Το φουντούκι συμπληρώνει τον καπνό

Ο Ρεσίτ Γκιουνέρ είναι από τους πρώτους που θα προχωρήσουν σε φυτεύσεις

O Ρεσίτ Γκιουνέρ είναι καπνοκαλλιεργητής στο χωριό Στροφή του Δήμου Αρριανών Ροδόπης και συμμετέχει στην ομάδα παραγωγών που επέλεξαν να καλλιεργήσουν παράλληλα με τον καπνό φουντούκι, με σκοπό τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος, αξιοποιώντας το μνημόνιο-συμφωνητικό συνεργασίας που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και της 1978Foods που εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα τον Όμιλο Besana στην Ελλάδα.

Ο ίδιος καλλιεργεί 32 στρέμματα καπνού, εκ των οποίων τα δέκα είναι ενοικιαζόμενα. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί κριθάρι, αλλά «βασική καλλιέργεια είναι και θα παραμείνει ο καπνός», τονίζει. Συνολικά, θα φυτέψει 10 στρέμματα φουντούκι. Τα δέντρα έχουν έρθει και οι παραγωγοί με την ολοκλήρωση της συγκομιδής του καπνού θα προχωρήσουν σε φυτεύσεις.

Συνεργασία

Για τον ίδιο, είναι ουσιαστική η αγαστή συνεργασία με τη ΣΕΚΕ επί πολλά χρόνια και το κλίμα εμπιστοσύνης που επικρατεί. «Είμαστε συνεργάτες. Μιλήσαμε με τους γεωπόνους της ΣΕΚΕ, έχουμε πολύ καλό κλίμα και αποδεχτήκαμε την πρόταση, με σκοπό να αποκτήσουμε συμπληρωματικό εισόδημα», σχολιάζει στην «ΥΧ».

Σημειώνει ότι εάν πετύχουν, «το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για την εταιρεία όσο και για μας τους παραγωγούς». Για τον κ. Γκιουνέρ, μείζον ζήτημα αποτελεί το καλλιεργούμενο προϊόν να έχει μία θέση στο ράφι, κάτι που εξασφαλίζει η συγκεκριμένη συμφωνία, δίνοντας διέξοδο στην αγωνία των καπνοπαραγωγών. «Βασικό κίνητρο της επιλογής μας ήταν ότι γνωρίζαμε πού θα πωληθεί το προϊόν», εξηγεί.

Δύσκολα ο κόσμος αλλάζει συνήθειες. Πρώτα θα δουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας και μετά μένει να ακολουθήσουν

Καλλιεργητικές ρίζες

Ο ίδιος έχει μιλήσει με ηλικιωμένους από το χωριό, οι οποίοι τού μετέφεραν ότι παλιά καλλιεργούσαν φουντούκι, αλλά στην πορεία εγκατέλειψαν την καλλιέργεια. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι το έδαφος είναι κατάλληλο, όπως αποδείχθηκε και από τις αναλύσεις που πραγματοποίησαν στο χώμα και στο νερό οι γεωπόνοι της ΣΕΚΕ.

Ο κ. Γκιουνέρ αγαπάει τον καπνό, η καλλιέργειά του είναι τρόπος ζωής και επιβίωσης πλην όμως τα εμπόδια που συναντά τον έστρεψαν στην αναζήτηση καλλιέργειας που θα ενισχύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Θυμίζει την περσινή καταστροφική χρονιά για την καπνοκαλλιέργεια λόγω της νεκρωτικής ίωσης. Επίσης, σχολιάζει πως τα 10 στρέμματα που επιλέγει για την καλλιέργεια της φουντουκιάς θα φέρουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Καλλιεργητικά χαρακτηρίζει καλή τη φετινή χρονιά για τον καπνό, αλλά είναι νωρίς ακόμη για τις τιμές.

Ο Ρεσίτ Γκιουνέρ είναι ο πρώτος από το χωριό του που έβαλε φουντούκι, αλλά υπάρχουν αρκετοί σε γειτονικά χωριά. «Δύσκολα ο κόσμος αλλάζει συνήθειες. Πρώτα θα δουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας και μετά μένει να ακολουθήσουν», καταλήγει.