Φρένο στην κερδοσκοπία, πριν να είναι αργά

Με ετήσιους ρυθμούς 18% αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι μέσες τιμές του ψωμιού στην ΕΕ των 27, ανακοίνωσε η Eurostat. Ρυθμοί που ήταν εξαπλάσιοι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του περασμένου έτους.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες δέκα χώρες-μέλη, όλες από τις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής, η αύξηση αυτή ήταν σαφώς μεγαλύτερη.

Είναι και αυτό δείγμα του πόσο ρηχή είναι συχνά η λειτουργία της αγοράς στην Ελλάδα. Ζήτημα, που το διάστημα αυτό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη δυσάρεστων εξελίξεων στον πρωτογενή τομέα και στην ύπαιθρο.

Στην αρχή της εβδομάδας, για παράδειγμα, η Ένωση των επιχειρήσεων επιτραπέζιας ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) δήλωσε με ανακοίνωσή της πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η υπέρμετρη πτώση των τιμών παραγωγού σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος στον πρωτογενή τομέα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα» τόσο στον ελαιοπαραγωγό, όσο και στον κλάδο συνολικά.

Με την ομολογουμένως σπάνια αυτή ενέργεια, κάλεσε τα μέλη της να σταματήσουν πρακτικές υπερβολικής συμπίεσης του αγροτικού εισοδήματος, εκβιάζοντας τους παραγωγούς σε μια περίοδο που αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή, θα προσθέταμε εμείς.

Με παρόμοιες πρακτικές ολοκληρώνεται η σεζόν του συμπύρηνου ροδάκινου. Οι τιμές των 33-35 λεπτών, που είχαν εξαγγελθεί όταν ήταν άγνωστο το μέγεθος παραγωγής, μειώθηκαν με διάφορες πρακτικές αισθητά, όταν έγινε γνωστό το ικανοποιητικό μέγεθος παραγωγής.

Με την ίδια δικαιολογία, πολλοί αγοραστές μήλων την περίοδο αυτή καλούν τους παραγωγούς να παραδώσουν το προϊόν με ανοιχτή τιμή, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μείνει απούλητο.

Είναι γεγονός ότι, τόσο εμείς, όσο και άλλες χώρες, έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη και αβέβαιη περίοδο. Όμως, είναι απαράδεκτο στο όνομα αυτής της αβεβαιότητας κάποιοι να προσπαθούν να κερδοσκοπούν εις βάρος αγροτών, καταναλωτών, υγιούς επιχειρηματικότητας και εθνικής οικονομίας.