Βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

07/12/2024
1' διάβασμα
vioaisthitiras-anagnorizei-to-chalasmeno-kreas-341047

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό βιοαισθητήρα που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας. Παρά τις σύγχρονες τεχνικές συντήρησης που διασφαλίζουν την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά του κρέατος, ορισμένες αλλοιώσεις είναι αναπόφευκτες. Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το μόριο που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα, υφίσταται αποσύνθεση μετά τη σφαγή, οδηγώντας στον σχηματισμό υποξανθίνης (HXA) και ξανθίνης, ενδεικτικών της αποσύνθεσης του κρέατος. Ο βιοαισθητήρας αναπτύχθηκε από ερευνητές σε διάφορα ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βιετνάμ (VAST) και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τον HXA, έναν βασικό δείκτη φρεσκάδας του κρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βιοαισθητήρας ανίχνευσε τα επίπεδα HXA με ακρίβεια άνω του 98%. Η δοκιμή με φιλέτα χοιρινού κρέατος, επίσης, έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης του βιοαισθητήρα σε πραγματικές συνθήκες.