Το gaiasense «απλώνεται» σε 3.000 στρέμματα βιομηχανικού και επιτραπέζιου ροδάκινου

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, εκμεταλλευόμενοι τη χρηματοδότηση που υπάρχει για την εγκατάσταση του gaiasense, αλλά και τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας που προσφέρει, θα έχουν την ευκαιρία στη διάρκεια του χρόνου να διαπιστώσουν, να ελέγξουν αλλά και να αξιοποιήσουν την καινοτόμα αυτή υπηρεσία χωρίς κανένα πρόσθετο οικονομικό κόστος.

Ήδη, 3.000 στρέμματα βιομηχανικού και επιτραπέζιου ροδάκινου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων, εντάχθηκαν στο σύστημα gaiasense, παράλληλα με την έναρξη του τριετούς και πλήρως χρηματοδοτούμενου προγράμματός του. Για όλα αυτά, παραγωγοί του Συνεταιρισμού, αλλά και γεωργικοί σύμβουλοι, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, στα πλαίσια της συνεργασίας που ανέπτυξαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Καλυβίων και Επισκοπής με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τη NEUROPUBLIC, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Καλύβια Πέλλας. Στην εκδήλωση δόθηκε η ευκαιρία στους παραγωγούς να μάθουν για τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του συστήματος, καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση, φυτοπροστασία και άρδευση του ροδάκινου.

Ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα και σεβόμενη τις ανάγκες των παραγωγών της για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής τους, η νεότευκτη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων εγκατέστησε, εδώ και λίγο καιρό, δύο υπερσύγχρονους μετεωρολογικούς σταθμούς σε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια της περιοχής.

Λειτουργίες μετεωρολογικών σταθμών

Οι σταθμοί αυτοί καλύπτουν ένα σχετικό εύρος μικροκλίματος, στην περιοχή εφαρμογής τους, και δίνουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία ανά ώρα, τη διύγρανση των φύλλων, αλλά και τις πιθανότητες προσβολής του φυτού από ασθένειες μέσω ενός ειδικού ανιχνευτή που είναι εγκατεστημένος στο δέντρο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μελέτης σύστασης του εδάφους, από την οποία θα μπορεί ο εκάστοτε παραγωγός να εφαρμόζει τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, αποτελεσματικότερους ψεκασμούς και να ακολουθεί βελτιωμένη αρδευτική πρακτική, παράγοντας περισσότερα και ποιοτικότερα.

Έκδηλο το ενδιαφέρον των παραγώγων

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση με τους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του gaiasense και στις δικές τους εκμεταλλεύσεις. «Πολύ θετική η όλη γνώση και ενημέρωση που λάβαμε σήμερα, γιατί έχουμε ανάγκη να μειώσουμε τη σπατάλη στα φυτοφάρμακα, το κόστος στα καύσιμα, να περιορίσουμε τις εργατοώρες, αφού σήμερα το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και εμείς πουλάμε κάτω του κόστους και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά», δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός Βασίλης Μπόικος, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητο να γίνονται αναλύσεις εδάφους ώστε να μην κάνουν οι αγρότες περιττές λιπάνσεις, που κοστίζουν αρκετά χρήματα.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Τόπκας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και εντυπωσιασμένος από την τεχνολογική πρόοδο που υπάρχει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ευφυή γεωργία. «Τέτοια συστήματα είχα δει στην Ιταλία και αναρωτιόμουν γιατί να μην μπορούν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας. Χάρηκα με αυτά που άκουσα, έχω πειστεί 100% και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά το πρόγραμμα», κατέληξε.

Ενδιαφέρον για την εφαρμογή του συστήματος και στον συνεταιρισμό που εκπροσωπεί επέδειξε και ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας, Μιχάλης Φαρμάκης καθώς, όπως λέει, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί και πολλά στρέμματα. Αντίστοιχο ενδιαφέρον καταγράφηκε και από τον νεαρό ροδακινοπαραγωγό Ξενοφών Χρυσαφίδη, ο οποίος ανέφερε πως από την ενημέρωση προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφού ακόμη και η αποφυγή δύο περιττών ψεκασμών θα έχει σημαντικό όφελος στην τσέπη του αγρότη. Οι ροδακινοπαραγωγοί και μέλη του Συνεταιρισμού Καλυβίων Ευάγγελος Βαγιάτης και Κωνσταντίνος Μανδάλης, σημείωσαν, τέλος, πως το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ καλό και ότι από αυτό θα βοηθηθούν και θα κερδίσουν οι παραγωγοί, εάν ακολουθήσουν τις οδηγίες που συστήνονται.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ βρίσκεται δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και την υποστηρίζει, παρέχοντας έμπρακτα κάθε είδους συμβουλευτική και εκπαιδευτική βοήθεια, τόσο στους ίδιους τους παραγωγούς, όσο και στους γεωργικούς συμβούλους.