Γάλα: Είδαν τα πρώτα… ψαλίδια οι παραγωγοί πρόβειου, δεν επιβεβαιώνουν οι επιχειρήσεις

Έως πέντε λεπτά οι απώλειες

Μια περίεργη κατάσταση επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά γάλακτος. Η αρχή έγινε με μια… διπλωματική ανακοίνωση που εξέδωσε, πριν από το Πάσχα, προς τα μέλη της η «ΗΠΕΙΡΟΣ», ενημερώνοντας ότι λόγω της «πρωτοφανούς μείωσης» των τυροκομικών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 και της υπό εξέλιξη μείωσης της τιμής των ζωοτροφών, από την 1η Απριλίου «θα πρέπει να ισχύσει νέος τιμοκατάλογος».

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Από το ρεπορτάζ μας και την πληροφόρηση που προκύπτει από κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, μειώσεις στο πρόβειο γάλα υπάρχουν, όχι όμως από όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι σε γενικευμένη έκταση. Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Έως πέντε λεπτά κάτω

✱ Οι πληροφορίες που έρχονται από τους παραγωγούς είναι έως έναν βαθμό συγκεχυμένες. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις δεν ακολουθούν προσώρας μια κοινή τακτική, τόσο ως προς την ενημέρωση των παραγωγών μελών τους όσο και ως προς την πολιτική της μείωσης των τιμών παραγωγού.

✱ Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προβεί σε μειώσεις, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, είναι η «ΟΛΥΜΠΟΣ» και η «ΔΩΔΩΝΗ».

✱ Οι μειώσεις έχουν ξεκινήσει να φαίνονται από τα τιμολόγια του Μαρτίου (κάποιοι είπαν ότι ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο), αλλά υπάρχουν αρκετοί που ακόμη δεν έχουν δει κάποια μείωση. Αφορούν μεμονωμένους παραγωγούς και όχι μέλη συνεταιρισμών.

✱ Στην πλειονότητά τους, οι παραγωγοί που είδαν μείωση έκαναν λόγο για περικοπές από τρία έως πέντε λεπτά/κιλό στο πρόβειο γάλα (κάποιοι είπαν έως έξι λεπτά). Για το γίδινο γάλα, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια αντίστοιχη κίνηση από τις τυροκομικές επιχειρήσεις.

✱ Τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει το εύρος της μείωσης στον κάθε παραγωγό, δεν έχουν γίνει ξεκάθαρα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έγιναν περικοπές βάσει του ποσοστού των λιποπρωτεϊνών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε αναφορά σε μειώσεις κάτω από ένα συγκεκριμένο τονάζ (60 τόνοι).

Αδικαιολόγητη εξέλιξη, λένε οι κτηνοτρόφοι

Ανεξαρτήτως ορισμένων λεπτομερειών που μένει να αποσαφηνιστούν, το γεγονός είναι ότι οι πρώτες περικοπές στο πρόβειο γάλα έχουν περάσει στα τιμολόγια των παραγωγών.

Πρόκειται για μια εξέλιξη σε μια περίοδο που ούτε το κόστος παραγωγής έχει πλησιάσει τα προ κρίσης επίπεδα, αλλά ούτε και η αποκλιμάκωση στις τιμές των ζωοτροφών έχει φανεί στον βαθμό που θα τις επαναφέρει στα φυσιολογικά μεγέθη των τελευταίων ετών. Αυτά ήταν τα επιχειρήματα των παραγωγών που μίλησαν στην «ΥΧ» για να υπογραμμίσουν ότι μια μείωση τιμών, αν μάλιστα δεν έχει τον χαρακτήρα μιας μικρής διόρθωσης, αλλά πρόκειται να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον αιγοπροβατοτρόφο από την Καστοριά και τεχνικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Θωμά Μόσχο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την εν λόγω εξέλιξη και προέβη στο εξής σχόλιο: «Πράγματι, γνωρίζουμε ότι κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση από συγκεκριμένη εταιρεία που έκανε λόγο για μειώσεις και υπήρξε η πληροφορία ότι οι παραγωγοί κινητοποιήθηκαν και αντέδρασαν στο ενδεχόμενο μείωσης της τιμής παραγωγού. Επίσης, άλλοι συνάδελφοι ανέφεραν ότι είδαν μειώσεις στα τιμολόγιά τους από μεγάλη θεσσαλική επιχείρηση. Το κόστος παραγωγής όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο, αλλά είναι αυξημένο και περιμένουμε και νέα μεγάλη αύξηση στο ρεύμα.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν αγοράσει και έχουν αποθηκεύσει από πέρσι τις ζωοτροφές τους για τις ανάγκες του έτους. Το ΥΠΑΑΤ δεν έχει προσφέρει κάποια ουσιαστική στήριξη στους κτηνοτρόφους, αλλά είναι απλός παρατηρητής». Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, η μείωση της τιμής αγοράς του φυράματος τους τελευταίους μήνες είναι ελάχιστη και φτάνει τα 3 λεπτά/κιλό.

Η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και αιγοπροβατορφόφος από τη Θεσπρωτία, Μυρτώ Λύκα δήλωσε στην «ΥΧ»: «Προσωπικά, τον Απρίλιο διαπίστωσα μείωση τριών λεπτών στο τιμολόγιο του Μαρτίου. Δεν είχα κάποια ενημέρωση προηγουμένως. Ακούγεται από συγκεκριμένη εταιρεία ότι το γάλα θα πέσει 5 λεπτά σε όλους τους συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Επίσης, έφτασαν σε μένα πληροφορίες για μειώσεις από μεγάλη θεσσαλική εταιρεία σε πολύ μεγάλα κοπάδια, τουλάχιστον 1.000 ζώων, όπου η τιμή που πωλούσαν το γάλα τους είχε φτάσει έως το 1,70 ευρώ/κιλό. Εκεί οι μειώσεις φτάνουν έως και τα δέκα λεπτά. Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε τη συνέλευση της Διεπαγγελματικής, όπου ο υπουργός έκανε λόγο για διπλασιασμό των εξαγωγών της φέτας και οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών συμφώνησαν. Με αυτά τα δεδομένα και με το κόστος παραγωγής να μην έχει μειωθεί, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται μείωση αυτήν τη στιγμή».

Παραγωγός από τη Λέσβο και μέλος του συνεταιρισμού Πέτρας στη Λέσβο (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «ΥΧ») δήλωσε τα εξής: «Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με τυροκομείο στη Λάρισα. Προς το παρόν, δεν μας έχει γίνει κάποια μείωση στα τιμολόγια. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι μειώσεις θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν». Ο ίδιος αγοράζει το τσουβάλι του φυράματος στα 23 ευρώ χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια μείωση στην τιμή του, όπως διευκρίνισε.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, την τελευταία τριετία η εμπορευματική τιμή για το καλαμπόκι παρουσιάζει αύξηση 87,9% και 47,8% για το σιτάρι, ενώ η τιμή της σόγιας έχει αυξηθεί κατά 91,2%.