Φράγμα Φενεού: Ανεκτέλεστο έργο το αρδευτικό στην περιοχή

Η υπόθεση του φράγματος Φενεού, που θα έδινε νερό σε όλο τον κάμπο και την ευκαιρία να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή με παράλληλη μείωση του κόστους καλλιέργειας, ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ο τότε υπουργός Γεωργίας, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, οραματίστηκε την εκτέλεση του μεγάλου εγγειοβελτιωτικού έργου και άρχισε τις μελέτες για την υλοποίησή του. Ο αιφνίδιος, όμως, θάνατός του ακύρωσε κάθε ελπίδα για την υλοποίησή του. Από τότε είναι ζητούμενο πότε θα κατασκευαστεί ο κεντρικός αγωγός πάνω στον οποίο θα δημιουργηθούν τα αρδευτικά δίκτυα. Στην περιοχή του Φενεού, η καλλιέργεια οσπρίων δίνει ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς, αλλά ενώ τα προϊόντα που παράγονται δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάθεσης, δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης της παραγωγής.
Ένας από τους παραγωγούς, ο Αποστόλης Καπέλλος, αναφέρει ότι «ένα μεγάλο μέρος του κάμπου παραμένει χωρίς νερό και αυτό εμποδίζει τους παραγωγούς να αυξήσουν την καλλιέργεια, μια που τελικά ο κεντρικός αγωγός δεν κατασκευάστηκε, ώστε να δώσει ανάσες και, παράλληλα, να μειώσει το κόστος. Όταν υλοποιηθεί αυτό το έργο, είναι αυτονόητο ότι θα αυξηθεί η παραγωγή στην περιοχή, όπου μένουν και καλλιεργούν με επιμονή και υπομονή νέοι άνθρωποι».
Επιπτώσεις
Αναφορά στο πρόβλημα έκανε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, που αφού τόνισε ότι για το έργο έχουν δοθεί εκατομμύρια χωρίς να υλοποιηθεί επισήμανε ότι «στην πορεία αναπτύχθηκε μία διαμάχη, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην κρατά η λίμνη το νερό που χρειάζεται για τουριστικούς λόγους. Αυτό, όμως, δεν έχει βάση, αφού μπορεί να υπάρχει αρμονία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα φράγμα που δεν χρησιμοποιείται και όταν πέφτει πολύ νερό γίνεται υπερεκχείλιση. Ως αποτέλεσμα, το νερό χάνεται, χωρίς να αξιοποιείται από τους παραγωγούς.
Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του υπευθύνου στον ΤΟΕΒ της περιοχής, Κώστα Κουρούσια, που επισημαίνει ότι «η περιοχή λεκανοπεδίου Φενεού είναι 35.000 στρέμματα με αναδασμό και άλλα 20.000 στρέμματα χωρίς αναδασμό, αλλά η καλλιέργεια δεν μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο με τα σημερινά δεδομένα»