Γαλακτοκομικά με τοπικά ΑΦΦ και φρούτα φέρνει ερευνητικό έργο του ΕΚΕΤΑ

Ανθότυρο με τσάι του βουνού, τουλουμοτύρι με ελαιόλαδο και ρίγανη, κατσικίσιο τυρί με θυμάρι, τυρί τσαντίλας ωριμασμένο με τοπικό κρασί, αλλά και στραγγιστό γιαούρτι με φρούτα που παράγει η περιοχή (ροδάκινο, σύκο, αποξηραμένο μήλο) είναι ορισμένα από τα προϊόντα που προέκυψαν από τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αγροτεχνολογίας ΕΚΕΤΑ με το Τυροκομείο Μπούρινος στη Σιάτιστα και την εταιρεία Herbs&Oils στην Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Το τυροκομείο, όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης του, Ιωάννης Δίκος, συμμετείχε σε ένα έργο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή για την παραγωγή καινοτόμων τυροκομικών προϊόντων με αρωματικά φυτά που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από έρευνες και γευσιγνωσίες δύο ετών προέκυψαν καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά με αρωματικά φυτά και φρούτα.

«Το μικροκλίμα της περιοχής βοηθά στην ανάπτυξη των αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, με τα οποία τρέφονται τα ζώα και κατ’ επέκταση όλο αυτό έχει περάσει στο γάλα και στο τυρί. Εμείς, ως μονάδα, μεταποιούμε μόνο γάλα τοπικών παραγωγών, συνεπώς μας ενδιέφερε η παραγωγή νέων ποιοτικών γεύσεων και αυξημένης διατροφικής αξίας», τόνισε ο κ. Δίκος.

Όπως λέει ο ίδιος για το ανθότυρο με τσάι του βουνού, αρχικώς ο πειραματισμός ήταν με φασκόμηλο, όμως η γεύση ήταν αρκετά βαριά και έντονη και για αυτό κατέληξαν στο τσάι του βουνού. «Το αποτέλεσμα για το ανθότυρο, αλλά και όλα τα άλλα προϊόντα ήταν ιδιαίτερα γευστικό και για αυτό προχωράμε στη διαδικασία της παραγωγής τους», καταλήγει ο κ. Δίκος.

Τα καινοτόμα προϊόντα δεν διατίθενται, προς το παρόν στην αγορά, αλλά το ταξίδι τους στα ράφια των καταστημάτων θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα ο σχεδιασμός της συσκευασίας τους.