Φορτώνει στρέμματα το σουσάμι στον Ορχομενό

Συμφωνία της Ελληνικά Βιοκαύσιμα με τον συνεταιρισμό για επέκταση της καλλιέργειας

Ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της αναβίωσης της καλλιέργειας σουσαμιού στην ελληνική ύπαιθρο συνιστά η συμφωνία που έκλεισε πριν από λίγες ημέρες η Ελληνικά Βιοκαύσιμα ΑΕ με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού.

Ο δραστήριος συνεταιρισμός, γνωστός κυρίως από τη δραστηριότητά του στο βαμβάκι, θα προχωρήσει τη νέα σεζόν στην επέκταση της καλλιέργειας σουσαμιού, μπαίνοντας πλέον και στην ανοιξιάτικη σπορά, μετά τα περίπου 100 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος στην περιοχή ως επίσπορα.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της εταιρείας των αδελφών Παυλίδη με συνεταιρισμό πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν και, όπως υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ο Σάββας Παυλίδης, έρχεται να πιστοποιήσει τη δυναμική που αρχίζει να αποκτά το σουσάμι στις τάξεις των Ελλήνων αγροτών.

«Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο οι εκτάσεις διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 500 στρέμματα στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Βοιωτία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, έχοντας πια πίσω μας μια εμπειρία τριών ετών, μπορούμε να πούμε ότι το ερώτημα αν ευδοκιμεί ή όχι στη χώρα μας το σουσάμι έχει απαντηθεί. Πλέον, ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε εκείνες τις καλλιεργητικές πρακτικές που δίνουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στον παραγωγό», εξηγεί.

«Νομίζω ότι φέτος θα εξάγουμε τα τελικά συμπεράσματα, ώστε από την επόμενη σεζόν να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην περαιτέρω επέκταση της καλλιέργειας και να ικανοποιήσουμε ένα ποσοστό των εγχώριων αναγκών, οι οποίες σήμερα καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εισαγωγές», προσθέτει ο κ. Παυλίδης.

Ο Κώστας Παυλίδης (πρώτος αριστερά) με τον Βασίλη Τσαγαλά (δεύτερος από δεξιά) και άλλα μέλη της διοίκησης του ΑΣ Ορχομενού.

Πάνω από 1,30 ευρώ πάει η τιμή

Αυτό το διάστημα, το φυτό βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης και η εκκίνηση του αλωνισμού τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου. Τότε αναμένεται να επιβεβαιωθούν και οι ενδείξεις για αυξημένες αποδόσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 200 κιλά/στρέμμα.

Το εγχείρημα, όπως έχει γράψει η «ΥΧ», υλοποιείται σε συμβολαιακή βάση και υποστηρίζεται από τη χαλβαδοποιία Όλυμπος της οικογένειας Παπαγιάννη, η οποία απορροφά το σύνολο των ποσοτήτων. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, όλα δείχνουν ότι θα κλειδώσει τελικά πάνω από το 1,30 ευρώ/κιλό που προσφέρθηκαν ως μίνιμουμ (τιμή ασφαλείας) προσπαρτικά.

Ο ΑΣ Ορχομενού δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με το σουσάμι. «Είχαμε ψαχτεί και παλαιότερα με το προϊόν, καθώς πάντοτε προσπαθούμε να προσφέρουμε εναλλακτικές στους παραγωγούς μας, όμως τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά», αναφέρει ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Βασίλης Τσαγαλάς. Η επαφή με τους αδελφούς Παυλίδη, ωστόσο, έπεισε το ΔΣ της οργάνωσης ότι το σουσάμι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

«Ο σπόρος που εισάγουν είναι αδιάρρηκτος, δηλαδή η κάψα του δεν ανοίγει, κάτι που λύνει ένα από τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει στις προηγούμενες καλλιεργητικές απόπειρες. Αυτό σε συνδυασμό με την εμπλοκή ενός μεταποιητή που διασφαλίζει την απορρόφηση των παραγόμενων όγκων, την καλή τιμή και τις ικανοποιητικές αποδόσεις μάς ώθησε να ξεκινήσουμε πιλοτικά με κάποια στρέμματα.

Φέτος, εκτός από την επίσπορη καλλιέργεια που αποτελεί σημαντικό όπλο στα χέρια των παραγωγών λόγω του πρόσθετου εισοδήματος που προσφέρει, θα προχωρήσουμε και σε ανοιξιάτικες σπορές», εξηγεί και συμπληρώνει. «Πρόκειται για μια καλλιέργεια πολύ δυναμική, με φοβερή ζήτηση παγκοσμίως, αλλά και σε ελληνικό επίπεδο. Αυτήν τη στιγμή, οι ανάγκες των βιομηχανιών καλύπτονται κυρίως από χώρες όπως το Σουδάν, η Αιθιοπία κ.λπ., οι οποίες όμως υστερούν σε ποιότητα σε σχέση με την Ελλάδα».

Η συμφωνία για το σουσάμι έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας που ο ΑΣ Ορχομενού εγκαινίασε από την προηγούμενη σεζόν με την Ελληνικά Βιοκαύσιμα στο σκληρό σιτάρι.

«Μπήκαμε δυναμικά στο συγκεκριμένο κομμάτι, κάνοντας συγκέντρωση σιταριού και μάλιστα με ποικιλίες που διαθέτουν αποκλειστικά οι αδελφοί Παυλίδη. Μείναμε πολύ ικανοποιημένοι», τονίζει ο κ. Τσαγαλάς.

Μόνο στα λόγια η στήριξη της πολιτείας

Οι αδελφοί Παυλίδη είναι πεπεισμένοι ότι το σουσάμι (επαν)ήλθε για να μείνει στον καλλιεργητικό χάρτη. «Γι’ αυτό και, πέρα από τη στήριξη στον παραγωγό, έχουμε επενδύσει και σε εξοπλισμό, ώστε να παραδίδεται στη βιομηχανία πεντακάθαρο. Είμαστε σίγουροι ότι το σουσάμι δεν θα είναι άλλη μια φωτοβολίδα», υπογραμμίζει ο κ. Παυλίδης.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί, όμως αυτό φαίνεται ότι δεν αρκεί για την ελληνική πολιτεία η οποία, πέρα από κάποια ενθαρρυντικά λόγια σε προφορικό επίπεδο, δεν έχει δείξει μέχρι τώρα διάθεση να στηρίξει έμπρακτα το σουσάμι.

«Οι αγρότες μάς ρωτούν πώς είναι δυνατόν να μη βοηθιέται με κάποιον τρόπο μέσω της καινούργιας ΚΑΠ –και υπάρχουν χίλια δυο εργαλεία μέσω των οποίων μπορεί να επιδοτηθεί– ένα προϊόν που μπορούμε να παραγάγουμε και στο οποίο η Ελλάδα είναι 100% ελλειμματική.

Πώς είναι δυνατόν σε μια συγκυρία όπως η σημερινή να επιτρέπουμε την εξάρτηση από τις εισαγωγές, ακόμα και από χώρες όπως η Τουρκία, τη στιγμή που έχουμε όλα τα φόντα να το καλλιεργήσουμε; Δυστυχώς, είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχω απάντηση και το οποίο πρέπει να απευθυνθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Παυλίδης.