Φόβους για νέο «Ασωπό» ξυπνά η κατασκευή χωματερής βιομηχανικών αποβλήτων

✱ Απειλή και για τον πρωτογενή τομέα ✱ Σφοδρές αντιδράσεις από τον δήμο

Θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία της Τανάγρας έχει προκαλέσει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και τη λειτουργία Χωματερής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ) στην περιοχή. Ακόμα και ο Δήμος Τανάγρας προχώρησε σε δημόσια καταγγελία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η χωματερή είναι μια βόμβα, με χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων να μεταφέρονται δίπλα και μέσα από τις πόλεις μας και τους κατοίκους.

Είναι μια μεγάλη απειλή για 25 και πλέον χρόνια υπαίθριας εργασίας και διεργασίας σε συνθήκες τυχαίες, απρόσμενες και υψηλής αβεβαιότητας σε όλα τα πεδία της δημόσιας διακινδύνευσης». Σύμφωνα με τα στελέχη του δήμου, η κατασκευή «γίνεται μόλις 350 μέτρα από την κατοικημένη περιοχή του Σχηματαρίου και σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Τανάγρας της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων και χωρίς καμία τυπική και χωροταξική συμβατότητα και συνέπεια».

Προβλήματα και στην πρωτογενή παραγωγή

Τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για μια νέα απειλή, που έρχεται να διαταράξει τον πρωτογενή τομέα, με σημαντικές επιπτώσεις στη φήμη των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής. Μέσα από αυτές τις πρακτικές, όπως επισημαίνουν, «απαξιώνεται η περιουσία και οι επενδύσεις των αγροτών, που για πολλές δεκαετίες με μόχθο και αγώνα προσπάθησαν να δημιουργήσουν».

Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τον δήμο, η έγκριση έγινε δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα της δημόσιας διοίκησης. Όπως σημειώνει, η απόφαση αυτή δείχνει και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε αφορά τον πρώτο είτε τον δεύτερο βαθμό, που με τις αποφάσεις τους έχουν ορίσει τους στόχους και την περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής, μέσα από μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, κάνει λόγο «για ένα μεγάλο κακό, που δημιουργεί στον τόπο μας έναν επικίνδυνο χώρο απόθεσης αποβλήτων και καμία δύναμη δεν θα μας σταματήσει να το αποτρέψουμε». Επίσης, υποστηρίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα διοικητικά μέσα, με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Η Δικαιοσύνη αποτελεί πλέον το τελευταίο ανάχωμα για την κατάργηση των παράνομων πράξεων της Διοίκησης, την προστασία των μεγάλων αγαθών της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και τη συμμόρφωση της πολιτικής στο κοινό καλό και τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο δήμος.

Στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία και απαιτεί την άμεση απόσυρση αυτών των αποφάσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα και θα επιστρέψουν την περιοχή στην εποχή του «εξασθενούς χρωμίου», συνέπειες που ακόμα πληρώνουν από τον μολυσμένο Ασωπό.