Φωτεινή Αραμπατζή: Παρέμβαση στο καθεστώς δημόσιας αγροτικής γης σε καλλιεργητές

Τη διαβεβαίωση ότι θα μπει σε ισχύ ο νόμος 4061/2012 για την παραχώρηση γης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της χώρας με στόχο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και τη ζητούμενη ανταγωνιστικότητα, έδωσε η υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή, με την ομιλία της στη Βουλή την Πέμπτη 5/12, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως τόνισε η κα Αραμπατζή, «παραλάβατε ένα νομοθετικό πλαίσιο που έδινε το δικαίωμα, είτε με δημοπρασία, είτε έναντι χαμηλού τιμήματος, να παραχωρείται η χρήση αγροτικών ακινήτων διαχείρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγροκτηνοτρόφους της χώρας μας, σύμφωνα με τα άρθρα 4-11 του Ν. 4061/2012. Εσείς επιλέξατε τη λογική των παρατάσεων σε συγκεκριμένα ακίνητα και στραγγαλίσατε την υπόλοιπη διαδικασία του νόμου αυτού. Με αυτές τις παρατάσεις παραμένουν εγκατεστημένοι οι ίδιοι και οι ίδιοι παραχωρησιούχοι, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε άλλον ενδιαφερόμενο για αγροτική εκμετάλλευση της γης.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός αιτημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων, που αιτούνταν την παραχώρηση γης μικρότερης από 100 στρέμματα, η οποία όμως βρισκόταν σε αγροτεμάχιο έκτασης μεγαλύτερης των 100 στρεμμάτων, δεν προχώρησε, καθώς ο τότε υπουργός, κ. Αποστόλου, είχε δώσει εντολή στις περιφερειακές ενότητες να μην παραχωρηθούν τμηματικές παραχωρήσεις με σκοπό, όπως λέγατε, να τα παραχωρήσετε στον ΟΔΙΑΓΕ».

Για την πολιτική της τωρινής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, η κα Αραμπατζή επεσήμανε ότι: «Εμείς επειδή πραγματικά έχουμε σχέδιο, επειδή είμαστε δίπλα στις ανάγκες του αγροκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, δεν θα παίξουμε το μπαλάκι των παρατάσεων, αλλά ως πολιτική ηγεσία επανερχόμαστε στην ισχύ των διατάξεων του Ν. 4061/2012, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πραγματικούς καλλιεργητές, στους αγρότες και κτηνοτρόφους, να αξιοποιήσουν επιτέλους την αγροτική γη της χώρας και με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και τη ζητούμενη ανταγωνιστικότητα, δίνοντάς τους ένα όπλο στο χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής που είναι ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος».