Γράφει η Ελένη Καρούσου γεωπόνος και υπεύθυνη για τη δενδροκομία

Το φουζικλάδιο της μηλιάς (παθογόνο, ο ασκομύκητας Venturia inaequalis) αποτελεί την πιο συχνή και καταστροφική μυκητολογική ασθένεια των μήλων, παγκοσμίως. Διαχειμάζει σε πεσμένα φύλλα ή προβεβλημένους καρπούς της προηγούμενης χρονιάς , απ’ όπου την άνοιξη ελευθερώνονται τα πρωτογενή μολύσματα με τη μορφή των εγγενών ασκοσπορίων που προσβάλλουν την νεαρή βλάστηση, ήδη από την εμφάνιση της πράσινης κορυφής.

Γι’ αυτό το λόγο, η προστασία των δένδρων πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς για την αποφυγή εγκατάστασης των παθογόνων και να συνεχίζεται συστηματικά μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι τη συγκομιδή, για να αποφεύγεται η διάδοση της ασθένειας με τα δευτερογενή μολύσματα (αγενή κονίδια). Το φουζικλάδιο ευνοείται απο υγρές και βροχερές συνθήκες την άνοιξη οπότε και εγκαθίσταται στα νεαρά φύλλα και τα ανθοφόρα όργανα, και κατόπιν στους καρπούς.

Η BASF με μακρά παράδοση στη φυτοπροστασία του μήλου, κατανοεί τη δυσκολία της διαχείρισης της συγκεκριμένης ασθένειας αλλά και τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει. Για αυτό το λόγο εδώ και χρόνια, αναπτύσσουμε και συνεχώς βελτιώνουμε ένα υψηλών προδιαγραφών χαρτοφυλάκιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φουζικλαδίου.

Από τα πρώτα κιόλας στάδια της καλλιέργειας συστήνουμε το Delan® 70WG μια διαχρονική και αξιόπιστη λύση για τους μηλοπαραγωγούς σε όλον τον κόσμο. Το Delan® 70WG έχει εδραιωθεί στα προγράμματα ψεκασμού και ο παραγωγός το εμπιστεύεται απόλυτα για το σωστό ξεκίνημα της καλλιεργητικής του σεζόν.

Η οικογένεια του Delan® συμπληρώνεται με το Delan® Pro, με το μοναδικό συνδυασμό του καταξιωμένου dithianon και των διασυστηματικών ιδιοτήτων του φωσφονικού οξέος. Tο Delan® Pro δρα στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό του φύλλου και συνήθως προτιμάται στους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς ψεκασμούς.

Στην προσπάθειά μας για ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας,  πριν από μερικά χρόνια φέραμε στην αγορά το Xemium®, ένα νέας γενιάς διασυστηματικό καρβοξαμίδιο που βρίσκουμε στο Sercadis®, το οποίο ξεχωρίζει για την προληπτική και θεραπευτική του δράση στο φουζικλάδιο.

Τέλος, τη φετινή σεζόν σχεδιάσαμε και προσφέρουμε μια νέα μοναδική τριαζόλη το Revysol®.  Η διαφορά του Revysol® από τις υπόλοιπες κλασικές τριαζόλες βασίζεται στη διαφορετική δομή και στερεοδιάταξη του δραστικού μορίου στο χώρο. Για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν η νέα τριαζόλη, με το εμπορικό όνομα Revyona®, αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στην καταπολέμηση της σημαντικής ασθένειας του φουζικλαδίου.

Για εμάς στη BASF, η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση του φουζικλαδίου αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Διαθέτουμε ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο για τη διαχείριση της ασθένειας, με το προϊόν επαφής, Delan® 70WG, και δύο καινοτόμα δραστικά τελευταίας γενιάς, Xemium® και Revysol®. Η εμπειρία και την τεχνική γνώση της ομάδας της BASF, μπορούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου και να προστατεύσουν την καλλιέργειά σου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.agro.basf.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα  και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από κάθε χρήση. Δείτε τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα πριν χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα.
Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777