Φινάλε με νέο μπόνους τιμής για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία

Μια χρονιά «ειδικών συνθηκών», που απαιτούσε υπομονή, προγραμματισμό, αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία.

Οι τελευταίες ποσότητες που παρέλαβε την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η Κύκνος έριξαν την αυλαία της φετινής καμπάνιας, η οποία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων την επόμενη σεζόν, κάτι που αμφότερα τα εργοστάσια (Κύκνος, Pummaro/Μινέρβα) δείχνουν να επιθυμούν.

Σε παραγωγικό επίπεδο, τα προβλήματα στην άρδευση κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών επηρέασαν τις αποδόσεις σε κάποια τουλάχιστον τμήματα του νομού, όμως η ποιότητα της ντομάτας που παραλήφθηκε ήταν σε γενικές γραμμές εξαιρετική, με τα brix σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνούν τα 5.

Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να αξιοποιήσουν τα σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι τιμολόγια των βιομηχανιών που, μαζί με τα διάφορα μπόνους που προστέθηκαν στην πορεία, έφτασαν έως και τα 110 ευρώ/τόνο. Ενόψει της νέας σεζόν, ωστόσο, και με τα κοστολόγια των εκμεταλλεύσεων να αυξάνονται διαρκώς, οι Ομάδες Παραγωγών διαμηνύουν ότι τα εργοστάσια θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια, αν όχι και μεγαλύτερη, διάθεση στήριξης της καλλιέργειας.

H έλλειψη νερού «πόνεσε» την Κύκνος

Για μια δύσκολη χρονιά με διάφορα απρόοπτα κάνει λόγο στην «ΥΧ» η επικεφαλής του γεωπονικού τμήματος της Κύκνος, Μαριλένα Παπαθεοδώρου. «Η αλήθεια είναι ότι, παρά την αύξηση των στρεμμάτων, δεν καταφέραμε να πάρουμε τις ποσότητες που περιμέναμε. Εκτιμώ ότι είμαστε περίπου 10% κάτω από το αναμενόμενο», σημειώνει και εξηγεί ότι «με δεδομένο ότι δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα με ασθένειες και μυκητολογικές προσβολές, το κυριότερο πρόβλημα ήταν η ελλιπής άρδευση σε ορισμένες περιοχές.

Αυτό προκάλεσε δυσκολίες στην εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών εκ μέρους των παραγωγών σε κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας και επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα σε επίπεδο αποδόσεων, ιδίως στις πρώιμες φυτεύσεις». Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, «ποιοτικά ήταν μια εξαιρετική χρονιά και τα brix, από την αρχή έως το τέλος, διατηρήθηκαν ψηλά, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τα 5. Αυτό βοήθησε πολύ στα ζυγολόγια, όπου οι τιμές ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Μεσοσταθμικά, η τελική τιμή που πληρώθηκαν οι παραγωγοί μας ήταν 30% πάνω σε σύγκριση με την περσινή χρονιά».

«Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε στους παραγωγούς ότι θα είμαστε δίπλα τους και το δείξαμε εμπράκτως. Αλλάξαμε την εμπορική πολιτική μας εν μέσω της εισκόμισης, δώσαμε μπόνους ενεργειακής κρίσης, αλλά και έκτακτο μπόνους, κατανοώντας ότι όλα τα κόστη έχουν αυξηθεί. Επίσης, προπαραγγείλαμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα αγροεφόδια για να προλάβουμε τις ανατιμήσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συμβολαιακή που αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια του παραγωγού», υπογραμμίζει η κα Παπαθεοδώρου.

Συν 10% από πέρυσι η Pummaro

Με θετικό από κάθε άποψη πρόσημο έκλεισε η σεζόν για το εργοστάσιο της Pummaro, που πλέον διαχειρίζεται η Μινέρβα, σύμφωνα με τον διευθυντή Προμήθειας και Αειφόρου Γεωργίας, Δημήτρη Ευθυμιόπουλο. «Για εμάς, ήταν μια χρονιά με πολύ καλή παραγωγή, τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και ποιότητας. Παραλάβαμε 10% περισσότερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι, ενώ το brix κατά μέσο όρο κινήθηκε λίγο κάτω από 5. Επιπλέον, είχαμε μια άριστη συνεργασία με τους παραγωγούς από την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν και πάνω σε αυτή θέλουμε να χτίσουμε, καθώς για την επόμενη χρονιά θα επιδιώξουμε περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας και διεύρυνση των στρεμμάτων», δηλώνει στην «ΥΧ».

«Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το ότι είδαμε και νέους παραγωγούς να μπαίνουν στην καλλιέργεια, με πολύ καλά μάλιστα αποτελέσματα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί τους στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή με πλάνο, τεχνική καθοδήγηση, παροχή εφοδίων και όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας», συμπληρώνει.

Σε οικονομικό επίπεδο, όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο συντονιστής της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας του Συνεταιρισμού Γαστούνης, Μανώλης Δεληγιάννης, η Μινέρβα εξέπληξε ευχάριστα τους συνεργαζόμενους αγρότες, ανακοινώνοντας στο τέλος της καμπάνιας ένα επιπλέον μπόνους συνολικά 5,5 ευρώ/τόνο – 1,5 ευρώ/τόνο ως επιδότηση για τα γεωργικά εφόδια και το καλλιεργητικό κόστος και 4 ευρώ/τόνο ως επιβράβευση της συνέπειας και της υποστήριξης της καλλιέργειας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση της εταιρείας, πρόκειται για έκτακτα μέτρα που υπογραμμίζουν την επιθυμία της Μινέρβα «να επιβραβεύσει τους παραγωγούς ντομάτας, ενισχύοντας το εισόδημά τους και προσβλέποντας σε αειφόρο ανάπτυξη και για τα δύο μέρη». Έρχονται, δε, να προστεθούν στα σχεδόν 3 ευρώ/τόνο της ρήτρας καυσίμου που είχαν ανακοινωθεί από τον Απρίλιο, «στην προμήθεια των γεωργικών εφοδίων σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές και στη συνεχή υποστήριξη της γεωπονικής υπηρεσίας σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας».

«Είχαμε μια αύξηση της τάξης του 30% στην τιμή σε σχέση με πέρυσι, ενώ το σύνολο της παραγωγής των 43 μελών της ομάδας άγγιξε τους 34.000 τόνους που παραδώσαμε στο εργοστάσιο Pummaro», σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης. «Η μέση απόδοση ήταν περί τους 8,5 τόνους το στρέμμα, ενώ ο συνδυασμός του σωστού προγραμματισμού και των καλών καιρικών συνθηκών μας έδωσε πολύ καλά ποιοτικά αποτελέσματα, με τα brix να πλησιάζουν τα 4,9», συμπληρώνει. Βέβαια, όπως υπογραμμίζει, «το κόστος παραγωγής ήταν πολύ αυξημένο και υπολογίζουμε ότι ανήλθε σε περίπου 900 ευρώ/στρέμμα, όταν το 2021 κινούνταν από 500 έως 600 ευρώ. Μάλιστα, του χρόνου εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/τόνο».

Πολύ καλή χαρακτηρίζει παραγωγικά τη χρονιά και ο διευθυντής του συνεταιρισμού «Ηλείας Κήπος», Βασίλης Γκούντοβας, εξηγώντας ότι σε απόλυτα νούμερα η οργάνωση παρέδωσε ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι και προσθέτοντας ότι η τιμή κατά μέσο όρο για τα μέλη της οργάνωσης που συνεργάζεται με την Κύκνος διαμορφώθηκε στα 110 ευρώ/τόνο.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι εκκρεμεί ακόμα το τελικό ποσό της έκτακτης ενίσχυσης για την ενέργεια. «Υπήρξε από το εργοστάσιο δέσμευση ότι το ύψος του θα οριστικοποιηθεί, αφού δούμε τις τελικές τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το πετρέλαιο λάβαμε 5,7-5,8 ευρώ/στρέμμα, όμως για το ρεύμα δεν έχει βγει ακόμα εκκαθαριστικός λογαριασμός και τελική εικόνα θα υπάρχει τον Δεκέμβριο. Για εμάς, λοιπόν, το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ανοιχτό και η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμα τελειώσει», τονίζει.

Ζητούν 150 ευρώ/τόνο για τη νέα χρονιά οι Ομάδες

Ο Ομάδες Παραγωγών της Ηλείας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στις αρχές Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την επόμενη καλλιεργητική σεζόν, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την οποία παραμένουν τα δυσθεώρητα κόστη. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις καινούργιες αυξήσεις στα λιπάσματα. Ήδη, κάποιοι παραγωγοί προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για την αγορά τους προτού ακόμα εξοφληθούν για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζει ο κ. Γκούντοβας.

«Η ντομάτα έχει προοπτική στην περιοχή, όμως η ελπίδα μας είναι τα εργοστάσια να λάβουν υπόψη τα αυξημένα κόστη και να πράξουν ανάλογα», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Δεληγιάννης. Ο ίδιος, μάλιστα, προαναγγέλλει ότι οι παραγωγοί θα «κατέβουν» στις συζητήσεις με τις βιομηχανίες με αίτημα η τιμή παραγωγού να ανέβει στα 150 ευρώ/τόνο.