Φιλόδοξα σχέδια στο Κιάτο για τη σταφίδα

Οργάνωση παραγωγών κορινθιακής σταφίδας δημιουργήθηκε στην Κορινθία, καθώς από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας του νομού αναγνωρίστηκε η εταιρεία «ΣΥΝΕ.ΠΑ. Α.Ε.», με έδρα το Κιάτο, ως οργάνωση παραγωγών με την ονομασία «Συνεργαζόμενοι Παραγωγοί Α.Ε.» για το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας. Τα μέλη της αριθμούν τους 400 παραγωγούς περίπου.

Για την προσπάθεια αυτή, μίλησε στην «ΥΧ» ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας. «Βασικός στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε μόνοι μας εξαγωγές. Περιμένουμε τα νέα προγράμματα, μήπως μέσα από αυτά αποκτήσουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τυποποίηση και συσκευασία της κορινθιακής σταφίδας, ώστε να βγούμε με αξιώσεις στις αγορές του εξωτερικού», σημειώνει.

Η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας που συγκεντρώθηκε την περασμένη χρονιά ήταν 2.000-2.500 τόνοι. Η διαμόρφωση της τιμής είναι το βασικό όπλο στη διατήρηση της καλλιέργειας, αφού φέτος ξεκίνησε με 1,60 και έχει ανοδική τάση λόγω μείωσης της φετινής παραγωγής κατά 30%.

«Στόχος της ομάδας είναι μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση των καλλιεργητών να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα απαλλαγμένα από αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω άγνοιας. Αυτός θα είναι ο ρόλος μας και μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της αγοράς», υπογραμμίζει ο κ. Παπαβασιλείου.