Γ. Βεβελάκης Διευθύνων Σύμβουλος Eurochem Ελλάς: «Πράσινη Συμφωνία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη λιγότερη, αλλά πιο αποδοτική λίπανση»

Συνέντευξη στον Γιάννη Τσατσάκη

Με σημαντική αύξηση πωλήσεων αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά η Eurochem Hellas, κεφαλαιοποιώντας τη ζωηρή ζήτηση για λιπάσματα τόσο κατά την περσινή όσο και κατά την τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν, αλλά και τον εμπλουτισμό της γκάμας της με νέους κωδικούς.

Oπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Βεβελάκης, η περίοδος 2019-2020 ήταν μια ιδιόμορφη από πολλές απόψεις σεζόν, η οποία, αν και δεν ξεκίνησε με ιδανικές προϋποθέσεις, εντέλει εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά. «Στην αρχή, η αλήθεια είναι ότι ανησυχήσαμε αρκετά, γιατί υπήρχε σοβαρό θέμα με την ελιά που για τη χώρα μας είναι ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη καλλιέργεια που λιπαίνεται.

Οι τιμές του ελαιολάδου ήταν πολύ χαμηλές, ενώ ειδικά στην Κρήτη υπήρχαν και ζητήματα ποιοτικής υποβάθμισης λόγω των αυξημένων προσβολών από δάκο. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για λιπάσματα εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών ήταν ασθενική. Μάλιστα, εκτιμώ ότι η κατανάλωση στη μεγαλόνησο χτύπησε πέρυσι ιστορικό χαμηλό, προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί τέτοια νούμερα», υπογραμμίζει.

Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν αρκετά διαφορετική: «Οι υπόλοιπες καλλιέργειες τράβηξαν λίπασμα κανονικά, ενώ, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε ίσως κανείς, η πανδημία δεν επηρέασε τον κλάδο μας αρνητικά. Μάλιστα, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, είδαμε πολύ έντονο ενδιαφέρον των παραγωγών να αγοράσουν, ακόμα και να προ-αγοράσουν προϊόντα, φοβούμενοι ενδεχομένως κάποια έλλειψη αργότερα», σημειώνει ο κ. Βεβελάκης. «Ως εκ τούτου, από άποψη πωλήσεων, όχι μόνο αντισταθμίσαμε τις απώλειες των πρώτων μηνών, αλλά κινηθήκαμε αρκετά υψηλότερα από το 2019 και το 2018», προσθέτει.

Φθηνότεροι, αλλά εξίσου ποιοτικοί κωδικοί

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιο της Eurochem Ελλάς, που έχει ως αιχμή του δόρατος τα καταξιωμένα σπέσιαλ λιπάσματα ENTEC, UTEC, NITROPHOSKA, έχουν προστεθεί πλέον ορισμένα νέα, φθηνότερα προϊόντα, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνει το πελατολόγιό της.

«Πρόκειται για λιπάσματα ΝP και ΝPK, που απευθύνονται σε καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι ή ο ηλίανθος στις οποίες δεν είχαμε έως τώρα ιδιαίτερη παρουσία ως εταιρεία, είτε γιατί η πρόσοδός τους δεν δικαιολογεί την εφαρμογή σπεσιαλιτέ προϊόντων για τα οποία είμαστε κυρίως γνωστοί, είτε γιατί απλώς ο αγρότης δεν έχει συνηθίσει να τα χρησιμοποιεί εκεί. Για να καλύψουμε, λοιπόν, αυτό το κομμάτι της αγοράς που αναζητά φθηνότερους τύπους ξεκινήσαμε, δοκιμαστικά από πέρυσι και σε μεγαλύτερες ποσότητες φέτος, να φέρνουμε από τη Ρωσία κάποια λιπάσματα, τα οποία έχουμε βέβαια διασφαλίσει ότι ανταποκρίνονται στα υψηλά ποιοτικά στάνταρ με τα οποία έχει ταυτιστεί η εταιρεία», εξηγεί ο κ. Βεβελάκης.

Σημαντικός παίκτης στα υδατοδιαλυτά

Την ίδια στιγμή, η Eurochem Ελλάς συνεχίζει να δουλεύει με επιμονή το κομμάτι των υδατοδιαλυτών λιπασμάτων. «Εδώ και τρία χρόνια, έχουμε επενδύσει σε αυτό το σκέλος. Ήδη, παράγουμε κάποια NPK υδατοδιαλυτά και ό,τι δεν έχουμε το προμηθευόμαστε από συνεργαζόμενες εταιρείες. Έτσι, διαθέτουμε πλέον μια πλήρη γκάμα υδατοδιαλυτών και πρώτων υλών και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αρχίζουμε να γινόμαστε ως εταιρεία σημαντικοί παίκτες και σε αυτό το πεδίο της αγοράς. Είμαστε χαρούμενοι, γιατί οι πελάτες μας αναγνωρίζουν την υψηλή ποιότητά τους και τα έχουν αποδεχθεί. Βέβαια, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Γι’ αυτό και την επόμενη τριετία στοχεύουμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πωλήσεών μας στο συγκεκριμένο κομμάτι», τονίζει ο συνομιλητής μας. Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται ήδη στον κύκλο εργασιών της Eurochem Ελλάς, ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο του 2020 άγγιξε τα 23,5 εκατ. ευρώ, όταν για ολόκληρη τη χρήση του 2019 είχε διαμορφωθεί σε 33 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε επίπεδο τονάζ, η εταιρεία παραμένει σταθερά στην πρώτη τριάδα της ελληνικής αγοράς.

Εξαγορές και μονάδα αμμωνίας για τη μητρική

Σε αναπτυξιακή τροχιά κινείται εν τω μεταξύ και η μητρική της Eurochem Ελλάς. Ο ρωσικός κολοσσός Εurochem ολοκλήρωσε τον Ιούλιο την εξαγορά του 100% της βραζιλιάνικης Fertilizantes Tocantins, επεκτείνοντας έτσι το δίκτυό τoυ στην αγορά της Νότιας Αμερικής. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2019, έθεσε σε λειτουργία μια νέα μονάδα παραγωγής αμμωνίας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων στο Kingisepp, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της Ρωσίας. Με την κίνηση αυτή, ο όμιλος πέτυχε ουσιαστικά την πλήρη καθετοποίησή του, αποκτώντας πλήρη αυτονομία σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Eurochem για το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. δολάρια, με τους όγκους πωλήσεων να ενισχύονται κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας στους 12,5 εκατ. τόνους.

Η μείωση των απωλειών, το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον

Οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν είναι, σύμφωνα με τον κ. Βεβελάκη, αρκετά ενθαρρυντικές. «Η κυρίαρχη εκτίμηση, αυτήν τη στιγμή, είναι ότι οι τιμές του ελαιολάδου θα κινηθούν στην περιοχή των 3 ευρώ/κιλό, ενώ δεν υπάρχουν και εκτεταμένες προσβολές από δάκο. Θετικό κλίμα υπάρχει και για το σιτάρι, την εκτατική δηλαδή καλλιέργεια που λιπαίνεται πρώτη», σχολιάζει. Ο κύριος αστάθμητος παράγοντας, βέβαια, παραμένει η πανδημία: «Ναι μεν δεν έχει επηρεάσει έως τώρα την αγροτική παραγωγή, όμως πρόκειται για ένα φαινόμενο με τεράστιες και απρόβλεπτες προεκτάσεις», υπογραμμίζει.

Εξίσου δύσκολο θεωρεί να προβλέψει κανείς την πορεία των τιμών των λιπασμάτων το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι «πρόκειται για μια πολύπλοκη εξίσωση με πολλές μεταβλητές». Εκείνο, ωστόσο, που είναι πολύ πιο ξεκάθαρο, είναι η «πράσινη» κατεύθυνση που, εκ των πραγμάτων, υποχρεούται να ακολουθήσει ο κλάδος. «Και αυτό δεν είναι κάτι που υπαγορεύεται μόνο από το Green Deal, αλλά προϋπήρχε ως τάση τουλάχιστον στην Ευρώπη», τονίζει.

«Είναι φανερό ότι βαδίζουμε προς μια γεωργία φιλικότερη προς το περιβάλλον και για το λίπασμα αυτό μεταφράζεται σε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες προς το έδαφος, τον αέρα, το οικοσύστημα εν γένει. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με την τεχνολογία είτε του ίδιου του λιπάσματος είτε με την ‘‘εξωτερική’’, αξιοποιώντας, δηλαδή, εργαλεία, όπως η γεωργία ακριβείας», εξηγεί ο κ. Βεβελάκης.

Βιογραφικό

Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής, και κατέχει MSc στο Mάρκετινγκ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες σε θέσεις ευθύνης στον τομέα της εμπορίας αγροτικών εφοδίων. Τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Eurochem Hellas AE.

Από το 2000 είναι μέλος του ΔΣ του ΣΠΕΛ, που τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη για τρίτη φορά πρόεδρος.