Στο φουλ οι παραγγελίες για τα δραμινά οινοποιεία

Ικανοποιημένοι είναι οι Δραμινοί οινοποιοί από τις γιορτινές παραγγελίες κρασιών, που ξεπερνούν και το εμβληματικό 2019.

«Η άνοδος είναι τεράστια συγκριτικά με το 2020 κι επιπλέον ξεπεράσαμε τους πολύ δυνατούς τζίρους του 2019. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από την εστίαση» παρατηρεί, προσθέτοντας ότι αυξήθηκε και η ζήτηση στις κάβες, «γιατί με την πανδημία ο Έλληνας έμαθε να πίνει ποιοτικό κρασί στο σπίτι του», λέει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Χρόνης, γεωπόνος και διευθυντής Αμπελώνα του Κτήματος Παυλίδη.

Για πολύ μεγάλη άνοδο παραγγελιών, μετά την κάμψη του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, κάνει λόγο και ο οινολόγος, διευθυντής Παραγωγής του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, Γιάννης Οξυζίδης. Για το οινοποιείο τους, το 2019 υπήρξε η καλύτερη χρονιά, με τον μεγαλύτερο τζίρο που είχαν καταγράψει ποτέ. Ωστόσο, το 2021 φαίνεται ότι θα είναι ακόμη καλύτερο. «Έχουν αλλάξει πολύ οι καταναλωτικές συνήθειες αυτόν τον ενάμιση χρόνο της πανδημίας και δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Εμείς διαπιστώνουμε αύξηση πωλήσεων και στα κρασιά και στα αποστάγματα που παράγουμε», περιγράφει και προσθέτει ότι η αύξηση προέρχεται από από τα σούπερ μάρκετ, τις κάβες, αλλά και τις εξαγωγές.

Ο κ. Οξυζίδης αναφέρει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η αποκατάσταση της κίνησης στην εστίαση, ταυτόχρονα με το εορταστικό κλίμα.

Όπως σημειώνει, τα οινοποιεία που παράγουν σχετικά ακριβά κρασιά, με λιανική τιμή άνω των 10 ευρώ, ευνοήθηκαν από την πανδημία γιατί άτομα που τα δοκίμασαν στο σπίτι και όχι σε εστιατόριο, που θα τα πλήρωναν κατά πολύ ακριβότερα, γνώρισαν γεύσεις που αγάπησαν. «Αν δοκιμάσει κάποιος το καλύτερο μια φορά, κατά κάποιον τρόπο “εθίζεται”. Αν και, τελικά, το τι έχει ο καθένας στο πορτοφόλι του καθορίζει και τι μπορεί να καταναλώσει», καταλήγει.