Φωκίδα: Εφαλτήριο για την αναγέννηση του καμένου ελαιώνα της Άμφισσας η εκπαίδευση των παραγωγών

Με σημαντικές παρουσίες από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, καθώς και από τον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του προγράμματος κατάρτισης ελαιοπαραγωγών της Άμφισσας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και με τη χορηγία του φορέα Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού. Συμβολικά, η εκδήλωση ξεκίνησε με τη φύτευση μίας ελιάς στον περίβολο χώρο του ΓΠΑ, στην Άμφισσα.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, αναφέρθηκε στον ελαιώνα της Άμφισσας, σύμφωνα με το πολιτιστικό, ιστορικό και οικονομικό αποτύπωμά του για την περιοχή. Όπως επισήμανε, το οικοσύστημα της περιοχής αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και «μπορεί να μετατραπεί σε πηγή πλούτου για τους πολίτες, καθώς και να αποτελέσει εμβληματικό σημείο αναφοράς». Κλείνοντας, στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του ΓΠΑ στην περιοχή, όπως επίσης και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με εξειδίκευση στην ελαιοκομία.

Εγγυήσεις από την περιφέρεια

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο οποίος μίλησε «για την πρωτοβουλία της αναγέννησης του ελαιώνα σε έναν τόπο που υπέστη σημαντικές καταστροφές από τις πυρκαγιές, αλλά και για την ορθή και πλήρη αξιοποίησή του, που μπορεί να προκύψει με συντονισμένες παρεμβάσεις από τους φορείς». Όπως διαβεβαίωσε, «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα παραμείνει αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής».

Νέος φορέας για την προβολή του ελαιώνα

Για ουσιαστική ανασυγκρότηση του ελαιώνα της Άμφισσας έκανε λόγο ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη φύτευση δεκάδων χιλιάδων δενδρυλλίων ελιάς για την επανασύσταση του ελαιώνα, αλλά και στα εκπαιδευτικά προγράμματα και την κατάρτιση και άλλων ελαιοπαραγωγών, καθώς και στα συνοδευτικά έργα για την ανασυγκρότησή του.

Επιπλέον, ο κ. Ταγκαλής μίλησε για την ίδρυση του νέου φορέα διαχείρισης του ελαιώνα της Άμφισσας, που, όπως είπε, «αποτελεί το μεγάλο μας στοίχημα», καθώς «με τη στελέχωση και τη λειτουργία αυτού του φορέα θα βοηθηθούν σημαντικά η προβολή και η προώθηση της ελιάς του τόπου μας».

Στοιχείο-κλειδί η βιωσιμότητα

Εκπροσωπώντας τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, η ιδρύτρια Ζωζώ Λιδωρίκη έκανε αναφορά στη βιωσιμότητα του ελαιώνα, ώστε να ανοίξει τους δρόμους του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Επίσης, μίλησε για τη διαδρομή του φορέα και «τον ουσιαστικό του ρόλο στην ανάδειξη και στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού».

Για έναν μονόδρομο πράσινης ανάπτυξης έκανε λόγο ο Άλκης Αλεξάνδρου, γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον ρόλο της τράπεζας στις αρχές και τις αξίες που υποστηρίζει, μέσα από την υπεύθυνη στρατηγική και αναπτύσσοντας πολιτικές, όπου αυτές απαιτούνται. «Αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για τη μετάβαση των πελατών-επενδυτών μας σε μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αναγέννηση του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας, ως εμβληματικού στοιχείου εθνικής σημασίας λόγω της μεγάλης ιστορικής επιρροής, έκανε λόγο και ο διευθυντής ΚΔΜΒ και Γεωργικών Εφαρμογών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ευάγγελος Βέργος. Τέλος, ο πρύτανης του ΓΠΑ, Σπυρίδων Κίντζιος, με παρεμβάσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στον ρόλο του πανεπιστημίου στην περιοχή και ειδικότερα στον ελαιώνα της Άμφισσας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο.

Μεγάλη η απήχηση στους ελαιοπαραγωγούς

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, η Μαρίνα-Σελήνη Κατσαΐτη, πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ, αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτού του προγράμματος, ευχαριστώντας όλους τους χορηγούς, αλλά και τους συντελεστές της υλοποίησής του. Σχολίασε, επίσης, τη μεγάλη επιτυχία του, «διότι το αγκάλιασε ο κόσμος της περιοχής και ειδικότερα οι ελαιοπαραγωγοί, με μεγάλο ενθουσιασμό και ζήλο».

Επιπλέον, η κα Κατσαΐτη αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της παρουσίας του πανεπιστημίου στην περιοχή, συμβάλλοντας στην υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων προς όφελος της κοινωνίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βεβαιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς, «για τις γνώσεις που απέκτησαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο», τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν «ως εργαλεία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελαιώνα», όπως δήλωσαν οι ίδιοι.