Φράουλα: Η αφύσικη πρωιμότητα έφερε διπλασιασμό των αποδόσεων

Για μία χρονιά τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες κάνουν λόγο οι παραγωγοί φράουλας λίγο πριν την αρχή της συλλογής, καθώς σχεδόν όλες οι ποικιλίες έχουν ήδη ωριμάσει. Μπορεί οι αποδόσεις να είναι διπλάσιες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όμως υπάρχει προβληματισμός από την πλευρά των παραγωγών για το πώς θα ανταποκριθούν τα φυτά μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες. Φυσιολογικά, ο κύκλος της συλλογής ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου με αρχές καλοκαιριού για τις όψιμες ποικιλίες.

Όπως όμως μας ενημερώνει ο Γιάννης Αρβανιτάκης, έμπορος και παραγωγός φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, «η κατάσταση για τις καλλιέργειές μας είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Ήδη, αυτήν τη στιγμή έχει συλλεχθεί το 20% περίπου της ποικιλίας Fortuna και έχουν ξεκινήσει σχεδόν όλες οι άλλες ποικιλίες, κάτι το οποίο δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί αυτή την περίοδο ο καιρός να μας ευνοεί, δεν ξέρουμε όμως πώς θα εξελιχθεί αργότερα μέχρι και την ολοκλήρωση συγκομιδής. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις καλλιεργητικές μεθόδους για να είμαστε προετοιμασμένοι».

Μπαίνουν δυναμικά και οι Ισπανοί στην παραγωγή

Μπορεί για τον κ. Αρβανιτάκη η εικόνα που παρουσιάζει η παραγωγή μέχρι και σήμερα να είναι καλή, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει και τον ανταγωνισμό.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό της φράουλας που παράγουμε εξάγεται στο εξωτερικό. Ήδη υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν μπει στην παραγωγή, όπως είναι οι Ισπανοί, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα διακινήσουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών είπε ότι αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό, «αλλά όμως καλύτερη εικόνα θα έχουμε το επόμενο διάστημα γιατί θα μπουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά», καταλήγει ο ίδιος.

Η έλλειψη εργατών δημιουργεί προβλήματα στη συλλογή

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Σάκη Μαυρογένη, από τον Απιδεώνα Αχαΐας. Ο ίδιος είναι επιφυλακτικός για την πρωιμότητα της παραγωγής. «Στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει από τώρα η συλλογή στις περισσότερες ποικιλίες, αλλά αυτό δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει τα φυτά το επόμενο διάστημα.

Η θερμοκρασία μέσα στα θερμοκήπια μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου και με αυτό τον τρόπο βοηθάει στην ανθοφορία και στην καρπόδεση». Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τον ίδιο, αλλά και τους παραγωγούς εν γένει, είναι και η συλλογή του καρπού, καθώς στην παρούσα φάση «οι εργάτες της περιοχής είναι σημαντικά μειωμένοι, με αποτέλεσμα κτήματα να κινδυνεύουν να μη συλλεχθούν», υποστηρίζει ο κ. Μαυρόγιαννης.