Φράουλα: Ξεκίνησε η φύτευση, μεγάλο το πρόβλημα με τα εργατικά

fraoula-kalliergeia

Ανοιξε η αυλαία της φετινής καλλιεργητικής περιόδου για τη φράουλα στην περιοχή της Ηλείας. Την εποχή αυτή φυτεύονται οι πρώιμες ποικιλίες. Η Ηλεία αποτελεί τη βασικότερη περιοχή παραγωγής, με πάνω από 10.000 στρέμματα τον χρόνο. Το ενδιαφέρον των αγροτών είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση της παραγωγής, η οποία οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να ξεπεράσει και το 15%. Μεγάλο αγκάθι, εδώ και χρόνια, παραμένει το θέμα της νομιμοποίησης των εργατών γης, που στην πλειονότητά τους είναι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες. Η καλλιέργεια απαιτεί σημαντικό αριθμό εργατών και πολλές φορές η εύρεσή τους είναι δύσκολη. Οι παραγωγοί πρέπει σε κάθε περίπτωση να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους. Ως προς το θέμα της εμπορίας, η αγορά της Ρωσίας, μετά το οικονομικό εμπάργκο, παραμένει παγωμένη, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της Ηλείας.

Το τελικό εισόδημα αντισταθμίζει το κόστος παραγωγής

Αναφορικά με την πορεία της καλλιέργειας της φράουλας και τα προβλήματα που προκύπτουν, ο Φάνης Παπανικολόπουλος, γεωπόνος και μέτοχος στην εταιρεία Berryplasma, από τη Βάρδα Ηλείας, περιέγραψε:

«Ξεκινήσαμε τις πρώτες φυτεύσεις φράουλας στα χωράφια με την πρώιμη Φορτούνα. Αναμένουμε την πρώτη συλλογή για την τρέχουσα περίοδο μετά τις 20 Νοεμβρίου. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 15% σε σύγκριση με πέρυσι. Μπορεί η καλλιέργεια να έχει ένα υψηλό κόστος παραγωγής, όμως το τελικό εισόδημα για τον παραγωγό είναι μεγάλο, συγκρινόμενο πάντα με τις άλλες καλλιέργειες της περιοχής μας. Πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργούνται με φράουλα στην Ηλείας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε συγκεντρωμένη παραγωγή και οργανωμένη διαχείριση και διακίνηση του προϊόντος».

Εστιάζοντας στο θέμα της ποιότητας, ο κ. Παπανικολόπουλος δήλωσε:

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες έχουμε προϊόν υψηλής ποιότητας, όχι μόνο στην εμφάνιση και στη γεύση, αλλά και στις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Προσπαθούμε μέσα από προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, ώστε να ανοίξουμε καινούργιες αγορές. Ακόμη και ποικιλίες από το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιούμε είναι δικής μας παραγωγής. Παράλληλα, ερευνούμε και εφαρμόζουμε νέους τρόπους καλλιέργειας των φυτών, όπως υδροπονικά. Συνεργαζόμαστε με τους καλλιεργητές φράουλας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι και το ράφι. Παρακολουθούμε τις τάσεις στην αγορά και προσαρμόζουμε τις ποικιλίες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στροφή των παραγωγών από την ποικιλία Καμαρόσα (η οποία αποτελούσε το 80% της παραγωγής) στην ποικιλία Φορτούνα για την κάλυψη αγορών της Βόρειας Ευρώπης, μετά το εμπάργκο της Ρωσίας».

Τον προβληματισμό του σχετικά με τις δυσκολίες των καλλιεργητών της περιοχής εξέφρασε ο κ. Παπανικολόπουλος:

«Αν κανείς υπολογίσει ότι για κάθε στρέμμα απαιτούνται 0,7 έως 0,8 εργαζόμενοι είναι σαφές ότι χρειάζεται ένας μεγάλος αριθμός εργατών για τα 10.000 στρέμματα. Η νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών αποτελεί πιστεύω το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή μας. Το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των παραγωγών δεν μπορεί να βεβαιώσει την απασχόληση των εργατών γης δημιουργεί εσφαλμένες εικόνες στο πραγματικό εισόδημα των παραγωγών με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές».

Ανεβαίνει η καλλιέργεια, μόνιμο αγκάθι το ρωσικό εμπάργκο

fraoula-kalliergeiaΕξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η εικόνα που μετέφερε ο Γιώργος Καραχάλιος, γραμματέας του συνεταιρισμού «Ήλιδα»:

«Ο συνεταιρισμός μας έχει 24 μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φράουλας. Σε λίγες ημέρες ξεκινάμε τη φύτευση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αν και η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με σημαντικά προβλήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι ανεβασμένες πάνω από 10% σε σύγκριση με πέρσι. Ήδη έχουμε προμηθευτεί τα ριζώματα και είμαστε έτοιμοι για τη μεταφύτευση. Το κόστος του κάθε φυτού ανέρχεται στα 14 λεπτά περίπου. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, τα μέλη του συνεταιρισμού μας εφαρμόζουν κανόνες ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε να παράγουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, χωρίς υπολείμματα αγροχημικών. Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια στην αγορά μάς ενθαρρύνει περισσότερο για να αυξήσουμε τις ποσότητες. Αγκάθι παραμείνει το εμπάργκο με τη Ρωσία, όπου για πολλά χρόνια αποτελούσε για εμάς την καλύτερη αγορά. Η Ισπανία παραμένει ένας ισχυρός αντίπαλος για τις αγορές της δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να περιοριζόμαστε σε βαλκανικές αγορές και πρώην ανατολικές. Τελευταία, υπάρχει ένα άνοιγμα προς τις αραβικές χώρες. Το θέμα της μεταφοράς των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό ζήτημα. Το προϊόν μας είναι πολύ ευαίσθητο και ο χρόνος που μεσολαβεί από την κοπή του μέχρι και το τραπέζι του καταναλωτή δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 4-5 ημέρες, ακόμη και με τις καλύτερες συνθήκες ψύξης».

Η φράουλα σε αριθμούς

  • Η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται σε σαμάρια καλυμμένα με μαύρο νάιλον, για τη μείωση της ζιζανιοκτονίας.
  • Στο στρέμμα φυτεύονται 6.500-7.000 φυτά.
  • Το κόστος του κάθε φυτού στοιχίζει 13 έως 14 λεπτά και φυτεύονται τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
  • Τα φυτά καλύπτονται από τοολ χαμηλού τύπου για την προστασία των φυτών από τις καιρικές συνθήκες και την πρωίμηση της παραγωγής.
  • Το κόστος εγκατάστασης ξεπερνά τα 4.000 ευρώ το στρέμμα. Η μέση τιμή τα τελευταία 3 χρόνια κυμάνθηκε κοντά στο 1 ευρώ.