Γ. Γεωργαντάς από Λάρισα: Τη Δευτέρα τα Νιτρικά – Tον… Δεκέμβριο τα υπόλοιπα

Πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας η ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Η παρουσία αυτή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όπως γράφει και η «ΥΧ» στο σημερινό φύλλο, η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τις 30 Νοεμβρίου, αλλά βρίσκεται στον αέρα. Εξάλλου την εξέλιξη αυτή έμμεσα παραδέχθηκε και ο κ. Γ. Γεωργαντάς ο οποίος είπε ότι οι πληρωμές «θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο».

Την ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τοπικοί φορείς άνοιξε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος τόνισε ότι: «Όπως προκύπτει η Θεσσαλία θα χάσει από επιδοτήσεις 46,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ο νομός Λάρισας χάνει 20,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ο Νομός Καρδίτσας 14 εκατομμύρια ευρώ, ο Νομός Τρικάλων 6,2 εκατ. και ο νομός Μαγνησίας 5,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ολόκληροι δήμοι πλήττονται καίρια από την περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βασικά αγροτικά προϊόντα κι όλος ο κάμπος απειλείται από την κλιματική κρίση. Γι΄αυτό και η σωστή αξιοποίηση δράσεων και προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ είναι εθνικός μονόδρομος».

Όπως μεταδίδει από την Νίκαια ο ανταποκριτής της «ΥΧ» Γιώργος Ρούστας ο Γ. Γεωργαντάς εκτός των άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

  • Ο πρώην υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός είχε εντάξει στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων το μαλακό σιτάρι και εγώ προσωπικά ενέταξα και τον αραβόσιτο. Θα πρέπει να πάρουμε υπόψιν τους χάρτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα των νερών. Για το λόγο αυτό υπάρχουν περιοχές που αποκλείονται από τη Συνδεδεμένη για το καλαμπόκι.
  • Σχετικά με την μηλοκαλλιέργεια η συνδεδεμένη θα καταβληθεί το 2022, όχι το 2023. Συναντηθήκα με τους μηλοπαραγωγούς, πράγματι υπάρχει πρόβλημα χαμηλών τιμών διάθεσης του προϊόντος στην αγορά.
  • Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι Ενισχύσεις για το πρόγραμμα Απονιτροποίησης. Όπως ανέφερε ο υπουργός οι πληρωμές για τα υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικά όπως για παράδειγμα για τα Βιολογικά θα γίνουν κατά τη «διάρκεια του Δεκεμβρίου» χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση των ζωοτροφών ύψους 89 εκατ. ευρώ.
  • Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι θα λάβουν την Εξισωτική Αποζημίωση μέσα στον Δεκέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν την αίτηση μετακίνησης.
  • Τέλος, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης τονίζοντας ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να τελειώσουν από τις Περιφέρειες αλλιώς θα γίνουν από το υπουργείο.

Στο επόμενο φύλλο της «ΥΧ» (9/12/2022) διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα συνέβησαν στη Νίκαια