Γ. Τσιρώνης: Αντίπαλος των αγροτών είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική, όχι οι αγρότες άλλων χωρών

Γ. Τσιρώνης: Αντίπαλος των αγροτών είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική, όχι οι αγρότες άλλων χωρών

«Είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη στο αγροτικό κίνημα και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους αγρότες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στις 24/1 στην ΕΡΤ1. Και πρόσθεσε ότι «στους τομείς που για δεκαετίες χωλαίναμε, καταφέρνουμε και βελτιώνουμε τα πράγματα. Στόχος μας είναι να αποζημιώσουμε το χιονιά σε λιγότερο από 6 μήνες, όταν πέρσι οι αποζημιώσεις δόθηκαν στο 7μηνο, ενώ παλαιότερα περνούσε ολόκληρος χρόνος. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι πλάι στον αγρότη».

ΚΑΠ

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε: «Αντίπαλος των αγροτών είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική, όχι οι αγρότες των άλλων χωρών. Είναι λάθος τακτική ο μηδενισμός και η απαξίωση. Η ΚΑΠ έχει στόχο να προετοιμάσει τον αγροτικό κόσμο για τις προκλήσεις που ούτως ή άλλως θα αντιμετωπίσουμε στις διεθνείς αγορές. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο αγροτικής παραγωγής τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Παρά τις διαφωνίες μας σε κάποια σημεία με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέλουμε να υπάρχει, διότι δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα σχεδιασμού. Χωρίς πολιτική οδηγούμαστε στον άγριο ανταγωνισμό μεταξύ αγροτών των άλλων χωρών», ενώ πρόσθεσε ότι για τα «λάθος προϊόντα» έχουν ευθύνες οι δικοί μας υπουργοί και όχι η Ευρώπη. «Δεν έχω αντίπαλο τον Γάλλο ή τον Γερμανό αγρότη, αλλά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και αυτή πρέπει να κτυπάμε. Άλλωστε, εντός της Ε.Ε. η χώρα μας πήρε φέτος 17 δις, ενώ το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε».

Τεκμήρια

Για το θέμα των τεκμηρίων, υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε από πέρσι. «Το τεκμαρτό εισόδημα έχει σημασία όταν δεν έχουμε καταφέρει να απαλλάξουμε την Ελλάδα από τη φοροδιαφυγή. Για πρώτη φορά το 2016 καταφέραμε και σπάσαμε τη φοροδιαφυγή. Αν η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδώσει το ίδιο και το 2017, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε».
Αν και ο υπουργός άφησε ανοικτό το θέμα να συζητηθεί μέσα στο 2017, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να καταργήσει το τεκμαρτό». Ανέφερε πως «είναι σημαντικό ότι φέτος το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε» προσθέτοντας ότι «οι αγρότες πήραν 3,7 δις από την Ε.Ε, ενώ ευνοημένοι ήταν κυρίως οι μικροί αγρότες. Καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν πήρε φέτος 3,7 δις. Παράλληλα, 130 εκ. έχουν πιστωθεί για το πετρέλαιο στους αγρότες και ήδη μοιράζεται η επιστροφή για το 2013 – 2014».

Εισροές

«Μεγάλο πρόβλημα του αγρότη» χαρακτήρισε ο υπουργός «το υψηλό κόστος εισροών» τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο κόστος είναι οι ζωοτροφές και όχι το πετρέλαιο», επισημαίνοντας πως «ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι ότι το προϊόν δεν πιάνει καλή θέση στο σούπερ μάρκετ και ο αγρότης δεν παίρνει τιμή καθαρή.

«Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις καλούν τον Έλληνα αγρότη να εγκαταλείψει το προφίλ του παραδοσιακού αγρότη-παραγωγού και να μεταμορφωθεί στον αγρότη-επιχειρηματία. Άρα κρίνεται επιτακτική η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των ελληνικών logistics, με στόχο να υπάρχει σταθερό προϊόν κατευθείαν στην λιανική. Οι λέξεις κλειδιά είναι, αγροτική επιχειρηματικότητα, αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων, εφοδιαστική αλυσίδα αγροτικών προϊόντων» τόνισε.

Μιλώντας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ο κ. Τσιρώνης ενημέρωσε ότι «τους επόμενους μήνες θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ελληνοποιήσεις

Τέλος, και αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι κομβικής σημασίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ελέγχους σε σφαγεία και κρεοπωλεία καθώς και τσιπάκι στα ζώα.

Επιπλέον, όπως είπε, «αν στην απόδειξη αναγράφεται ότι πρόκειται για ελληνικό κρέας, τότε, μόνο αυτό το μέτρο μπορεί να φέρει πολλαπλάσια έσοδα στους αγρότες, από το πετρέλαιο και αυτό όπως υποστήριξε είναι «κάτι που μπορούμε άμεσα να κάνουμε».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε ότι εκτός από τους αγρότες, νοοτροπία θα πρέπει να αλλάξει και η κοινωνία απέναντί τους, αποδίδοντας τη σημασία και το σεβασμό που τους αξίζει. «Η γη προσφέρει, ο αγρότης παράγει και όλοι μαζί τους οφείλουμε την επιβίωσή μας».