Μειωμένη παραγωγή, ανοδική η τιμή στο κελυφωτό φιστίκι

Φθιώτιδα: Μειωμένη παραγωγή, ανοδική η τιμή στο κελυφωτό φιστίκι

Χρονιά παρενιαυτοφορίας η φετινή για το φιστίκι, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή στη Φθιώτιδα. Εξηγώντας την κατάσταση ο γεωπόνος και πρόεδρος του συνεταιρισμού των φιστικοπαραγωγών Μώλου, Γιάννης Χονδρόπουλος, δήλωσε στην «ΥΧ»: «H φετινή χρονιά, από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, ήταν θετική και κράτησε την ποιότητα σε καλά επίπεδα, με μειωμένες όμως ποσότητες (30% έως 40%).

Για την περιοχή της Φθιώτιδας, η παραγωγή θα κυμανθεί κοντά στους 700 τόνους. Ως προς το θέμα της τιμής, η αγορά ξεκινά με 7 ευρώ για τα ανοιχτά και 5 ευρώ για τα κλειστά, με ανοδική τάση λόγω της ζήτησης του προϊόντος.

Διαβάστε ακόμη: Το κελυφωτό φιστίκι, αξίζει, αλλά κοστίζει

Πιέσεις τιμών δεχόμαστε από άλλες χώρες παραγωγής, όπως είναι η Τουρκία και η Αμερική, με υπερπολλαπλάσιες ποσότητες και χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι η πώληση των προϊόντων από μερίδα συναδέλφων μας γίνεται χωρίς παραστατικά έγγραφα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της αγοράς.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, η συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να περνά μέσα από ομάδες παραγωγών και να δίνονται αυξημένα κίνητρα για αυτούς που θα συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε το προϊόν και του δίνουμε προστιθέμενη αξία».