Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Φιάσκο Γεωργαντά η προσχηματική έναρξη του ΟΣΔΕ 2023

✱ Κανείς δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση - Σωρός οι εκκρεμότητες του 2022 ✱ Αλλάζει στάση η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ απέναντι στα ΚΥΔ - «Κρύβεται» πλέον η ανάδοχος
20/05/2023
6' διάβασμα
fiasko-georganta-i-proschimatiki-enarxi-tou-osde-2023-292817

Με ελλιπή ψηφιακή εφαρμογή, χωρίς τις απαραίτητες εγκυκλίους τόσο για τις παρεμβάσεις άμεσων ενισχύσεων, όσο και για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2023, αλλά τουλάχιστον… πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την έναρξη του ΟΣΔΕ 2023 στο gov.gr.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, προχωράει σε ανακοινώσεις με πανηγυρικό τρόπο, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι οι παραγωγοί. Όπως φαίνεται, η διαδικασία του ΟΣΔΕ και φέτος θα λειτουργεί σε… δόσεις!

gaia-sense

Εξάλλου, αυτό το διάστημα, η ψηφιακή εφαρμογή είναι ανοιχτή μόνο για τη λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού των αγροτών! Πότε θα είναι δυνατή η υποβολή των δηλώσεων; Οι ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ λένε πως από την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 η διαδικασία θα αρχίσει να τρέχει κανονικά, με μία σημαντική υποσημείωση: όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, η ψηφιακή εφαρμογή θα εμπλουτίζεται και θα διορθώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, με δεδομένο ότι σήμερα αφενός υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες από το έτος 2022, αφετέρου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της.

Αιχμές κατά ΥΠΑΑΤ

Η φετινή χρονιά όμως έχει πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023 είναι σε ισχύ η νέα ΚΑΠ 2023-2027 και η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει το Στρατηγικό της Σχέδιο και φυσικά να το ενσωματώσει στο ΟΣΔΕ της. Μόλις πριν από δέκα ημέρες υπεγράφησαν δύο υπουργικές αποφάσεις, οι λεγόμενες εφαρμοστικές, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται με σαφήνεια παρεμβάσεις του Πρώτου Πυλώνα, όπως για παράδειγμα τα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes). Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», το ΥΠΑΑΤ, μέσω των υπουργικών, ουσιαστικά έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει κληθεί να δημοσιεύσει ερμηνευτικές εγκυκλίους των παρεμβάσεων.

Ο ίδιος ο Οργανισμός εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τη στάση που κράτησε η ηγεσία του υπουργείου, η οποία μετά από μήνες καθυστέρησης και αδράνειας μεταθέτει το σύνολο της ευθύνης στις πλάτες του. Μάλιστα, στελέχη του κατά την εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 17/5/2023 παραδέχονται ότι οι υπουργικές δεν είναι καθόλου διαφωτιστικές, ενώ αφήνουν αιχμές και κατά των φορέων διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου, ειδικά ως προς τα Οικολογικά Σχήματα, λέγοντας πως όλοι περιμένουν απαντήσεις από τον Οργανισμό, όταν «οι ίδιοι οι φορείς δεν έχουν απαντήσει το τι είναι επιλέξιμο και τι όχι».

Πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δώσει απαντήσεις και να εκδώσει την ερχόμενη εβδομάδα τις σχετικές εγκυκλίους για τα καθεστώτα της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, των Οικολογικών Σχημάτων κ.ά. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπουν στην αίτηση όλα όσα ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο», σημειώνουν χαρακτηριστικά από τη Δομοκού.

«Επίθεση φιλίας» στα ΚΥΔ;

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για το (λειψό) άνοιγμα της ψηφιακής εφαρμογής την Τετάρτη 17 Μαΐου έγινε λίγες ώρες μετά την ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ.

Πρόκειται για τα ΚΥΔ που είχαν πιστοποιηθεί το 2022, καθώς ήταν σε εξέλιξη η αξιολόγηση της διατήρησης της πιστοποίησής τους για το 2023. Στόχος της online αυτής συνάντησης ήταν η παρουσίαση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2023. Αυτό που εξέπληξε και συνάμα προβλημάτισε πολλούς ήταν η «επίθεση φιλίας» που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και όχι άδικα, αφού οι σχέσεις των δύο πλευρών έφτασαν σε οριακό σημείο τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των κάκιστων χειρισμών που έγιναν σχετικά με την ΕΑΕ 2022, αλλά και την «ασυλία» που παρεχόταν με εντολή Γεωργαντά στην ανάδοχο εταιρεία.

Φράσεις όπως «είμαστε συνεργάτες», «σας ζητάμε να αλληλεπιδράτε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ καλοπροαίρετα», έδωσαν από την αρχή το στίγμα των προθέσεων των επικεφαλής του Οργανισμού:

✱ Θέλουν τα ΚΥΔ συμμάχους τους και όχι απέναντί τους.

✱ Απέφυγαν να αναφερθούν ακόμη και έμμεσα στην ανάδοχο εταιρεία.

✱ Κατέστησαν σαφές ότι τα ΚΥΔ θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες του Οργανισμού, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα.

✱ Ποντάρουν στη συνεργασία των ΚΥΔ, προκειμένου να επισημαίνονται και να επιλύονται γρήγορα τα προβλήματα της ψηφιακής εφαρμογής.

✱ Προγραμματίζουν ενημερωτικές συναντήσεις τεχνικού χαρακτήρα, στις 26/5 στη Λαμία και στις 2/6 στη Λάρισα.

Βέβαια, τα ΚΥΔ κρατάνε μικρό καλάθι, ειδικά μετά τα όσα αντιμετώπισαν από τον Μάιο του 2022. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν στην «ΥΧ», κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ο οποίος κάποια στιγμή πήρε τον λόγο, αλλά δεν αναφέρθηκε ποτέ το όνομά του και η ιδιότητά του! Επιπλέον, κάποιοι βλέπουν την προσπάθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιμεριστεί το βάρος της ευθύνης του με τα ΚΥΔ, απαλλάσσοντας την COGNITERA ακόμα και από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

«Δεν είμαστε λίγοι όσοι καταλάβαμε ότι εμείς, τα ΚΥΔ, θα κάνουμε τελικά το testing του ΟΣΔΕ και όχι η COGNITERA. Είναι απαράδεκτο εάν αυτό συμβεί», επισημαίνει στην «ΥΧ» εκπρόσωπος ΚΥΔ που συμμετείχε στη διαδικτυακή συνάντηση.

Επιπλέον, όπως μαθαίνουμε, τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ είπαν στα ΚΥΔ ότι θα προχωρήσουν σε ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών που αυτά παρέχουν στους παραγωγούς. Αυτό ειπώθηκε αρκετές φορές, με κάποιους εκπροσώπους να προτείνουν μία αμφίδρομη αξιολόγηση (δηλαδή και των ΚΥΔ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ) για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα!