Ο φόβος για αντίποινα των λιανεμπόρων τροχοπέδη για την πλατφόρμα των 60 ημερών

Αύξηση των υπόγειων πιέσεων από τα μεγαλύτερα «ψάρια» της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένουν οι παραγωγοί

agrotes-60-meres

Σ τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής εμπορικής πρακτικής και των ήδη «τεταμένων» σχέσεων μεταξύ παραγωγών/προμηθευτών και των πελατών τους καλείται να δοκιμαστεί η πλατφόρμα για τη διασταύρωση της εξόφλησης των τιμολογίων νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εντός 60 ημερών από την έκδοσή τους, που ξεκίνησε επισήμως να λειτουργεί από την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

Στόχος του μέτρου είναι να μπει ένα τέλος στις καθυστερήσεις πληρωμών, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα ιδίως των πιο αδύναμων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως είναι οι αγρότες και οι μικρές μεταποιητικές μονάδες. Η ισχύς του όμως επεκτείνεται και στις συναλλαγές που αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των προμηθευτών τους για τις αθέμιτες και καταχρηστικές –όπως χαρακτηρίζονται– πρακτικές που εφαρμόζουν, εκμεταλλευόμενα το μέγεθος και την αναμφισβήτητα μεγαλύτερη ισχύ τους.

Οι επιφυλάξεις

Εκεί ακριβώς εδράζονται και οι περισσότερες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ότι πολύ δύσκολα ένας παραγωγός ή μια μεταποιητική βιομηχανία θα μπουν στη διαδικασία να καταγγείλουν ως «ανεξόφλητο» ένα τιμολόγιο, υπό τον φόβο των πιθανών αντιποίνων που μπορεί να φτάσουν από την ενίσχυση των πιέσεων για χαμηλότερες τιμές ή χρηματοδότηση «προσφορών» μέχρι και την… έξωσή τους από το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Παρόμοιοι ενδοιασμοί εκφράζονται και για τις συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και εμπόρων/αγοραστών, ιδίως σε κλάδους που παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση (περιπτώσεις ολιγοψώνιων) και αιωρείται –ή συχνά εκδηλώνεται και ανοιχτά– η απειλή της μη απορρόφησης του προϊόντος.

Οι προθεσμίες για τους παραγωγούς

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο παραγωγός ότι- αφού μπει στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxis- έχει ένα περιθώριο 25 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου προκειμένου να καταχωρήσει ηλεκτρονικό αντίγραφου αυτού στην πλατφόρμα δίχως κόστος. Στο ίδιο διάστημα θα μπορεί να προχωρά σε διορθώσεις, όπως η διαγραφή και επανακαταχώρηση των στοιχείων. Μετά την παρέλευση του 25ημέρου και μέχρι την 50ή ημέρα, ο παραγωγός επίσης μπορεί να καταχωρεί τα απαραίτητα στοιχεία, όμως θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου. Μάλιστα, η κύρωση αυτή ισχύει για όσες φορές –εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος– επαναλάβει τη διαδικασία καταχώρησης.

Στο ίδιο διάστημα, εφόσον επισημαίνεται διαφωνία του εμπόρου, ο παραγωγός μπορεί για μία και μόνο φορά και δίχως πρόστιμο να προχωρήσει σε ακύρωση και επανακαταχώρηση των στοιχείων του τιμολογίου, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία του αρχικού τιμολογίου είχαν καταχωρηθεί εμπρόθεσμα.

Από την 51η μέρα και μετά, δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης των στοιχείων, ενώ από την 61η και μέχρι την 70ή ημέρα, ο παραγωγός μπορεί πλέον να σημάνει το τιμολόγιό του ως «μη εξοφλημένο», αναρτώντας μάλιστα τα στοιχεία που αποδεικνύουν της καταχώρησής του το αληθές.

Οι δυνατότητες των εμπόρων

Την ίδια στιγμή, ο έμπορος, από την επόμενη μέρα της έκδοσης του τιμολογίου έως και την 60ή, μπορεί να παρακολουθεί μέσω της εφαρμογής τις απαιτήσεις του παραγωγού που σχετίζονται με τα τιμολόγια που έχουν καταχωρηθεί.

 Στο διάστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να σημάνει καταχώρηση με την οποία διαφωνεί, έχει όμως την υποχρέωση να τεκμηριώνει τη διαφωνία του με σχετικό κείμενο, ώστε ο παραγωγός είτε να προβεί σε ενδεχόμενες διορθώσεις/τροποποιήσεις, είτε να του απαντήσει.

Από την 61η μέχρι την 70ή ημέρα, σε περίπτωση που ο έμπορος αμφισβητεί τον ισχυρισμό του παραγωγού περί μη εξόφλησης, αμφότεροι έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν άπαξ τους ισχυρισμούς τους, αναρτώντας και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Σε περίπτωση μη άρσης της αμφισβήτησης, μπαίνει «στο παιχνίδι» η αρμόδια υπηρεσία η οποία, πριν εισηγηθεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις, καλεί εγγράφως τους συναλλασσόμενους να εκθέσουν τους ισχυρισμούς τους εντός 10 ημερών.

Σημειώνεται εδώ ότι αρμόδια αρχή για τον έλεγχο και την τήρηση των διατάξεων του μέτρου είναι η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Ελέγχων και Επιθεωρήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.