gaiasense1 – Ένα εργαλείο για την παραγωγή σου που έρχεται στα μέτρα σου

Έχω ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες. Θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω μια εφαρμογή όπως το gaiasense1; Πόσο εύκολο θα είναι να βρω αυτά που χρειάζομαι μέσα στην εφαρμογή; Θέλω το gaiasense1 για κάτι περισσότερο από την πρόγνωση του καιρού, αλλά φοβάμαι ότι θα δυσκολευτώ.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το gaiasense1 έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι εύχρηστο και απλό στη χρήση του για όλους. Ό,τι θέλεις να μάθεις για το κάθε χωράφι σου, είναι μόνο ένα κλικ μακριά.

Επίσης, το gaiasense1 δεν είναι απλώς μία ακόμη εφαρμογή που θα σου δώσει πληροφορίες για το χωράφι σου. Είναι η μοναδική εφαρμογή που θα χρειαστείς για να διαχειριστείς καλύτερα την παραγωγή σου και να γίνεις πιο αποδοτικός. Και, μάλιστα, όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το gaiasense1, τόσο πιο χρήσιμο γίνεται, αφού μαθαίνει από εσένα!

Τοποθεσία

Το gaiasense1 αναγνωρίζει την τοποθεσία που βρίσκεσαι χρησιμοποιώντας το GPS του κινητού σου τηλεφώνου και σου δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τη συγκεκριμένη περιοχή. Αν πάλι θέλεις να δεις πληροφορίες για τα χωράφια σου που βρίσκονται σε άλλη περιοχή, είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις την επιλογή σου.

Τα χωράφια σου, όπως εσύ τα θέλεις

Οι πληροφορίες που αφορούν τα χωράφια σου είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις καταχωρήσεις χειροκίνητα στην εφαρμογή. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, όμως, για αυτό. Τα στοιχεία που αφορούν τα χωράφια σου καταχωρούνται αυτόματα από την τελευταία δήλωση ΟΣΔΕ που έκανες.

Στη συνέχεια, μπορείς να αλλάξεις το όνομα κάθε χωραφιού σου, δίνοντας τις ιδιαίτερες ονομασίες που χρησιμοποιείς καθημερινά για να τα ξεχωρίζεις πιο εύκολα.

Βάζοντας τα χωράφια σου στη σωστή σειρά

Με το gaiasense1 μπορείς να βλέπεις τα χωράφια σου με όποια σειρά εσύ θέλεις:

● Αλφαβητικά, με βάση τα ονόματα που τους έχεις δώσει.

● Mε βάση την απόσταση από την τοποθεσία που βρίσκεσαι κάθε στιγμή, από το κοντινότερο στο πιο μακρινό.

● Mε βάση την καλλιέργεια που έχεις σε κάθε χωράφι.

Είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις τη σειρά των χωραφιών σου αν και όποτε θέλεις – η επιλογή είναι δική σου.

 

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι σε μία οθόνη

Στην αρχική οθόνη του gaiasense1, βλέπεις άμεσα όλα όσα χρειάζεσαι, όπως ο καιρός, το χωράφι που επισκέφθηκες πρόσφατα μέσα από την εφαρμογή, αλλά και οι σημαντικότερες ειδοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε πολύπλοκα μενού και αμέτρητες επιλογές.

Για να δεις περισσότερα, αρκεί να πατήσεις το αντίστοιχο εικονίδιο.

Τα πάντα για κάθε χωράφι σου

Το gaiasense1 σου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για κάθε χωράφι σου:

● Έγκαιρη πρόγνωση καιρού για τις επόμενες ημέρες ανά τρίωρο, που περιλαμβάνει θερμοκρασία, ένταση και διεύθυνση ανέμου, ύψος βροχόπτωσης και σχετική υγρασία,
καθώς και τις τιμές για εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη, όπως η διύγρανση φύλλου
και η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς.

● Την κατάσταση της καλλιέργειάς σου μέσα από τις δορυφορικές εικόνες του χωραφιού σου που αποκαλύπτουν τον δείκτη βλάστησης NDVI.

● Ακόμη και την πιο κατάλληλη καλλιέργεια για το χωράφι σου, με βάση τις ιδιαιτερότητες του μικροκλίματος της περιοχής και των εδαφικών χαρακτηριστικών του χωραφιού σου.

Ειδοποιήσεις για όσα έχουν σημασία για σένα

Το gaiasense1 μπορεί να σου στέλνει ειδοποιήσεις στο κινητό σου (τα γνωστά πλέον Push Notifications), όταν υπάρχει σημαντική ενημέρωση για τον καιρό και έκτακτα καιρικά φαινόμενα, καθώς και για τη μεταβολή του δείκτη βλάστησης που μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς σου.

Επίσης, το gaiasense1 θα σε ενημερώνει όταν οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση εχθρών και ασθενειών που απειλούν την παραγωγή σου και, μάλιστα, για κάθε καλλιέργειά σου ξεχωριστά: δάκος, πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, ωίδιο και πολλά άλλα. Θα ενημερωθείς έγκαιρα, όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εμφάνισή τους.

Τέλος, θα λάβεις ενημερώσεις για νέα που σε αφορούν ή ακόμη και γενικές ειδοποιήσεις. Αν όλα αυτά σου φαίνονται πολλά, μπορείς να επιλέξεις μόνο τις κατηγορίες που σε ενδιαφέρουν και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για αυτές. Έτσι, φέρνεις τις ειδοποιήσεις στα μέτρα σου, απλά και γρήγορα.

 

Ένας πολύτιμος σύμβουλος για τα επόμενα ποτίσματά σου

Οι υδατικοί δείκτες, όπως η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς και το ύψος της βροχόπτωσης, σου δίνουν χρήσιμες πληροφορίες, που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τα επόμενα ποτίσματά σου. Πρακτικά, έχεις μια εικόνα του νερού που χάνει η καλλιέργεια και το χωράφι σου, αλλά και του νερού που μπήκε στο χωράφι σου με τις πρόσφατες βροχές.

Συγκρίνοντας τις τιμές κάθε εβδομάδας, μπορείς να καταλάβεις αν χρειάζεται να ποτίσεις περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα για να έχουν τα φυτά σου πάντα το νερό που χρειάζονται.

Το μόνο που έχεις να κάνεις για να δεις τις χρήσιμες αυτές πληροφορίες είναι να επιλέξεις ένα από τα χωράφια σου και να πατήσεις το αντίστοιχο εικονίδιο.

Παρακολούθησε την ανάπτυξη της καλλιέργειάς σου μέσα από την οθόνη του κινητού σου

Με το gaiasense1 μπορείς να βλέπεις το πώς αναπτύσσεται η καλλιέργειά σου μέσα από
δύο πολύ χρήσιμους δείκτες:

1. Οι ημεροβαθμοί ανάπτυξης: Πρακτικά, πρόκειται για τον ρυθμό ανάπτυξης κάθε καλλιέργειας. Παρακολουθώντας αυτόν τον δείκτη, μπορείς να έχεις εικόνα του πόσο πρώιμη ή όψιμη θα είναι η παραγωγή σου σε κάθε χωράφι σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθορίσεις το σημείο αναφοράς – την ημερομηνία, δηλαδή, σποράς ή φύτευσης για μονοετή καλλιέργεια ή τη διακοπή του λήθαργου για τις πολυετείς.

2. Οι ώρες ψύχους: Αν έχεις δενδρώδη καλλιέργεια, με τη συγκεκριμένη επιλογή του gaiasense1 μπορείς να δεις πόσο κοντά στη διακοπή του λήθαργου είναι η καλλιέργειά σου και, κατά συνέπεια, το πότε περιμένεις να μπει σε ανθοφορία και βλάστηση. Πρόκειται για σημαντική πληροφορία που θα σου δώσει την ένδειξη για να ξεκινήσεις τις αντίστοιχες καλλιεργητικές εργασίες σου και να πάρεις τα μέτρα που χρειάζεται, αν η διακοπή του λήθαργου καθυστερεί.

Προγραμμάτισε καλύτερα τις καλλιεργητικές σου εργασίες

Έχοντας έγκυρες πληροφορίες για τον καιρό που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες, μπορείς να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο σου στις καλλιεργητικές εργασίες που έχεις προγραμματίσει. Επιπλέον, το gaiasense1 σε βοηθά να διαλέξεις την πιο κατάλληλη στιγμή για τον ψεκασμό που πρέπει να κάνεις, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι σου το επόμενο διάστημα.

Μάθε τα πάντα για κάθε λειτουργία του gaiasense1

Tο gaiasense1 είναι πολύ απλό στη χρήση του, αλλά είναι πιθανό να χρειαστείς μια μικρή βοήθεια στην αρχή με κάποιες από τις λειτουργίες της εφαρμογής. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις στο ? που βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθόνη σου και θα δεις μια σειρά από πληροφορίες σχετικές με τη συγκεκριμένη λειτουργία. Αν πάλι χρειαστείς ακόμη περισσότερη βοήθεια, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας μέσα από την εφαρμογή.

Μια πηγή πληροφοριών στην τσέπη σου

Παρά την εμπειρία που έχεις αποκτήσει στη διαχείριση της παραγωγής σου, έγκυρες πληροφορίες σχετικά με το έδαφος, τον καιρό, τη φυτοπροστασία και τα ποτίσματα, μεταξύ άλλων, μπορεί πάντα να σου φανούν χρήσιμες. Ο οδηγός του gaiasense1 σου δίνει άμεση πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα.

Γνωρίζατε ότι…

1. Το gaiasense1 βασίζεται στο καινοτόμο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλο αριθμό καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

2. Η ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχει το gaiasense1 βασίζεται στην τεχνολογική υποδομή του gaiasense, αλλά και σε εξειδικευμένους αλγόριθμους που έχουν αναπτύξει έμπειροι επιστήμονες. Με περισσότερους από 300 τηλεμετρικούς αγρομετεωρολογικούς σταθμούς εγκατεστημένους σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας –αριθμός που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2021– το gaiasense1 έχει την απαραίτητη υποδομή για να δίνει πληροφόρηση με μεγάλη ακρίβεια σε θέματα πρόγνωσης καιρού, πιθανής εμφάνισης εχθρών και καλλιεργειών της κάθε καλλιέργειας κ.ο.κ.

 

ΤΕΣΤ
Τι έμαθες σήμερα για το gaiasense1;

1. Με το gaiasense1 έχεις διάφορες επιλογές για να φέρεις
την εφαρμογή στα μέτρα σου.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

2. Για να χρησιμοποιήσεις το gaiasense1, θα πρέπει να περάσεις μόνος σου
στην εφαρμογή όλα τα χωράφια που έχεις στην κυριότητά σου.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

3. Αν δεν καταλαβαίνεις κάποιες λειτουργίες της εφαρμογής gaiasense1,
μπορείς να:

α) Βρεις πληροφορίες μέσα στην ίδια την εφαρμογή.
β) Να διαβάσεις πληροφορίες στον σχετικό οδηγό.
γ) Να επικοινωνήσεις με την ομάδα υποστήριξης του gaiasense.
δ) Όλα τα παραπάνω.

4. Με το gaiasense1 είναι εύκολο να βρεις όλες τις πληροφορίες
που χρειάζεσαι για κάθε χωράφι σου με το πάτημα ενός κουμπιού.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

5. Μπορείς να επιλέξεις ποιες ειδοποιήσεις θα λαμβάνεις
στο κινητό σου τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

Θα βρεις τις σωστές απαντήσεις στην «ΥΧ» της Παρασκευής 26/2/2021.
 

Aπαντησεις των ερωτήσεων του προηγούμενου φύλλου (12/2/2021)

1. Όλα τα παραπάνω ● 2. Σωστό ● 3. Σωστό ● 4. Kαι των δύο παραπάνω ● 5. Σωστό