Φορτώνει στρέμματα με δέλεαρ τις περσινές τιμές το καλαμπόκι

Βελτιωμένες αποδόσεις και ζήτηση από κτηνοτροφία τα επιπλέον κίνητρα για τους παραγωγούς

Με το μομέντουμ των καλών τιμών από την περσινή σοδειά, που από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Μαρτίου έφταναν ακόμα και στα 28 λεπτά/κιλό (για όσους είχαν κρατήσει στοκ) και την πεποίθηση ότι μπορούν να πετύχουν αποδόσεις που προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν τους 2 τόνους ανά στρέμμα, μπήκαν οι παραγωγοί φέτος να σπείρουν περισσότερο καλαμπόκι.

Στην πλειονότητα των περιοχών, οι σπορές βαίνουν προς ολοκλήρωση, με τη γενική εικόνα να δείχνει μια σαφώς αυξητική τάση, η οποία ξεκινά από το 5% και σε ορισμένες περιοχές ενδεχομένως να ξεπερνάει το 10%. Αρκετοί, μάλιστα, γνώστες των αροτραίων καλλιεργειών διαβλέπουν μια «μετατόπιση» στρεμμάτων από το βαμβάκι στο καλαμπόκι, συμπληρώνοντας ότι η χρονιά στο πρώτο προοιωνίζεται μείωση εκτάσεων, παρά τις πρόσφατες προσφορές των εκκοκκιστηρίων.

Διψήφια η αύξηση σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Για αύξηση ακόμα και 15% σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας κάνει λόγο στις δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και υπεύθυνος σπόρων Β. Ελλάδας της Άλφα Γεωργικά Εφόδια, Σάββας Ενεπέκογλου. «Αρκετοί παραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία στρέφονται φέτος στο καλαμπόκι. Μάλιστα, η τάση συνεχίζεται και στις επίσπορες καλλιέργειες. Ορισμένοι εκεί που θα επέλεγαν τον ηλίανθο στη θέση του αρακά, στρέφονται φέτος στο ενσίρωμα, που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτησή του, δεδομένων και των νέων μονάδων βιοαερίου που διατηρούν κτηνοτρόφοι και απορροφούν το προϊόν. Οι παραγωγοί προσδοκούν καλές τιμές», σχολιάζει.

Λίγο πιο συγκρατημένος, αλλά στο ίδιο πνεύμα αυξητικής τάσης εμφανίζεται ο γεωπόνος, προϊστάμενος Ανάπτυξης Σπόρων Σποράς της Κ&Ν Ευθυμιάδης, Γιάννης Εμμανουήλ: «Αναμένεται να έχουμε μια αύξηση εκτάσεων από 8% έως 10%. Η τάση αυτή επικεντρώνεται, κατά τη γνώμη μου, περισσότερο στην Κεντρική Ελλάδα. Το ίδιο φαίνεται και για την Ανατολική Μακεδονία. Οι Θεσσαλοί ήταν ευχαριστημένοι τόσο με τις τιμές όσο και με τις αποδόσεις που έπιασαν πέρυσι, επομένως έσπειραν ξανά».

Κατά τον ίδιο, υπάρχει και ο παράγοντας της «τόλμης» αρκετών παραγωγών στη Θεσσαλία, που προχωρούν πιο εύκολα σε αλλαγές στις καλλιέργειές τους, αν και, όπως είπε, τους ευνοούν και τα χαρακτηριστικά των εκμεταλλεύσεών τους, έναντι άλλων συναδέλφων τους.

Με τις παραπάνω εκτιμήσεις συμφωνεί και ο παραγωγός από τη Δράμα Τάσος Πεφτίνας, που φέτος αύξησε το καλαμπόκι κατά 15% στα χωράφια που καλλιεργεί. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι «ορισμένες ποικιλίες έδωσαν μέχρι 2 τόνους το στρέμμα, κάποιες άλλες έδωσαν 1.700 κιλά και άλλες 1.000 κιλά, έστω και σε μεμονωμένα χωράφια».

Αύξηση στην περιοχή του βλέπει και ο παραγωγός Γιώργος Κυριακίδης από την Πτολεμαΐδα: «Στις συζητήσεις με συναδέλφους πολλοί σκέφτονται να επενδύσουν στο καλαμπόκι φέτος, το οποίο σίγουρα θα αυξηθεί. Η προηγούμενη χρονιά, με τις τιμές για αρκετούς να ξεπερνούν τα 20 λεπτά/κιλό με καλές αποδόσεις, συντηρεί το ενδιαφέρον για το προϊόν», αναφέρει.

Ανάρπαστοι οι σπόροι στα καταστήματα εφοδίων

Για μια ιδιαίτερα θετική χρονιά από καλλιεργητικής άποψης, με προσδοκίες να αποβεί και προσοδοφόρα, κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και πρόεδρος της Αγρομηχανικής στον Βόλο, Θανάσης Κούντριας: «Σε επίπεδο εταιρείας, διπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας στους σπόρους καλαμποκιού, αλλά το κλίμα γενικά είναι πολύ ζεστό στη Μαγνησία. Υπάρχουν δυο-τρεις επιχειρήσεις που οι σπόροι τους έγιναν ανάρπαστοι. Αρκετοί παραγωγοί πούλησαν τη σοδειά τους σε τιμές έως και 28 λεπτά, καθώς υπήρξε ζήτηση από κτηνοτροφικές μονάδες. Επίσης, στο παιχνίδι των αγοραπωλησιών μπήκαν και επιχειρήσεις που στοκάρουν και εμπορεύονται το προϊόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλαμπόκι επωφελείται και από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε μερίδα παραγωγών για το βαμβάκι: «Οι προσφορές εκκοκκιστηρίων στα 52-53 λεπτά, αλλά για ένα σχετικά μικρό μέρος της παραγωγής δεν έχουν συγκινήσει τους παραγωγούς. Το αντίθετο θα έλεγα, έστρεψαν αρκετούς στο καλαμπόκι».

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στα Φάρσαλα, Ιωάννης Χαρμπής, σημειώνει ότι οι εκτάσεις στην περιοχή θα αυξηθούν, με κυριότερο κίνητρο την περσινή τιμή παραγωγού: «Υπήρξαν συναλλαγές στα 235 ευρώ/τόνο, επομένως το προϊόν είναι ελκυστικό για τις φετινές σπορές».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και πρόεδρος της Euragro, Τόλης Ιωαννίδης, συμφωνεί μεν με τη διαβλεπόμενη αυξητική τάση, ωστόσο την προσδιορίζει σε λιγότερες του αρχικά αναμενόμενου εκτάσεις: «Εκτιμώ ότι η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 5% στην περιοχή μας. Βέβαια, είναι γεγονός ότι οι καλοί παραγωγοί πιάνουν με άνεση τα 1.700-1.800 κιλά/στρέμμα, επομένως σε όσους προσεγγίζουν αυτά τα νούμερα –και δεν είναι λίγοι– υπάρχουν ικανοποιητικά έσοδα».