Φλερτάρουν ξανά με τα 100 εκατ. οι εξαγωγές κρασιού

Πεσμένοι οι όγκοι στο εννεάμηνο, αλλά ανοδικά ο τζίρος λόγω των αυξημένων τιμών

Με ρυθμό 2,3% «έτρεξαν» οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού στο εννεάμηνο του 2023, έχοντας αποκτήσει μια δυναμική που καθιστά εφικτό τον στόχο να σπάσουν φέτος το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο πλησίασαν πέρυσι σε… απόσταση αναπνοής (99 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Παρατηρητήριο Eξαγωγών της εξειδικευμένης πλατφόρμας Oensights.com, που επεξεργάζεται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2023, οι ελληνικές εξαγωγές οίνου όλων των κατηγοριών άγγιξαν σε αξία τα 77,5 εκατ. ευρώ (77,472 εκατ. ευρώ), με τον όγκο τους ωστόσο να υποχωρεί κατά 3,2%.

Η πτώση αυτή υποδηλώνει ότι το θετικό πρόσημο στους τζίρους είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών και με δεδομένο το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει ο πληθωρισμός, οι ελληνικές επιδόσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές, ιδίως αν συγκριθούν με εκείνες άλλων οινοπαραγωγικών χωρών.

Ενδεικτικά, η Ισπανία κατέγραψε παρόμοια πτώση στο εννεάμηνο, της τάξης του 3,7% στους όγκους των εξαγωγών της, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 1,571 εκατ. τόνους, με την αξία τους, όμως, να είναι σχεδόν εξίσου μειωμένη (-3,6%, στα 2,164 δισ. ευρώ). Η Ιταλία αύξησε μεν οριακά, κατά 0,9%, τις εξαγόμενες ποσότητες στο οκτάμηνο (σ.σ. δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου), φθάνοντας τους 1,401 εκατ. τόνους, όμως η αξία τους μειώθηκε κατά 0,7%, στα 5,001 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μέση τιμή εξαγωγής υποχώρησε.

Η σαμπάνια κράτησε τη Γαλλία

Στο ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές της Γαλλίας μειώθηκαν κατά 7,1% (στους 889.473 τόνους), αλλά η αξία τους ήταν αυξημένη κατά 1,2%, στα 7,963 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι στο νούμερο αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένας μεγάλος όγκος σαμπάνιας και άλλων αφρωδών οίνων που, όντας σημαντικά ακριβότεροι, ανεβάζουν το συνολικό τζίρο.

Την πλέον ισορροπημένη εικόνα από τις συνολικά έξι χώρες που εξετάζει η Oensights παρουσιάζει η Πορτογαλία, που στο εννεάμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση 1,1% στην αξία των εξαγωγών (681,793 εκατ. ευρώ) και ταυτόχρονη αύξηση 0,6% στις ποσότητες (241.757 τόνοι). Στον αντίποδα, οι χειρότερες επιδόσεις «ανήκουν» στην Ουγγαρία, όπου η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 6,6% στο οκτάμηνο (72,479 εκατ. ευρώ) και οι απώλειες στους όγκους ήταν υπερδιπλάσιες, φθάνοντας το 13,5% (69.179 τόνοι).

Αυξημένες οι εξαγωγές χύμα κρασιού τον Ιούλιο

Στο πεδίο των τιμών, πάντως, η Γαλλία είναι αυτή που διατηρεί τα πρωτεία, με μεγάλη διαφορά μάλιστα από τον δεύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Oensights, η μέση τιμή εξαγωγής για όλες τις κατηγορίες κρασιών κινήθηκε γύρω στα 8,9 ευρώ/κιλό καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου. Στις εξαγωγικές τιμές της Ελλάδας, παρατηρείται μια υποχώρηση όσο μικραίνει το χρονικό «παράθυρο», καθώς η μέση τιμή των τελευταίων δώδεκα μηνών ανέρχεται σε 3,46 ευρώ/κιλό, ωστόσο οι αντίστοιχες τιμές για το εξάμηνο και το τρίμηνο είναι 3,21 και 3 ευρώ/κιλό. Μέρος αυτής της υποχώρησης θα μπορούσε να αποδοθεί στους μεγάλους όγκους χύμα κρασιού που, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πωλήθηκαν τον Ιούλιο στη Γαλλία (κάτι που συνέβη και πέρυσι).

Εξετάζοντας μόνο τις εξαγωγές σε φιάλη (έως 2 κιλών), δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι αφρώδεις οίνοι, η εξέλιξη της μέσης εξαγωγικής τιμής για τη χώρα μας είναι κάπως διαφορετική, καθώς στο τελευταίο δωδεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 4,02 ευρώ, στο εξάμηνο εμφανίζεται αυξημένη στα 4,12 ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τριμήνου στα 3,92 ευρώ/κιλό.