Φωτεινή Χατζή: Πούδρες από φρούτα και λαχανικά για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων
Η καινοτόμος ιδέα για την παραγωγή πούδρας από φρούτα και λαχανικά που έχουν ως σκοπό να κάνουν την κατανάλωσή τους πιο εύκολη και να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο των καταναλωτών, μειώνοντας τον αριθμό των οπωροκηπευτικών που πετιέται στα σκουπίδια, ταξίδεψε στην Πορτογαλία και τον μεγάλο τελικό του προγράμματος «Empowering Women in Agrifood» (Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες στον τομέα της αγροδιατροφής).
Η γυναίκα πίσω από την καινοτομία αυτή είναι η Φωτεινή Χατζή από τη Δράμα και την εταιρεία Idiotropa. Η Φωτεινή συμμετείχε στον αντίστοιχο εθνικό διαγωνισμό που διοργανώνεται από το EIT Food και υλοποιείται στην Ελλάδα από τον Οργανισμό ΑWomanCanBe. Η ίδια κέρδισε το βραβείο «Visibility Pack», μέσω του οποίου είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει το προϊόν της ανάμεσα σε συμμετέχουσες από 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι πούδρες φρούτων και λαχανικών εντάσσονται σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων που δημιουργεί η εταιρεία Idiotropa, όπως αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, σάλτσες και μαρμελάδες, πατέ αποξηραμένων λαχανικών, chutney και μπάρες ενέργειας. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Φωτεινή, «όλα ξεκίνησαν το 1992 από τους γονείς μου, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Γερμανία και έμαθαν για τη λιαστή αποξηραμένη ντομάτα. Θέλοντας να επενδύσουν σε κάτι δικό τους, ίδρυσαν την εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς για την προμήθεια των φρούτων και των λαχανικών».
Το 2019, η Φωτεινή απέκτησε ακόμη πιο ενεργό ρόλο, έχοντας ολοκληρώσει και τις σπουδές της ως τεχνολόγος τροφίμων. Η ιδέα της για τις πούδρες προέκυψε από την ανάγκη να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων των φρούτων και λαχανικών, τα οποία αγοράζονται και πετιούνται σε μεγάλες ποσότητες από το αγοραστικό κοινό, καθώς δεν έχουν προλάβει να καταναλωθούν. Το 2025, όπως εξηγεί, «αναμένεται να βγουν στην αγορά, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η συσκευασία τους».
Παρουσίαση στην Πορτογαλία
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των καινοτόμων ιδεών των γυναικών από 12 ευρωπαϊκές χώρες στην Πορτογαλία. Η ιδέα της Φωτεινής κέντρισε το ενδιαφέρον, με την ίδια να δηλώνει στην «ΥΧ» ότι η «συμμετοχή αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσω πανευρωπαϊκά τόσο το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όσο και τη λύση που έχουμε δημιουργήσει μέσω των καινοτόμων αυτών προϊόντων».