Τα φθηνά μήλα της Πολωνίας και της Τουρκίας πιέζουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Ρούστα

Στραμμένο στο επόμενο διάστημα βρίσκεται το βλέμμα των μηλοπαραγωγών αφενός για την ολοκλήρωση της συγκομιδής σε όσες ποικιλίες και περιοχές απομένουν –με την ελπίδα να μην επηρεαστούν δυσμενώς από την αλλαγή καιρού που προβλέπεται–, αφετέρου για την εμπορική διακίνηση του προϊόντος, που ξεκίνησε με δυσκολίες. Οι κόκκινες ποικιλίες έχουν σχεδόν μαζευτεί και οι παραγωγοί διαπιστώνουν απώλειες λόγω των φαινομένων που προηγήθηκαν.

Ανησυχεί το γύρισμα του καιρού για τις εναπομείνασες ποσότητες στην Καστοριά

«Σε ορισμένες περιοχές, εμφανίστηκε ζημιά ίσως παραπάνω από ό,τι περιμέναμε, αλλά είναι περιοχές και περιοχές», εξήγησε ο Δημήτρης Βαενάς, πρόεδρος του ΑΣ Ορεινών Μήλων Βιτσίου στην Καστοριά, χωρίς όμως να μεταβάλλονται οι αρχικές εκτιμήσεις για 30% απώλεια λόγω παγετών σε επίπεδο νομού, με τον ίδιο να περιγράφει ότι η συγκομιδή έως τώρα κύλησε ομαλά. Ωστόσο, η πρόγνωση για έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλεί ανησυχία για όση ποσότητα έχει απομείνει στα δέντρα, περίπου ένα 20%-25%, όπως εκτίμησε, ενώ και η ποικιλία Fuji περιμένει το μάζεμά της στο τέλος Οκτώβρη.

Αισθητή μείωση παραγωγής στο 30% για την Αγιά

Ολοκληρώνοντας τις συγκομιδές, με εξαίρεση κάποιες μικρές ποσότητες σε ορεινές κυρίως περιοχές, οι παραγωγοί της Αγιάς Λάρισας διαπιστώνουν επέκταση των μειώσεων και στις κόκκινες ποικιλίες, όπως και στα Gala. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «ο παγετός της άνοιξης και ο παρατεταμένος καύσωνας του Αυγούστου συνέβαλαν στο να μειωθεί αισθητά η παραγωγή στο 30%».

Μάλιστα, «οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας δεν είχαν υποβάλει αιτήσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ, διότι δεν περίμεναν τέτοιο μέγεθος καταστροφής», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και στα πράσινα μήλα αναμένονται μειώσεις, τα οποία μαζεύονται το επόμενο διάστημα, αφού η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται όψιμη κατά 15 ημέρες. Το θετικό είναι ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν την ποιότητα των μήλων, κυρίως στο χρώμα.

Στον «πάγο» οι εξαγωγές, δύσκολο και στην εγχώρια αγορά το ξεκίνημα της εμπορίας

Στα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει το ξεκίνημα της εμπορίας των μήλων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κάντζιος, διευθυντής πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, που διαχειρίζεται μήλα του Βελβεντού, των Ορεινών Μήλων Καστοριάς και από φέτος μίας ομάδας από τη Μελιβοία.

Κατά τον ίδιο, τα πράγματα δείχνουν δύσκολα αυτήν τη στιγμή εντός και εκτός των συνόρων, αφενός λόγω του κουμπώματος των καταναλωτών ενόψει χειμώνα, έχοντας επιβαρυνθεί το καλάθι τους από ακριβά προϊόντα, και αφετέρου λόγω της πίεσης των πολωνικών κυρίως υπερποσοτήτων, αλλά και της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε σε αραβικές χώρες, όπου κατευθύνθηκαν και πιο υποβαθμισμένης ποιότητας ποσότητες. «Σίγουρα θα καλυτερεύσει η κατάσταση στην αγορά», εκτίμησε, καθώς φεύγουν οι πιο υποβαθμισμένες ποσότητες, που συνήθως βγαίνουν με την έναρξη των εμπορικών περιόδων, αλλά και καθώς κρυώνει ο καιρός, οπότε συνήθως ζητείται το μήλο.

Προβληματισμός, όμως, επικρατεί και στον Συνεταιρισμό «Κίσσαβος», καθώς βλέπουν πάγωμα των εξαγωγών το τελευταίο δεκαήμερο. Κι αυτό γιατί τα ψυγεία της Αιγύπτου έχουν γεμίσει από μήλα, τα οποία προέρχονται από τον Λίβανο και την Πολωνία. Ανάλογη είναι η εικόνα στα Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία, όπου η Τουρκία προωθεί τα φθηνά της μήλα. Η εγχώρια αγορά κινείται με βραδείς ρυθμούς και όλοι αναμένουν με αγωνία το επόμενο διάστημα.