Αυτό το άρθρο είναι 24 μηνών

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Από την Ξάνθη ξεκίνησαν οι περιφερειακές εκδηλώσεις για τη νέα ΚΑΠ

19/07/2022
8' διάβασμα
gaia-epicheirein-apo-tin-xanthi-xekinisan-oi-perifereiakes-ekdiloseis-gia-ti-nea-kap-269000

Με τιμή στον τόπο και τους ανθρώπους του ξεκίνησε κι έκλεισε η ημερίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 18ης Ιουλίου στην Ξάνθη, με μεγάλη συμμετοχή φορέων του αγροτικού κόσμου και τη στήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Το καλωσόρισμα στην 1η περιφερειακή συνάντηση που έλαβε χώρα στη Θράκη ανέλαβε ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, τονίζοντας τις άριστες σχέσεις συνεργασίας της εταιρίας με οργανώσεις, ενώσεις και παραγωγούς.

Ανέφερε πως η ημερίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί συνέχεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου με θέμα «Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ: Προτεραιότητες και Προϋποθέσεις για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση του Συστήματος Τροφίμων» και κέρδισε τις καρδιές και τις εντυπώσεις των παρισταμένων. 

Στάθηκε στη μεγάλη Πανελλαδική Έρευνα για τον Αγροτικό Τομέα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της εταιρείας Kάπα Research, η οποία ανέδειξε σειρά προβλημάτων που βασανίζουν τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής. Ανέφερε μάλιστα ότι η ουσία του συνεδρίου συνοψίζεται στις περιφερειακές εκδηλώσεις που έχουν ως αφετηρία την Ξάνθη. 

ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χριστόδουλος Αντωνιάδης

Ο λόγος στον Τόπο

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ ΑΕ και προέδρου της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Αλέξανδρου Κοντού ο οποίος στάθηκε αρχικά στην προ πενταμήνου απώλεια του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, Κωνσταντίνου Χατζηελευθεριάδη, «ενός έντιμου ανθρώπου και πολύ καλού συνεταιριστή». Σχολίασε πως η εκδήλωση γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο λόγω της ανόδου του κόστους παραγωγής μέρα με τη μέρα αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια και κατέστρεψαν πριν λίγες μέρες 50.000 στρέμματα στην Ξάνθη, φέρνοντας σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς.

Ο κ. Κοντός άσκησε κριτική στην πολιτεία για την έλλειψη στρατηγικής προστασίας του αγροτικού κόσμου και σχολίασε ότι στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα «δεν έβαλε καμία δράση ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο τομέα που να στηρίζει το εισόδημα των αγροτών όταν πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι δυστυχώς οι άνθρωποι που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ μόνο σε ποσοστό 17% είναι κάτω των 30 ετών!».

Ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ ΑΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Αλέξανδρου Κοντός

Η απάντηση για να υπάρξει μέλλον στην ελληνική γεωργία είναι «σχέδιο εδώ και τώρα» απέναντι σε ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Σημείωσε μάλιστα τις ανάγκες για πρώτη ύλη της βιομηχανίας. Επίσης, ο κ. Κοντός σχολίασε πως στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη συνδιαμόρφωσαν σχέδιο για τη Θράκη με την Έλλη Τσιφόρου  και πολλοί καλούς συνεργάτες, το οποίο «συμπεριελήφθη στο πόρισμα της Διακομματικής αλλά αγνοείται από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Προβλέπει την κλιματική αλλαγή, προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, υποδομές και παρόμοιο σχέδιο χρειάζεται να γίνει σε όλη την Ελλάδα».

Tέλος, ο κ. Κοντός τόνισε ότι τα απαραίτητα εργαλεία για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας διαθέτει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ «η οποία έβαλε σε απόλυτη τάξη το σύστημα της κατανομής των ενισχύσεων. Ό,τι αφορά σε σύγχρονη τεχνολογία, ευρωπαϊκά προγράμματα κι έχει σχέση με την ουσιαστική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα το διαχειρίζεται η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα».  

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραϊτης

Τις εργασίες χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραϊτης, θίγοντας την ανάγκη επάρκειας αγροτικών προϊόντων, όπως και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης. Ο κ. Γιαννακίδης τόνισε πως κάθε συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρίας διαλόγου, ειδικά το συγκεκριμένο που αφορά σε έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Σχολίασε επίσης τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης

Τις εργασίες χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ ο οποίος μίλησε για την μεγάλη έξοδο από την καπνοκαλλιέργεια εκατοντάδων παραγωγών. «Το μόνο που θέλουμε είναι να ζήσουμε σαν άνθρωποι, να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Αν δε βοηθήσουν η κυβέρνηση και οι μεταποιητικές θα δυσκολευτούμε να επιβιώσουμε». Έκλεισε τονίζοντας πως «νέους στα χωράφια δεν πρόκειται να δούμε», συμφωνώντας με τον προλαλήσαντα Αλέξανδρο Κοντό ότι πολλοί νέοι δεν ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας Κώστας Λεπίδας σχολιάζοντας τη σταδιακή εγκατάλειψη σημαντικών παραγωγών όπως ήταν το φασόλι αλλά και την ανάγκη προστασίας προϊόντων που είναι ισχυρά χαρτιά στις εξαγωγές, όπως το ακτινίδιο.  

Η ημερίδα είχε στόχο την ουσιαστική και αναλυτική ενημέρωση των παραγωγών για τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία στήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 και πέτυχε να ρίξει φως στη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ, τις δρομολογούμενες αλλαγές αλλά και τα χρήσιμα εργαλεία που δημιούργησε και προσφέρει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο βασικό τρίπτυχο Γνώση- Καινοτομία-Ψηφιοποίηση.

Η γενική διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου,

Τις κατευθυντήριες γραμμές για τη νέα ΚΑΠ έδωσαν η γενική διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου, ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς και ο σύμβουλος Επιχειρησιακής Στρατηγικός & Εξωστρέφειας της NEUROPUBLIC, Ιωάννης Μαυρουδής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κ. Αντωνιάδης, τιμώντας τη μνήμη του αγροτικού ηγέτη Αλέξανδρου Μπαλτατζή, ανέφερε χαρακτηριστικά «ο Μπαλτατζής έσωσε τον καπνό στην Ελλάδα» μια και ο καπνός ήταν από τις καλλιέργειες που πρωταγωνίστησαν όχι μόνο στην ιστορία της Ξάνθης αλλά και στη χθεσινή εκδήλωση.


Ο σύμβουλος Επιχειρησιακής Στρατηγικός & Εξωστρέφειας της NEUROPUBLIC, Ιωάννης Μαυρουδής.

Οι Περιφερειακές εκδηλώσεις  συνεχίζονται, την Τρίτη 19/7 στη Θεσσαλονίκη (Porto Palace Hotel), την Τετάρτη 20/7 στο Ηράκλειο (Aquila Atlantis Hotel) και στις 25 Ιουλίου στην Καλαμάτα (Elite City Resort).

https://www.youtube.com/watch?v=vukQlDwwaPQ

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προχωρά στη διοργάνωση περιφερειακών εκδηλώσεων, προκειμένου να ενημερώσει τους παραγωγούς της χώρας σε σχέση με τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία στήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, αλλά και τον ενισχυμένο ρόλο της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), ενώ υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) “CAP2Fork – Προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων από τον αγρότη στον καταναλωτή”, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2021-2022.

Διαβάστε επίσης:

Στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη περιφερειακή εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη νέα ΚΑΠ