Φυτεύοντας καπνό στην Ροδόπη υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή πληγώνει την καπνοκαλλιέργεια, καθώς οι φετινές βροχοπτώσεις στη Ροδόπη καθυστέρησαν το φύτεμα, ενώ οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές σε φυτά.

O καπνοπαραγωγός από τον Πάσσο του Δήμου Αρριανών Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν εξηγεί ότι στον Γιακά το φύτεμα συνεχίζεται, με καθυστερήσεις λόγω των βροχών. Στην περιοχή του, θα ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο, διότι δεν έχει βρέξει πολύ και μπορούν να φυτέψουν. Ο γεωπόνος Χουσεΐν Σαδίκ μεταφέρει ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με χαλαζοπτώσεις ειδικά στην περιοχή του Γιακά του Δήμου Ιάσμου προκάλεσαν προβλήματα στα καπνοσπορεία και οι παραγωγοί χρειάστηκε να πάρουν φυτά από καλλιεργητές γειτονικών χωριών».

Ο παραγωγός από το Μέγα Πιστό Ιάσμου, Ραμαδάν Ραμαδάν, εξηγεί ότι αρκετοί αναζήτησαν από τον ίδιο φυτά και ενδέχεται ορισμένοι να μην μπορέσουν να βρουν έγκαιρα. Ο ίδιος θα ολοκληρώσει περίπου στις 20 Ιουνίου το φύτεμα και δεν γνωρίζει εάν θα είναι κατάλληλη περίοδος για φύτευση, αν πιάσουν οι ζέστες.

Οι συνδημότες του που δεν επλήγησαν συνεχίζουν. «Όσοι έχουν λίγα στρέμματα ξεκίνησαν το τσάπισμα. Φέτος, προβληματιστήκαμε, γιατί δεν μπορούσαμε να μπούμε στα χωράφια λόγω λάσπης, το χωράφι δεν είχε κανονική υγρασία. Μετά το φύτεμα θα ακολουθήσουν τα αλώνια», λέει ο κ. Ραμαδάν.

Ο γεωπόνος κ. Σαδίκ προσθέτει ότι η καλλιέργεια είναι οψιμότερη κατά 15 ημέρες σε όλο τον Νομό Ροδόπης λόγω καιρού, αλλά προχωράει ομαλά. «Έχουμε βροχοπτώσεις, δεν επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια, γι’ αυτό προκύπτει οψιμότητα, η οποία όμως δεν θα προκαλέσει προβλήματα στη συγκομιδή των φύλλων». Ο ίδιος προσθέτει ότι η καλλιέργεια δεν αντιμετωπίζει αρρώστιες. Οι παραγωγοί βιώνουν έντονα τις οικονομικές συνέπειες της προπέρσινης επέλασης του θρίπα πλην όμως φέτος δεν προκύπτουν παρόμοια σενάρια, σύμφωνα με τον κ. Σαδίκ.

Οικονομική στενότητα

Ο κ. Καπουσούζ αναφέρεται στην οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν, «γιατί οι έμποροι δεν έδωσαν προκαταβολή. Θέλουν να εξετάσουν εάν θα φυτέψουν καπνό οι αγρότες και μέχρι στιγμής υπόσχονται ότι θα δώσουν προκαταβολή».

Ο κ. Ραμαδάν τονίζει με τη σειρά του ότι τα έξοδα αυξάνονται και η έλλειψη προκαταβολής δημιουργεί αδιέξοδο, ενώ την ίδια στιγμή ο καπνός δεν αφήνει κέρδος. «Ίδιες τιμές επί 20 χρόνια» τονίζει, μεταφέροντας με πικρία ότι δεν πήρε προκαταβολή.