Φράουλα: Πιέσεις τιµών σε αγορές της Ευρώπης, όσο αυξάνεται η προσφορά

Με την προσφορά να αυξάνεται από την Ισπανία και τις παραγωγές και άλλων χωρών να μπαίνουν πιο δυναμικά στην παραγωγή και το εμπόριο φράουλας, ιδιαίτερα μετά και το Πάσχα των Καθολικών, ακόμη και σημαντικές πιέσεις στις τιμές καταγράφονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το καλοκαίρι έρχεται νωρίτερα –όπως φαίνεται– για το Βόρειο Ημισφαίριο. Η ανησυχία για περαιτέρω πίεση στην αγορά μετατοπίζεται πια στα μέσα του Απρίλη, οπότε και αυξάνονται οι προσφερόμενες ποσότητες για διάφορους παίκτες στον κλάδο.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το freshplaza για την αγορά του προϊόντος, η Ισπανία, ως σημαντικότερος προμηθευτής της ευρωπαϊκής αγοράς, έχει αρχίσει να αυξάνει ποσότητες μετά το όχι και τόσο δυναμικό ξεκίνημα του πρώτου διμήνου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) λόγω των καθυστερήσεων στην παραγωγή. Η απότομη αύξηση στην προμήθεια του προϊόντος έφερε αντίστροφα πτώση στις τιμές κατά 32%, η οποία αποτυπώθηκε έως έναν βαθμό και σε χονδρεμπορικές αγορές προορισμού σε Γαλλία και Γερμανία.

Ολλανδία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος στη γερμανική αγορά

Άνοδο των προμηθειών τόσο από χώρες της Μεσογείου, όσο και από βόρεια κράτη, όπως η Ολλανδία, κατέγραψε μετά το Καθολικό Πάσχα η γερμανική αγορά τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και στο χονδρεμπόριο. Οι ποσότητες από την Ισπανία αυξήθηκαν σημαντικά επιδρώντας στις τιμές, ενώ σε όρους όγκων μεγαλύτερες είναι και οι ποσότητες ελληνικού, ιταλικού και ολλανδικού προϊόντος που εισάγονται. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι πρώτες ποσότητες βέλγικου θερμοκηπιακού προϊόντος.

Τα μηνύματα από την αγορά είναι ανάμεικτα, καθώς αφενός η ζήτηση τοπικά περιορίστηκε την περίοδο του Πάσχα, αφετέρου σε άλλες περιοχές αυξήθηκε, φέρνοντας ακόμη και σημαντικές μειώσεις για το μεσογειακής προέλευσης προϊόν. Ωφελημένη, ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δείχνει η ελληνική φράουλα, καθώς κερδίζει έδαφος στο γερμανικό λιανεμπόριο, όσο η ισπανική παραγωγή υποχωρεί λόγω κλιματικής αλλαγής και έλλειψης νερού. Άνοδο, όμως, έχει και πάλι και το ολλανδικό προϊόν, το οποίο ευνοείται από τη γειτνίαση των χωρών παράλληλα με τα αυξημένα μεταφορικά κόστη που επιβαρύνουν τις παραγωγές της Μεσογείου.

Τη σύμπτωση παραγωγών με την Ισπανία «φοβάται» η γαλλική αγορά, καθώς η παραγωγή της ξεκίνησε εδώ και περίπου 15 μέρες, εντοπίζοντας ανομοιομορφία μεταξύ δυτικών και ανατολικών παραγωγικών κέντρων. Το γαλλικό προϊόν, παρά τις εκτιμήσεις, τελικά δεν ήρθε σημαντικά ακριβότερο φέτος, με την άνοδο τιμών να εξηγείται από την αντίστοιχη στα παραγωγικά κόστη.

Καθυστερήσεις, λόγω καιρικών συνθηκών, κράτησαν λίγο πίσω την ιταλική παραγωγή έως τις αρχές Μαρτίου, η οποία δεν αναμένεται να φτάσει και τις υψηλότερες ποσότητες φέτος. Πάντως, οι παραγωγικές περιοχές του ιταλικού Νότου αυξάνουν σταδιακά τον συγκομιζόμενο όγκο. Καλλιεργητές από την Εμίλια Ρομάνια ανέφεραν, από πλευράς τους, ότι το πρωιμότερο κατά δεκαπενθήμερο ξεκίνημα επέτρεψε και υψηλότερες τιμές κατά τον ανεφοδιασμό των αλυσίδων λιανικής. Πάντως, οι τιμές που κατέγραψαν έρευνες του Ινστιτούτου Ismea έδειξαν, μεν, κατά τι καλύτερες από τις προηγούμενες ημέρες, όχι όμως και από πέρυσι.