«Σκουπίζουν» το νεκταρίνι οι μεγάλοι ξένοι αγοραστές

Μικρότερη παραγωγή και ισχυρή εξαγωγική ζήτηση βάζουν πλάτη για τις τιμές

Με καλές εμπορικές ροές και τιμές που φαίνονται να παγιώνονται υψηλότερα από πέρσι εξελίσσεται η σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται και φέτος αυξημένη ζήτηση για το νεκταρίνι, γεγονός που σηματοδοτεί και μια διαφοροποίηση στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φετινή παραγωγή και τη σαφώς μικρότερη προσφορά σε σχέση με τα χνουδωτά, υποστηρίζει ακόμα καλύτερες τιμές για το προϊόν.

Οι απαιτητικοί πελάτες πληρώνουν καλύτερα

«Αυτές τις μέρες συγκομίζουμε τις μεσοπρώιμες Royal Glory και Royal Summer. Η παραγωγή είναι μειωμένη, αλλά η ποιότητα είναι καλύτερη από άποψη μεγέθους», λέει στην «ΥΧ» ο διευθυντής πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης Ημαθίας, Θανάσης Μπρανιώτης.

«Το ροδάκινο πωλείται έως 35 λεπτά στον παραγωγό, ενώ το νεκταρίνι 40% υψηλότερα, φτάνοντας τα 50 λεπτά. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για νεκταρίνι τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό. Ειδικά φέτος, λόγω και της μειωμένης παραγωγής, οι υποψήφιοι αγοραστές τα… χτυπάνε και, όποιος μπορεί, τα παίρνει», συμπληρώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Μπρανιώτη, οι πελάτες που δίνουν την προστιθέμενη αξία είναι εκείνοι που αναφέρονται κυρίως στα σούπερ μάρκετ και έχουν υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, την ιχνηλασιμότητα, τα πιστοποιητικά και τις αναλύσεις. «Η ζήτηση από τέτοιους πελάτες είναι μεγάλη. Για να τους κερδίσει κανείς προϋποθέτει να είναι συμβατός με τα πρωτόκολλα», καταλήγει.

Ξεκίνησαν τα Big Top στη Φλώρινα

Στις πιο όψιμες περιοχές, στα ορεινά της Φλώρινας, πριν από έξι ημέρες κόπηκαν τα πρώτα Big Top νεκταρίνια. Για αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον κάνει λόγο η πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Οπωροκηπευτικών του ΑΣΕΠΑ, Διαμάντω Κρητικού, σημειώνοντας ότι η τιμή παραγωγού κινείται μεταξύ 45 και 60 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι στο ξεκίνημα δεν ξεπέρασε τα 40 λεπτά.

Η παραγωγή είναι μειωμένη 40% κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν και κτήματα που οι απώλειες φτάνουν το 70% ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρήκαν την καλλιέργεια τα χιόνια που έπεσαν στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Τα ροδάκινα στην περιοχή ξεκινούν στα τέλη Ιουλίου και οι ποσότητές τους είναι βέβαιο ότι θα είναι μειωμένες, ιδίως στα ορεινά του νομού.

Μουδιασμένη η εσωτερική αγορά

Με μικρές απώλειες, σε κάποιες ποικιλίες και σε επιμέρους περιοχές, λόγω των παγετών του Μαρτίου, οι οποίες, όμως, αναμένεται ότι θα καλυφθούν από τα νέα κτήματα που μπαίνουν φέτος στην παραγωγή, ξεκίνησε τη συλλογή στα μέσα Ιουνίου ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Μέχρι τώρα, έχει συγκομιστεί περίπου το 15% και, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Κουτλιάμπας, κάνει λόγο για μια «παράξενη και πρωτόγνωρη φέτος αγορά». Όπως εξηγεί, αυτό αποτυπώνεται στη μουδιασμένη έως τώρα εσωτερική αγορά, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, απορροφά το 65% της παραγωγής του ΑΣΕΠΟΠ. Ο ίδιος αποδίδει το μούδιασμα αυτό στην περιορισμένη τουριστική κίνηση. «Τώρα άρχισε να ζεσταίνεται η ζήτηση, ωστόσο είμαστε σε εγρήγορση, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα μας επηρεάσουν ενδεχόμενα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων», εξηγεί. Οι εξαγωγές πάντως κυλούν ικανοποιητικά, ενώ οι τιμές, όπως τονίζει, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.