και μη αντιστρεπτές πλέον συνέπειες της όλης υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Αποστολόπουλος δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την αποσόβηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της απώλειας της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα δυο προγράμματα της φέτας, η υπόσταση των οποίων διακυβεύτηκε με τον χειρότερο και τον πλέον επικίνδυνο τρόπο. Πλην όμως είναι γενναίο να αναγνωρίζει κάνεις τα λάθη του και σοφό να μαθαίνει από αυτά. Δυστυχώς δεν είδαμε από το Υπουργείο ούτε δείγματα γενναιότητας ούτε σοφίας στο θέμα αυτό.»

Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ αναφέρει τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την αποσόβηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της απώλειας της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα δυο προγράμματα της φέτας, η υπόσταση των οποίων διακυβεύτηκε με τον χειρότερο και τον πλέον επικίνδυνο τρόπο.

Πλην όμως είναι γενναίο να αναγνωρίζει κάνεις τα λάθη του και σοφό να μαθαίνει από αυτά. Δυστυχώς δεν είδαμε από το Υπουργείο ούτε δείγματα γενναιότητας ούτε σοφίας στο θέμα αυτό.

Χωρίς την παραμικρή ανάληψη ευθύνης για το μείζον αυτό διακύβευμα για το εθνικό μας προϊόν, διαπιστώνουμε να ενδημεί στο Υπουργείο η μάλλον επικίνδυνη στάση του «ούτε γάτα ούτε ζημιά» πάρα τα  απίστευτα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Με σκοπό την αποσόβηση και άλλων τραγικών λαθών στο μέλλον τόσο από τον «νέο» ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όσο και από το Υπουργείο, οφείλουμε να επισημάνουμε τις δυστυχώς μη αντιστρεπτές συνέπειες αυτής της υπόθεσης:

  1. Το γεγονός ότι ζητήσαμε από την ΕΕ 5 παρατάσεις (σύμφωνα με το Υπουργείο) μας έχει δυσφημίσει ανεπανόρθωτα ως χώρα. Για την επομένη χρονιά είχαμε κατά νου να διεκδικήσουμε αντίστοιχα προγράμματα για το ελληνικό γιαούρτι. Ποιά εικόνα νομίζετε ότι δώσαμε στην Επιτροπή με αυτή την τόσο ανεύθυνη στάση των 5 παρατάσεων; Όταν ούτε τον εκτελεστικό φορέα ενός προγράμματος δεν είμαστε ικανοί να επιλέξουμε γιατί να μας δώσουν πρόγραμμα τη στιγμή που θα ενδιαφέρονται πολλά κράτη μέλη με πολύ σοβαρότερη στάση από μας;
  2. Ο υπουργός αναγκάστηκε να υποχρεωθεί στον Επίτροπο Γεωργίας Hogan (τον κύριο αυτουργό της απώλειας της ταυτότητας της φέτας στις συμφωνίες της ΕΕ με τις τρίτες χώρες) για να πάρει αυτή την 5η παράταση. Αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο θα εξαργυρωθεί αυτή η νέα υποχρέωση; Μήπως με την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τη Σιγκαπούρη; Ελπίζουμε να μην δούμε να εξαφανιζεται και πάλι μόνον η φέτα από το κείμενο και αυτής της συμφωνίας.
  3. Δεν υποβαθμίζουμε στο παραμικρό τη σημαντικότητα να μην έχουν χαθεί τα εν λόγω προγράμματα για τη φέτα. Όμως δεν ήταν σκοπός να αναδειχθεί “όποιος να ‘ναι και ότι να ‘ναι” ως εκτελεστικός φορέας αυτών των προγραμμάτων γιατί σε μεγάλο βαθμό από αυτό εξαρτάται και η επιτυχία τους. Δυστυχώς  όμως αυτό ακριβώς έχει γίνει στην προκειμένη περίπτωση. Από τραγικούς χειρισμούς του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποκλείσθηκε ο πρώτος σε βαθμολογία εκτελεστικός φορέας και αναγκαστικά επελέγη ο δεύτερος με την μικρότερη. Αν ο ΣΕΒΓΑΠ είχε εμπλακεί συμβουλευτικά (όχι θεσμικά) σε αυτή την απερίγραπτη διαδικασία της αξιολόγησης, το αποτέλεσμα θα ήταν όχι μόνο το καλλίτερο για τη φέτα μας αλλά καμία απολύτως παράταση δεν θα χρειαζόμαστε.

Συνιστούμε λοιπόν στο Υπουργείο να αναλογιστεί τις ανεπανόρθωτες ζημίες που προκάλεσε η αβελτηρία όλου του κρατικού μηχανισμού στο θέμα αυτό και να μην επιχαίρει για την 5η παράταση που έλαβε από την ΕΕ αλλά να φροντίσει εις το εξής να μην επαναληφθουν τα ίδια τραγικά λάθη διότι δυστυχώς από την μέχρι σήμερα στάση του φαίνεται να μην διδάχτηκε από αυτά. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΒΓΑΠ θα βοηθήσει, με κάθε δυνατό τρόπο».