Γ. Μαυρωτάς: «Βυθισμένες στη γραφειοκρατία οι αποζημιώσεις των ψαράδων»

Απαγόρευσε, μεν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την αλιεία για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του ατυχήματος στο Σαρωνικό, όμως δεν έδειξε ανάλογη σπουδή ν΄ αποζημιώσει τους ψαράδες, που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς σ΄ επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνο Κουρουμπλή. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής του Ποταμιού  ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρευσε για προληπτικούς λόγους την αλιεία στην περιοχή του Σαρωνικού μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2018, δεν επέδειξε την αντίστοιχη σπουδή για τη διασφάλιση των αποζημιώσεων των παράκτιων αλιέων.

Η απόφαση για την απαγόρευση αλιείας

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 3933/19.12.2017 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 4559/Β/21.12.2017) με θέμα «Απαγόρευση αλιείας σε τμήμα του Σαρωνικού Κόλπου, για προληπτικούς λόγους», λέει ο βουλευτής, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας σε όλα τα αλιευτικά εργαλεία από τη νοητή γραμμή Κτήμα Ευταξία Ελευσίνας έως Μπατσί Σαλαμίνας και από Άκρα Τούρλας Σαλαμίνας έως τη Μαρίνα Αλίμου. Η απαγόρευση κρίθηκε αναγκαία όπως αναφέρεται για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στις 10 Σεπτεμβρίου του 2017 και της μεγάλης ρύπανσης που προκλήθηκε.

Επομένως, οι αλιείς της περιοχής έχουν αναγκαστικά οδηγηθεί σε αδράνεια και απώλεια εισοδήματος χωρίς η πολιτεία να έχει μεριμνήσει για την ύπαρξη απτών αποτελεσμάτων ως προς την άμεση αποζημίωση του απολεσθέντος εισοδήματός τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζει, είχε δεσμευθεί για την καταβολή ενίσχυσης μέχρι το τέλος του 2017. Σημειώνει πως στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, ο Διεθνής Οργανισμός των Κεφαλαίων Αποζημίωσης για ζημιές ρύπανσης από πετρέλαιο ίδρυσε τοπικό γραφείο στον Πειραιά καθώς επίσης έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για αποδοχή αιτημάτων για αποζημίωση, στην οποία αναφέρεται ειδικά, «ο αιτών πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξει το ποσό της απώλειας ή της ζημίας του με την προσκόμιση λογιστικών αρχείων ή άλλων κατάλληλων αποδεικτικών στοιχείων». Οι ζημίες διακρίνονται σε τέσσερεις κατηγορίες:

1) Ζημιά ιδιοκτησίας,

2) Κόστος εργασιών καθαρισμού στη θάλασσα και στην ακτή,

3) Οικονομικές απώλειες αλιέων ή αυτών που ασχολούνται με θαλασσοκαλλιέργειες και

4) Οικονομικές απώλειες στον τουριστικό τομέα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος ανάλογα με την κατηγορία ζημίας οφείλει να συμπληρώσει και να υποβάλει την αντίστοιχη αίτηση.

«Παρήλθε το εξάμηνο…»

Ο κ. Μαυρωτάς τονίζει ότι έχει παρέλθει το εξάμηνο και παρά την απαγόρευση της δυνατότητας άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας εν ισχύ, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει συγχρόνως κάποια πρωτοβουλία για την οικονομική στήριξη των αλιέων στο μεσοδιάστημα μέχρι την τελική καταβολή της αποζημίωσης, αδιαφορώντας έτσι η Πολιτεία για την οικονομική επιβίωση των συγκεκριμένων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν φθάσει στα όρια αντοχής τους.

«Η αίτηση της 3ης κατηγορίας στην οποία εμπίπτουν οι αλιείς απαιτεί όπως και οι ίδιοι διαμαρτύρονται, την συγκέντρωση πληθώρας δικαιολογητικών από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες εκ των οποίων άλλα είναι υπερβολικά ως προς την ζητούμενη τεκμηρίωση ενώ το περίεργο είναι ότι αρκετά από αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν τους διατίθενται ή δεν διαβιβάζονται», αναφέρει.

Ο βουλευτής του Ποταμιού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά πρωτοβουλίες για την παύση της επιβάρυνσης των ψαράδων της περιοχής οι οποίοι μην έχοντας λάβει καμία αποζημίωση, η οικονομική τους επιβίωση έχει περιέλθει σε μεγάλο κίνδυνο και ζητά άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών.